Uluslararası Barış Heyeti: Tecrit kaldırılmalıdır

img

ANKARA – Tecrit ve süren açlık grevleri konusunda temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Uluslararası Barış Heyeti, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile görüştü. Heyette yer alan İzlanda eski İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson, Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılmasını istediklerini ifade etti.

Uluslararası Barış Heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve buna karşı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılıp, cezaevlerine yayılan açlık grevleri konusunda temaslarda bulunmak üzere geldikleri Türkiye’de, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile bir araya geldi. Heyette, İzlanda eski Adalet Bakanı Öğmundur Jonasson, Arjantinli ekonomist ve insan hakları aktivisti Beverly Ann Keene, İngiliz hukukçu Paul Scholey, Britanya Taşımacılık Sendikası (TSSA) Genel Sekreteri Manuel Cortes, İngiliz aktris Maxine Peake, ABD’li felsefe öğrencisi Connor Hayes ve İngiliz sendikacı Tony Burke yer aldı. 
 
HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Uluslararası Barış Heyeti’ni partilerinin Genel Merkezi’nde kabul etti. Yapılan görüşmenin ardından Buldan ve heyet üyeleri kameraların karşısına geçti.
 
BULDAN: BU GÖRÜŞMEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
 
Konuşmasına önemli bir heyeti ağırladıklarını dile getirerek başlayan Pervin Buldan, “Özellikle Avrupa’nın birçok yerinden farklı kurum ve kuruluşlardan oluşan bir Barış Delegasyonu partimizi ziyaret etti. Açıkçası bu Barış Delegasyonu’nun bugün bizimle yaptıkları görüşmeyi çok önemsediğimizi belirtmek isterim. Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması yönünde parti olarak yürüttüğümüz yoğun bir mücadele ve çalışma var. Bu çerçevede heyet, Sayın Öcalan’ın durumu ile ilgili, tecrit ile ilgili son gelişmelere ilişkin görüşlerimizi almak üzere buradalar” diye belirtti.
 
‘TECRİT, BİR İNSANLIK MESELESİ’
 
PKK lideri Öcalan üzerindeki tecridin Avrupa ülkelerinin gündeminde olmasının kendileri açısından önemli olduğunu ifade eden Buldan, “Bizler tecridin kalkması için bir mücadele veriyoruz. Çünkü tecridi bir insanlık ve insan hakları meselesi olarak görüyoruz. Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesi şeklindeki mutlak tecridin uzun süredir devam etmesinden kaynaklı sorun sadece bizim değil, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin de meselesi haline getirmek gibi bir sorumluluğumuz var” dedi.
 
Öcalan üzerindeki tecridin uzun süreden bu yana devam ettiğini vurgulayan Buldan, sözlerine şöyle devam etti: “Heyete özellikle 2013-2015 yılları arasındaki görüşmelerin ne kadar önemli olduğunu, o dönem Sayın Öcalan ile yapılan görüşmelerin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ettim. Ancak 2015 yılından sonra adaya gidiş gelişlerin kesilmesinin, barış ve müzakere sürecinin bitirilmesinin, Sayın Öcalan’ın aile ve avukat görüşlerinin engellenmesinin bugün Türkiye’de nasıl bir hava oluşturduğunu ifade etmeye çalıştık. Özellikle Leyla Güven arkadaşımızın bugün 97’nci gününde açlık grevinde olduğu, bir milletvekilinin bu meseleden dolayı bedenini açlık grevine yatırdığı ve yine Leyla Güven ile sınırlı kalmayan hem seçilmiş hem de tutuklu arkadaşlarımızın bedenini açlık grevine yatırdığı bir dönemde Hewler, Galler ve birçok yerde arkadaşlarımızın bu konu ile ilgili olarak uzun süredir açlık grevinde olduklarını ifade ettik.” 
 
JÓNASSON: ENDİŞELİYİZ
 
Buldan’ın ardından ilk olarak heyet üyelerinden İzlanda eski Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson konuştu.
 
