DTK Eş Başkanı Öztürk: Leyla Güven tecridin kırılmasında kararlı

img

DİYARBAKIR - PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşiyle görüştürülmesini değerlendiren DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, "Görüşme zaten Sayın Öcalan’ın yasal hakkıdır. Arkadaşlarımız bunun için değil tecridin kırılması için açlık grevi eylemleri başlattı. Amaç Kürt halkının iradesinin özgürleştirilmesidir" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması istemiyle tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde 70 gündür girdiği açlık grevini sürdüren DTK Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinin 66'ncı gününde, 12 Ocak'ta PKK Lideri Abdullah Öcalan kardeşi Mehmet Öcalan ile görüştürüldü. Güven ve 228 tutuklunun görüşme sonrası açlık grevlerini sürdürme kararını ve görüşmeyle atılan adımın ne anlama geldiğini DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi.
 
'TECRİT KÜRTLERİN İRADESİNE UYGULANIYOR'
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında Türkiye'ye getirilmesiyle tecridin başladığını kaydeden Öztürk, 5 Nisan 2015'te ise tecridin ağırlaştırıldığını söyledi. Öcalan'ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevinde normal cezaevlerinden farklı bir sistem uygulandığını vurgulayan Öztürk, "Bu tecrit Sayın Öcalan şahsında uygulanmıyor. Herkes iyi biliyor ki tecrit Kürt halkının iradesine yöneliktir. Sayın Öcalan, Kürt halkının iradesini temsil ediyor. Bugün Kürt halkını iradesizleştirmek ve savaşı derinleştirmek isteyenler, tecridi ağırlaştırarak başladılar" diye konuştu.
 
Öcalan'ın avukatları, vasileri ve ailesiyle görüşmesinin anayasal bir hak olduğunu anımsatan Öztürk, tecridin Kürt halkıyla sınırlı olmadığını ve tüm Türkiye halklarının tecrit altında olduğunu belirtti.
 
'GÜVEN ÇÖZÜM YOLU İÇİN EYLEME BAŞLADI'
 
Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) 30 Ekim 2014'te yaptığı toplantıda “Çöktürme Planı”nı hayata geçirdiğini aktaran Öztürk, "MGK toplantısında alınan 'Çöktürme Planı' ilk olarak İmralı Adası'nda devreye konuldu. Kürt halkını bitirmeyi hedeflediler. Her taraftan Kürt halkına saldırmaya başladılar. Bugün bu boşa çıkarıldı. Eş Başkanımız Leyla Güven ve açlık grevindeki bütün tutsaklar bugün buna öncülük ediyorlar. Kürtler bitmedi, Kürtler iradesine sahip çıkıyor. Leyla Güven ve diğer arkadaşlarımız çözüm yolu, barış yolunun açılması için bu eyleme başladı" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin PKK Lideri Öcalan'ın barış rolünün farkında olduğuna işaret eden Öztürk, "Sayın Öcalan'ın sesi ne zaman duyulduysa, faşizm, ölüm yaşanmadı. Barış ve demokrasi sesi yankılanıyordu. Bugün bu ses kıstırılmak isteniyor. Amaçları budur. Açlık grevi eylemleri de tüm bunlar için, tecridin kaldırılması için başlatıldı. Artık tecrit kabul edilemez" dedi.
 
'GÖRÜŞMEYLE YENİ SÜREÇ HAVASI YARATILIYOR'
 
Öcalan'ın kardeşiyle görüştürülmesinin anayasal bir hak olduğunu anlatan Öztürk, "Amaçları, bir görüşme sağlandı, ondan sonra 2 yıl 3 yıl boyunca görüşme gerçekleştirmemesidir. Gitti, görüş, bitti. Hayır olmaz, burada kurnazlık yapılıyor. Yerel seçimler geliyor. Kürt halkında bir umut yaratarak, yeni bir sürecin başladığı havası yaratmak istiyorlar. Ancak böyle bir durum söz konusu değil" şeklinde konuştu.
 
