‘24 Haziran'da Newroz ile Hıdırellez'i birleştireceğiz’

img
EDİRNE – Çok kimlikli kentlerden biri olan Edirne’de seçim heyecanı dorukta. HDP’nin Çingene adayı Serdal Zımba, "24 Haziran'da Hıdırellez ile Newroz'u birleştirip, başaracağız" dedi.
 
Yunanistan ve Bulgaristan ile sınırdaş olan ve çoklu kimliğiyle önce çıkan Edirne’de seçim heyecanı dorukta. 406 bin 855 nüfusa sahip kent, Tunca, Arda ve Meriç ırmaklarının buluştuğu bir doğa harikası. Avrupa’ya kara ve demiryolu ile bağlantısını sağlayan ve 5 sınır kapısı olan kentte, jeostratejik konumu ile dikkat çekiyor. 2017 referandumunda 308 bin 500 seçmenin olduğu kent, 4 milletvekili ile temsil ediliyor. 
 
'KENTİN SORUNLARINA TEK ÇÖZÜM HDP'
 
Zehir saçan Ergene Nehri’nin temizlenmemesi, her sene Meriç ve Tunca nehirlerinin taşması ve gerekli tedbirlerin alınmaması tarım kenti Edirne'de yaşayan çiftçilerin yaşadığı önemli sorunların başında geliyor. Kaya gazının yoğun çıkarıldığı kentte, verimli topraklar yok olmak ile yüz yüze. Seçim bildirgesindeki ekolojik sorunların çözümü ile kentin sorunlarına çözüm bulmak için yola çıktıklarını belirten Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) milletvekili adayları, tek çözümün partileri olduğunu söylüyor. 
 
SAVAŞA KARŞI ÇIKTIĞI İÇİN TUTUKLANDI 
 
HDP'nin 1'inci sıra milletvekili adayı Murat Amil, 1981 Bingöl Karlıova doğumlu evli 3 çocuk babası. İki dönem HDP Yalova İl Eşbaşlanlığını üstlenen Amil, yıllardır HDP geleneğindeki partiler içerisinde yer alan bir isim. Milletvekili adayı olmadan önce, Efrin operasyonuna karşı çıktığı için tutuklanan ve Kandıra'da 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra 15 Mayıs'ta cezaevinden tahliye oldu. Amil, şimdi milletvekili adayı olarak mücadelesini sürdürüyor. 
 
'KRİZİ HDP ÇÖZER’ 
 
Seçim çalışmaları hakkında bilgi veren Amil, “Partimizin fikirleri sürekli ‘terörize’ edilerek, düşmanlaştırılmak isteniyor" hatırlatmasında bulundu. Ülkeyi yönetecek ve özgürlükleri getirecek yegane partinin HDP olduğunu dile getiren Amil, çözüm sürecinin bitmesiyle birlikte ülkenin hem siyasal hem ekonomik krize girdiğin ve bu krizi çözecek olan partinin de HDP olduğunu dile getirdi. 
 
'CEVAP OLACAĞIZ'
 
Edirne’de yaşayan halklar için çok önemli projeleri olduğunu vurgulayan Amil, "Edirne’nin ciddi sorunları var. İktidar doğa tahribatı politikalarını yoğun bir şekilde burada uygulamakta. Doğaya kıyan hiçbir politika Edirnelilere hizmet etmiyor. Edirne halkı ne istiyorsa onu yerine getireceğiz. Bizim kıblemiz Edirne ve halkıyla olacak. Her alanda toplumun isteklerine cevap olacağız. Bundan dolayı halklardan destek bekliyoruz" diye konuştu.
 