Arjantin, İzlanda, Amerika ve İngiltere’den gelen bir grup olduklarını belirten Jónasson, “Hepimizin endişesi ortak. Bu da Türkiye’de kötüye giden insan haklarıdır. Aynı zamanda bir ortak noktamız da adaletin sağlanması için kararlılığımızdır. Türk Adalet Bakanı’na bir mektup gönderdik ve ondan görüşme talebinde bulunduk. Bu mektupta kendisine şunu ifade ettik. ‘Abdullah Öcalan’a uzun süredir ailesi ve avukatları ile görüşme yaptırılmadığının farkındayız’ dedik. ‘Sizden bize onu tutulduğu İmralı'da ziyaret edebilmemiz için gerekli koşulları sağlamanızı rica ediyoruz’ diye mektup gönderdik. Buradaki herkesin ortak noktası, barışın sağlanması isteğidir. Bazılarımız sendikalardan, STK’lerden, siyaset alanından gelen insanlar olabiliriz ama kararlılığımız, adanmışlığımız tektir. Bu da barışın sağlanmasıdır” diye konuştu.
 
‘MEKTUBUMUZA CEVAP BEKLİYORUZ’
 
Burada tamamen iyi amaçlarla bulunduklarını söyleyen Jónasson, şöyle devam etti: “Ben İzlanda eski Adalet Bakanı ve Avrupa Konseyi (AK) üyesiyim. Türkiye Adalet Bakanı’na yazdığımız mektuba halen cevap bekliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin açıkladığı bir karar vardı ve burada bizim söylediklerimizle hemen hemen benzer şeyler söylediler. Tecridin kaldırılması gerektiğini söylediler ve biz burada bulunan heyet olarak Parlamenterler Meclisi’nin verdiği karara katılıyoruz. Biz, açlık grevinde olanların durumu konusunda endişeliyiz. Geçtiğimiz günlerde Avrupa’da açlık grevinde olan 14 kişiyi ziyaret ettik. Hem depresif hem ilham verici bir ziyaretti. Onların böylesi bir kararlılıkta olması ilham vericiydi. Ama insanların seslerini duyurmak için böylesi girişimlerde bulunması aynı zamanda depresifti.”
 
KEENE: TECRİDİN KALKMASI HAYATİ ÖNEMDE
 
Arjantinli ekonomist ve insaN hakları aktvisti Beverly Ann Keene ise, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkmasının hayati önemde olduğunu ifade etti. 
 
Keene, “Öncelikle dayanışma duygularımı iletmek istiyorum. Burada bulunma nedenimiz de bu. Hem Kürt halkıyla hem de buradaki muhalefetle bir dayanışma içerisinde olmak, hem de Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını talep etmek. Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması aslında hayati bir önemdedir. Bu tecridin kesinlikle kalkması gerekiyor. Kürtlerin hakları, kadın hakları, ekolojik haklarının tamamı bu tecrit ile bağlantılıdır. Latin Amerika’daki deneyimlerde de bu tip şeyler görüldü. Oradaki ortak şey şuydu; insanlar güçlerini birleştirdi. Şu anda Türkiye’de olması gereken de bu insan hakları ihlallerine karşı herkesin güçlerini birleştirmesidir. Çünkü kim olursa olsun cezaevindeki böylesi korkunç bir uygulamaya izin verilmemesi gerekiyor. Bu kabul edilmemeli, insan haklarına uygun bir tavır takınılmalıdır. Açlık grevcilerinin taleplerine derhal kulak verilmelidir. Onların talebi temel insan haklarına saygı duyulmasıdır” diye konuştu.
 
‘TÜRKİYE’Yİ KENDİ YASALARINA UYMAYA DAVET ETMEK İÇİN BURADAYIZ’
 
Britanya Taşımacılık Sendikası TSSA Genel Sekreteri Manuel Cortes de, yaptığı konuşmasında “İngiltere'deki diğer sendikaları temsilen de buradayız. 7 milyonun işçinin temsilcisi olarak buradayız. Destek için buradayız. Türkiye ile dayanışma ve destek için buradayız. Türkiye’yi kendi iç yasalarına uymaya davet etmek için buradayız. Türkiye’ye insan haklarına saygı duymasını söylemek için buradayız. Umarım Türkiye Adalet Bakanı bizimle görüşmeyi kabul eder ve böylesi bir hukuksuzluğu neden uyguladığını anlatabilir” dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Uluslararası Barış Heyeti üyeleri HDP'den ayrıldı.