'GÖRÜŞME SEÇİM ODAKLI POLİTİKADIR'
 
Açlık grevlerinin Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması istemiyle başlatıldığına dikkati çeken Öztürk, şunları söyledi: "Görüşme zaten Sayın Öcalan’ın yasal hakkıdır. Arkadaşlarımız bunun için eylem başlatmadı. Tecridin kırılması için açlık grevi eylemleri başlatıldı. Amaç Kürt halkının iradesinin özgürleştirilmesidir. Devlet burada ne yaptı; bir görüşme gerçekleşsin, bunu iki, üç yıl daha sürdürürüm politikası yürütmek istiyor. Bu seçim odaklı bir politikadır."
 
'LEYLA GÜVEN KARARLI'
 
Görüşme sonrası Güven'in "Tecrit kalkmadı, eylemimiz sürecek” yönündeki açıklamasına işaret eden Öztürk, "Leyla Güven ve diğer arkadaşlarımız tecridin kırılmasında kararlı. Leyla Güven'in açıklaması da kararlılığı bir kez daha gösterdi" dedi.
 
'EYLEMLER YAYILIYOR'
 
Güven'in açıklamasından sonra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Milletvekili Selma Irmak'ın da açlık grevi eylemi başlattıklarını duyurduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: "Leyla Güven'le birlikte 250'nin üstünde arkadaşımız açlık grevini sürdürüyor. Hewlêr'de, Strasbourg'ta, Galler'de de eylemler sürüyor. Eylemler yayılıyor. Bugün vicdan sahibi olan herkes, insan haklarını savunan, demokratım diyen kim varsa, bugün tecride karşı sesini yükseltmelidir. Yarın zindanlarda şehadet yaşanırsa, herkes dönüp vicdanına bakmalı. Arkadaşlarımızın talebi şeffaftır. Kendileri için bir şey istemedikleri gibi, talepleri gerçekleştirilebilecek taleplerdir. Bu Kürtlerin, Türkiye halklarının ve uluslararası bir sorundur."
 
'ŞEHADET YAŞANIRSA SORUMLU ONLARDIR'
 
Açlık grevinin 70'inci gününde olduğunun altını çizen Öztürk, Güven'in durumunun kritik aşamada olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "60 günden sonra tehlikeli bir aşamaya geliyor. Bugün çok büyük bir tehlike. Bu nedenle Türkiye halklarına ve dünya kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz; bu sadece Kürt halkının sorunu değil, vicdan sahibi herkes harekete geçmelidir. Bir kez daha Kürt halkına, Türkiye halklarına, CPT’ye ve Avrupa Konseyi’ne çağrıda bulunuyoruz; bu kabul edilemez, bir arkadaşımızın şehadeti yaşanırsa, sorumlular onlardır."
 
'SESSİZLİK BİZİ BU GÜNLERE GETİRDİ'
 
Sessizliği eleştiren Öztürk, şunları dile getirdi: "2015 yılından bu yana bir karar alınmış ve bu karar ile Kürt halkına saldırılar oluyor. Cizre, Nusaybin ve Sur'da yaşanan büyük katliamlara karşı sessiz kalındı. Kimse ‘görmedim, duymadım’ diyemez. Bu sessizlik bizi bu günlere getirdi. Güçlü bir ses çıkarsaydık, bugün arkadaşlarımız bu eylemleri gerçekleştirmeyecekti. Tecritten söz edilmezdi. Bu saatten sonra sessiz kalınmamalı." 
 
'CPT'NİN SESSİZLİĞİ UTANÇ TABLOSUDUR'
 
Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni (AİHM) "İkiyüzlü" olmakla suçlayan Öztürk, "İnsan hakları prensipleri üzerine kurulu bu kurumlar, konu Sayın Öcalan olunca sessiz kalıyorlar. Kendileri ile çelişkili durumdalar. CPT’nin sessizliği utanç tablosudur. Bütün Avrupa devletlerinin ayıbıdır. Türkiye birçok sözleşmeye imza atmasına rağmen, gerekenleri yapmayınca müdahale edilmelidir. Bu yapılmıyorsa en büyük utançtır" diyerek tepki gösterdi.
 
'TECRİDE KARŞI SESSİZLİK BOZULMALI'
 
Öztürk, "Sayın Öcalan'ın fikirlerini savunun demiyoruz. Kim olursa olsun, hukuk ve insan hakları ayaklar altına alınıyor, buna karşı ses çıkarmalı. Her şeyden önce tecride karşı durmalı" çağrısında bulundu.
 