Diğer başlıklar

10:13 Çocuğa şiddet uygulayan imam serbest bırakıldı
09:45 9 öğrenciye cinsel tacizde bulunan okul müdürü tutuklandı
09:20 Süleyman Ahmet’ten 179 gündür haber yok
09:18 El konulan mektup gerekçesiyle tahliyesi 11 ay ertelendi
09:14 Tutsakların 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' eylemi sürüyor
09:14 Kürkçüler Cezaevi'nde hasta tutsaklar 3 yıldır tedavi edilmiyor
09:12 1 Mayıs'ın adresi Taksim Meydanı
09:10 Özel savaş gerçekliği: Uyuşturucu değil kitap bulundurmak suç
09:08 'Su sorununu çözeceğim' sözü verip kenti susuz bıraktı
09:07 Wanlılar: Kenti birlikte yöneterek kayyım tahribatlarını giderebiliriz
09:05 Müslim: PKK bahane, hedef Kerkük ve Süleymaniye
09:01 Demir'den 'ortak mücadele' çağrısı: Hep beraber İmralı kapılarını açalım
09:00 20 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
19/04/2024
23:56 Norveç’te hükümet kabinesinde değişiklik yapıldı
23:08 İstismar faili Kösedağ hakkındaki haber ve paylaşımlara erişim engeli
21:23 Amed’te Tiyatro Festivaline yoğun ilgi
21:15 Her Yer Çocuk Derneği İzmir’de Açıldı
21:01 Doğan’dan Mêrdîn ve Amed’e müfettiş tepkisi: Beyhude çabalar
20:46 Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ne resen soruşturma başlatıldı
19:54 Bakanlıktan 'müfettiş' açıklaması
18:07 Şengal’de toplu mezar bulundu
17:56 İsrail’in saldırıları 196’ncı gününde: 34 bin kişi hayatını kaybetti
17:50 Amed Büyükşehir Belediyesi ‘bayrak kaldırıldı’ haberini yalanladı
17:33 Kerim Coşkun, boşanma aşamasında olduğu kadını katletti
17:13 Serêkaniyê Belediyesi üretim atölyesi kurdu
17:10 Halise Aksoy cezaevinden çıktı
16:49 İç Anadolu Cezaevleri raporu: En az 42 tutuklu yaşamını yitirdi
16:34 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 80’inci gününde
16:04 Gözaltına alınan 8 kişi serbest bırakıldı
15:57 Amed Tiyatro Festivali’nde ‘Güney’deki Kürt Tiyatrosu’ konuşuldu
15:55 Dedeoğulları'na saldırı davasında sanıklara indirimli cezalar
15:41 DEM Parti Hüda Kaya’nın tutukluluğunu Meclis’e taşıdı
15:30 Lezita işçilerini ziyaret eden kadınlar, sendika başkanı tarafından tehdit edildi
15:27 ‘Yüksek güvenlikli cezaevleri kapatılsın’ çağrısı
14:49 186 kişinin hayatını kaybettiği site kaçak çıktı
14:45 Tanju Özcan hakkında suç duyurusu
14:38 Sinpaş'tan ekolojiste 'kapımı kırdın' davası
14:35 Riha'da iş cinayeti
14:27 Tutsaklara 'tarafsız koğuş' baskısı
14:26 'Konuş, sen nerelisin' diye soran yurttaşa soruşturma
14:25 Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’ndan 1 Mayıs çağrısı
14:16 30 yıllık tutsağın tahliyesi 6 ay ertelendi
14:03 Wan’ın Tûşba ve Artemêt ilçesinde şüpheli ölüm
14:01 İzmir'in su kaynağına kum ocağı açılacak
13:45 Erkek şiddeti sonucu yaralanan Yıldız yaşamını yitirdi
13:44 Suriye'de DAİŞ saldırısı: 28 asker ve milis öldü
13:20 AYM'den üniversitelerde bildiri dağıtmaya dair karar
12:06 Oğlunun cenazesini alamadan yaşamını yitirdi
11:23 İmralı için ailelerden görüşme başvurusu