'TECRİDE KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTELİM'
 
Öztürk, HDP tarafından tecrit ve açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla 19 Ocak'ta Diyarbakır’da, 3 Şubat'ta ise İstanbul'da düzenlenecek mitinglere ilişkin, "Tecrit kaldırılmadığı sürece, Sayın Öcalan barış fikirlerini dile getirmedikçe Türkiye halkları bunun bedelini ödeyecek. Tayip Erdoğan ve Devlet Bahçeli ödemiyor. İmralı'da başlayan saldırılar Kürt halkı üzerinde ve Türkiye halklarını da bir ateşin içine atmış durumda. Bu ateşten çıkmak için tecrit kaldırılmalı. Miting de tecridin kaldırılması talebiyle düzenleniyor. Halkımızda miting alanında tecride karşı sesini yükseltmelidir" çağrısı yaptı. 
 
MA / Özgür Paksoy 

Diğer başlıklar

10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu
21:11 Erzirom’da kaza
19:41 KNK Genel Kurulu sonuç bildirgesi: Artık birlik zamanı
17:25 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 82’nci gününde
17:15 Amedspor taraftarını üzdü
16:34 KNK: Saldırılara karşı seferberlik tutumuna ihtiyaç var
16:08 Hedef gösterilen zihinsel engelli Gezer tutuklandı
15:34 Turhal'da 4.1 büyüklüğünde deprem
15:12 Amedspor’un ‘şampiyonluk’ maçı başladı
15:08 Hedef gösterilen engelli bireye dair yeni detay
14:30 KNK kurulunda 'birlik' vurgusu
14:22 Çandar: Halk iradesine saygı duyun
13:29 Amed'de maç öncesi ‘şampiyonluk’ coşkusu
13:11 İsrail saldırılarında ölü sayısı 34 bini geçti
12:50 DEM Parti Kadın Meclisi: Kadınlar coğrafyayı mora boyadı
12:29 Amedspor-Iğdırspor maçı öncesi 2 gözaltı
11:35 İran'da Kürtçe öğretmenine 10 yıl hapis
11:26 Metîna'ya yoğun bombardıman
10:17 Türkiye yüksek enflasyonla dünyada 4'üncü sırada
09:53 Amedspor'dan 'sahte bilet' uyarısı
09:34 Jin Dergi çocuk haklarını kapağına taşıdı
09:31 Erdoğan ziyareti öncesi Metîna’da yeni bir saldırı başlatıldı
09:14 Kadınlardan 1 Mayıs çağrısı: Taksim’de olalım
09:13 126 yıldır süren direniş geleneği
09:12 Dr. Pashang: Kürtlerin Ortadoğu'daki krize karşı tek seçeneği birlik olmaktır
09:10 Abdullah Öcalan için her gün CPT'ye mektup gönderilecek
09:09 180 gün oldu: Gazeteci Ahmet nerede?
09:09 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için eylemde
09:08 Amed Tiyatro Festivali: Yasakları anlamsız kılıyoruz
09:07 AKP’li Albayrak 460 milyon 601 bin TL borç bıraktı
09:00 21 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:28 İzmir Kitap Fuarı'nda 'Kurdistan'a tahammülsüzlük
00:19 Sûr Belediyesi hedef gösterilmişti: Gözaltına alınan kişi zihinsel engelli çıktı
20/04/2024
22:37 ‘Derwêş yan Gudû’ oyunu ayakta alkışlandı
22:17 Basel'de gençlerden ‘Öcalan’a özgürlük’ talepli panel
22:01 Sarıyer’de AVM’de yangın
21:17 Erdoğan Rabia Naz'ın babasına dava açtı
21:08 Pîrsus Katliamı anmasında dava duruşmasına çağrı
20:57 Eşbaşkanlar bakanlık ve Sayıştay'dan müfettiş talep etti
19:51 Çeşme'de kanalizasyon suları denize dökülüyor
19:45 Kürt kazanımlarına saldırıya karşı ortak mücadele mesajı
19:26 Ankara’da 'Büyük Savunma Mitingi' düzenlenecek
18:58 KNK’li Uzun’dan ulusal birlik konferansı çağrısı
18:49 DEM Parti: Bayrak ve marş istismarına dayalı siyaset dönemi miadını doldurdu
18:27 Bakan Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı ile görüştü