11:21 Konya'da Talha Ç. anneannesini katletti
11:18 Maden faciasının yaşandığı yerde bir kişinin cenazesine ulaşıldı
11:11 Ege'de 4.5 büyüklüğünde deprem
10:42 Türkiye saldırısında bir peşmerge hayatını kaybetti
10:33 Hatimoğulları: Seçim sonuçları umudumuzu büyüttü
10:20 Bolu'da erkek şiddeti: 2 kişi katledildi
09:52 Halise Aksoy tahliye edildi
09:50 İtirafçı beyanları üzerinden ağırlaştırılmış müebbet talebi
09:46 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemdeler
09:29 KDP'nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:22 Dağlardan sofraya inen Zuzax
09:17 ABD basını: İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı
09:15 'MEB farklı projelerle cemaat ve istihbaratı okullara sokuyor'
09:08 Ziyaret Beldesi borç batağında
09:02 'Ekoloji mücadelesi anti-militarist ve anti-emperyalist olmalı'
09:02 Ortadoğu'da çatışmalar tırmanıyor: Tek çözüm Demokratik Ulus
09:02 Adalet Nöbeti eylemcileri: Mücadelemiz devam edecek
09:01 Baharın müjdecisi kardelenler çiçek açtı
09:00 19 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
01:24 Kobanê’de SİHA saldırısı
01:18 ABD, Filistin'in BM üyeliğini veto etti
01:14 Kenya’da helikopter kazası: Genelkurmay Başkanı ve 10 asker öldü
01:10 Meclis İliç Komisyonu’nun üyeleri Resmi Gazete’de
18/04/2024
23:17 Tokat'ta 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha
23:09 Amed Tiyatro Festivali’nin startı verildi
22:49 Dêrik Belediyesi’nde x-ray cihazları kaldırıldı
22:31 Rönesans Rezidans davası: İmar affı yapan, imzası olan herkes yargılansın
21:31 Tokat’ta ev ve ahırlarda ağır hasar oluştu, halk sokakta
21:18 DİSK’ten 1 Mayıs’a katılım çağrısı
20:16 Erdoğan, AYM başkanıyla görüştü
20:06 AKP’li belediye, kömür küllerini dereye döktü
19:35 ‘Gardiyanlar, Örkmez ve Uğur’u ‘sizi tecavüzcülerin yanına veririz’ diye tehdit ediyor’
19:22 SES eski Eş Genel Başkanı Erden'in ev hapsi kaldırıldı
19:10 Kadınlar Amed’den seslendi: Devlet şiddetine karşı mücadeleye devam
18:27 Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem
18:23 DEM Parti, AK Genel Sekreteri Pejcinovic ile görüştü
17:54 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine ÖHD ve DEM Parti’den destek
17:18 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanına ilişkin rapor
17:06 Et ve Süt Kurumu’ndan yüzde 25’lik zam
17:01 Hastane deposunda bir işçi ölü bulundu
15:54 Amed’de kaza: 2’si çocuk 10 yaralı
15:48 21 kişinin hayatını kaybettiği otelin 5 kolonu eksikmiş
15:46 MEB’de ‘ihale’ soruşturmasında 3 gözaltı
15:26 AKP'li Beyoğlu'nun kaldırdığı kadın heykeli yeniden dikildi
14:47 Özerk Yönetim ve Şam yeniden diyalog masasında
14:46 Êlih kayyımı 3 milyar 53 milyon 970 bin TL borç bıraktı
14:44 Wan’da düzenlenecek 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
14:22 Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları CPT ile görüştü
14:21 Uzman çavuş tacizini takip eden Şirnex Barosu’na tehdit
14:20 Kaçak kazıda 3 kişi hayatını kaybetti
14:15 AKP'li yönetim belediye araçlarını bu hale getirdi
13:57 Gazeteci Gültekin hakkında beraat kararı
13:45 Taşımalı oylarla seçilen AKP'liler birbirlerini 'kirli işlerle' suçladı
12:52 Konya’da kuran kursu patlama davasında yeniden karar çıktı
12:43 CHP’nin yeni grup başkanvekili belli oldu
12:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:40 Wan-Gever yolu heyelan nedeniyle kapandı
11:39 AKP’nin bıraktığı borç billboardlara asıldı
11:04 Gazeteci Yalçın’a 1 yıl hapis ve para cezası
10:59 DEM Parti MYK'si toplandı
10:54 1 kolber katledildi, 1 kolber kayıp
10:36 Gülistan Doku Futbol Turnuvası: Özel savaşa karşı sahaya çıkıyoruz
10:10 Cinsel saldırıdan tutuklanan askerden 'saygın biriyim' savunması
09:45 Remziye Bor davasında AYM’den karar bekleniyor
09:28 Kayyımdan Erdoğan mitingi ve hediyelik eşyaya 8 milyon 886 bin TL harcama
09:04 177 gün oldu: Gazeteci Ahmet’ten haber yok
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Ahtamar’da ilkbahar güzelliği
09:00 MİT’in çocuk etkinliğine tepki: Eğitim eğitimcilere bırakılmalı
09:00 'Tutsakların direnişine ortak olalım'
09:00 Gazeteci Özuğurlu: Egemenlerin düzeni arıza vermeye başladı
09:00 Gazeteci Oynaş: Cezaevinde baskılara karşı direniş arttı
09:00 18 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 Uluslararası 'Öcalan’la Diyalog' etkinlik günleri düzenlenecek
08:48 Deprem yaşanan Tokat’ta okullar tatil
00:43 Furkan Nesli Derneği’nde bıçaklı saldırı
17/04/2024
22:08 Şengal’de Çarşema Sor kutlamaları
20:44 Çanakkale'de kanal çalışmasında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti
20:20 Binarê Qendîl’e saldırı
18:31 Uzman çavuş ‘cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı
18:24 Evli olduğu Enes Suna tarafından şiddet gören kadın hayatını kaybetti
18:01 Japonya’da 6.4 ve 5 büyüklüğünde deprem
17:43 Cenevre’de CPT’ye çağrı: Tecrit işkencesini sonlandır
17:34 Şenyaşar: Üstünlerin hukukuna karşı nöbetimiz devam ediyor
17:26 Irak Parlamentosu'ndan Türkiye'ye ziyaret
17:02 Kobanê Davası’nda tahliye çıkmadı
16:45 Misirc kayyımının borçları bilboardlara asıldı
16:31 Sırrı Süreyya Önder Meclis oturumunda rahatsızlandı
16:14 Esenyurt’ta mobilya imalathanesinde yangın
15:55 Bafil Talabani: Seçimler zamanında yapılacak
15:53 Hezex’te renkli Çarşema Sor Bayramı kutlaması
15:35 Kayyım seçime 2 gün kala tüm kamera kayıtlarını sildirdi
15:29 Colemêrg’te 3 bölge 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi
15:24 Belediyede 4 görev verilen AKP'li başkan görevden alındı
15:21 Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatları AK’de: Bu kanunsuzluğu durdurabilirsiniz
15:17 Emekli ve emekçilerin maaşlarının düzenlenmesi için komisyon kurulması talebi
15:08 YSK, Hatay ve Ordu başvurularını reddetti
15:06 İşkence görüntüleri ortaya çıkan Veli’den günlerdir haber yok
14:44 Tutsak Rozerin Kalkan’ın tahliyesi 11 ay engellendi
14:38 Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışma
14:33 Wêranşar'da ilk 'Çarşema Sor' kutlaması