18:01 Sur’daki çocuklar müziğe doydu
17:52 Wan’da ilk meclis toplantısı: Birlikte yöneteceğiz
17:40 KNK toplantısı: Ortadoğu krizini Abdullah Öcalan'ın fikirleri çözer
17:33 İnşaatta göçük: 2 işçi yaralandı
17:03 Erdoğan Hamas başkanı Haniye ile görüştü
16:39 ÖHD İstanbul Şubesi yeni yönetimini belirlendi
16:30 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemdeler
16:21 Birçok meslek örgütü Emine Şenyaşar’ı ziyaret etti
16:15 Gever'de kayyımdan kalan borçlar asıldı
15:38 Eylemde olan 15 tutsağa disiplin soruşturması
15:37 Sûr Belediyesi'ne soruşturma
15:17 Hasta tutsaklar Kaya ve Güvel’in tahliyesi istendi
15:14 Kaybedilen Ermeni aydınlar anıldı
14:23 ‘Zulüm bitinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz’
14:18 Cizîr’de yapılacak baraj için 255 parselde 'acil kamulaştırma' kararı
14:16 KNK’nin 2 gün sürecek Genel Kurul ara toplantısı başladı
14:11 Kayıp yakınları 3 kentte bir araya geldi: Failler yargılansın
13:50 Amed Tiyatro Festivali'nde 'Tiyatroda değişimlerin tarihi' söyleşisi
13:35 29 yıl önce kaybettirilen Keremoğlu’nun akıbeti soruldu
11:50 Colemêrg’te heyelan: Küçükbaş hayvanlar toprak altında kaldı
11:30 YRP’li başkanın ilk icraatı sitesinin önünü mıcırlama oldu
10:36 Bakırhan: Yeni dönem perspektifimiz çok net; örgütleneceğiz, genişleyeceğiz
10:13 Çocuğa şiddet uygulayan imam serbest bırakıldı
09:45 9 öğrenciye cinsel tacizde bulunan okul müdürü tutuklandı
09:20 Süleyman Ahmet’ten 179 gündür haber yok
09:18 El konulan mektup gerekçesiyle tahliyesi 11 ay ertelendi
09:14 Tutsakların 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' eylemi sürüyor
09:14 Kürkçüler Cezaevi'nde hasta tutsaklar 3 yıldır tedavi edilmiyor
09:12 1 Mayıs'ın adresi Taksim Meydanı
09:10 Özel savaş gerçekliği: Uyuşturucu değil kitap bulundurmak suç
09:08 'Su sorununu çözeceğim' sözü verip kenti susuz bıraktı
09:07 Wanlılar: Kenti birlikte yöneterek kayyım tahribatlarını giderebiliriz
09:05 Müslim: PKK bahane, hedef Kerkük ve Süleymaniye
09:01 Demir'den 'ortak mücadele' çağrısı: Hep beraber İmralı kapılarını açalım
09:00 20 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
19/04/2024
23:56 Norveç’te hükümet kabinesinde değişiklik yapıldı
23:08 İstismar faili Kösedağ hakkındaki haber ve paylaşımlara erişim engeli
21:23 Amed’te Tiyatro Festivaline yoğun ilgi
21:15 Her Yer Çocuk Derneği İzmir’de Açıldı
21:01 Doğan’dan Mêrdîn ve Amed’e müfettiş tepkisi: Beyhude çabalar
20:46 Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ne resen soruşturma başlatıldı
19:54 Bakanlıktan 'müfettiş' açıklaması
18:07 Şengal’de toplu mezar bulundu
17:56 İsrail’in saldırıları 196’ncı gününde: 34 bin kişi hayatını kaybetti
17:50 Amed Büyükşehir Belediyesi ‘bayrak kaldırıldı’ haberini yalanladı
17:33 Kerim Coşkun, boşanma aşamasında olduğu kadını katletti
17:13 Serêkaniyê Belediyesi üretim atölyesi kurdu
17:10 Halise Aksoy cezaevinden çıktı
16:49 İç Anadolu Cezaevleri raporu: En az 42 tutuklu yaşamını yitirdi
16:34 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 80’inci gününde
16:04 Gözaltına alınan 8 kişi serbest bırakıldı
15:57 Amed Tiyatro Festivali’nde ‘Güney’deki Kürt Tiyatrosu’ konuşuldu
15:55 Dedeoğulları'na saldırı davasında sanıklara indirimli cezalar