'EDİRNE DEMİRTAŞ'A SAHİP ÇIKACAK'
 
Kapı kapı herkese ulaşacak çalışma yürüttüklerini dile getiren Amil, "Bizi tanıyan tanımayan, her insanın elini tutacağız. Edirne sokaklarında dolaşırken, bizimle hiç tanımamış, bize ilk defa oy verecek birçok insanla karşılaştım. İnsanlar da ciddi bir sıcaklık olduğunu görmek mümkün. Bu seçim sürecinde daha önce elimizi tutmayan bütün insanların elini tutmak için çalışacağız. Edirne'nin demokrat yapısını partimize, mücadelemize katmaya çalışacağız. Edirne'ye, ve insanlarına güveniyoruz. Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması talebi sokakta, kahvehanelerde rastlamak mümkün. Bu durumun demokratik olmadığını, hukuksuz olduğunu çok iyi görüyor ve biliyorlar” dedi. Edirnelilere çağrıda bulunan Amil, şöyle devam etti: “İddiamız doğadır, kültürdür, yaşamdır bütün Edirne'dir. Her insanın rengi kimliği dini mezhebi ne olursa olsun bütün hak ve özgürlüklerini savunuyoruz. Bu anlamda bütün Edirne halkının desteğini bekliyorum. Edirne'nin HDP'ye adaylarına ve tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'a sahip çıkacağına inancım tam." 
 
'KADIN KİMLİĞİMLE HDP'DEYİM'
 
Diğer aday Hanım Güzel ise, evli ve 5 çocuk annesi. Kürt Alevi kimliğine sahip Edirne 2’nci sıra milletvekili adayı olan Güzel, HDP İstanbul ve Edirne il örgütlerinde çeşitli görevlerde bulunmuş bir ev kadını. Güzel, HDP'nin kadın partisi olduğu için aday olduğunu vurguladı. Edirne halkına, kadın kimlikleriyle gideceklerini belirten Güzel, şunları dile getirdi: "Kadınları hem örgütlülüğümüze hem de seçimlerde HDP'ye ve Demirtaş'a oy vermeye davet edeceğiz. Edirne'de CHP'lisi de, AKP'lisi de Selahattin Demirtaş'ın içerde olmasına gönlü razı değildir. Bunun adaletli bir şey olmadığını söylüyorlar. Bizim kabul etmediğimiz gibi onların da kabul etmediğini görmekteyiz. 24 Haziran'da kazanan taraf biz olacağız, diyoruz. Demirtaş'ı Edirne Cezaevi’nden çıkartıp Ankara'ya göndereceğimizin umudu çok büyük." 
 
'HDP ÇİNGENELER İÇİN DE KURTULUŞTUR’
 
Edirne 3’üncü sıra milletvekili adayı Serdal Zımba ise, 1971 doğumlu ve Çingene olduğunu söylüyor. İlkokul mezunu olan Zımba, hayatı boyunca işçi olarak çeşitli yerlerde çalıştığını ifade ediyor. HDP'de Çingene kimliğiyle yer almasının çok değerli olduğunu dile getiren Zımba, Çingenelerin diğer partilerde sadece söylem düzeyinde var olduklarını hatırlattı. HDP'nin politikalarıyla Çingenelerin sesi olduğunu ifade eden Zımba, "Beni sahiplenen, bu toplumun bir rengi olarak beni sayan bir parti olduğu için HDP'nin adayı oldum. Benim de HDP'yi sahiplenmem gerektiğini düşünüyorum” dedi. İktidara gelenlerin hepsinin Çingene halkını hep ötekileştirici politikalar uyguladığını belirten Zımba, şöyle devam etti: "Ne yazık ki Çingenelerin eğitim düzeyi çok düşük olduğu için meseleyi fazla özümsemeyip, kavrayamıyorlar. Biz onlara tabi ki HDP'nin Çingenelerin sorunları karşısında bir çözüm olduğunu söylüyoruz. Biz de Çingenelere bunları dile getireceğiz. Çingenelere 'Sizi bu duruma düşüren bu iktidarlardır. Sizi kurtaranlar bunlar olamaz. Onların söylemleri hep aynı. Ancak HDP'nin Çingeneler için de bir kurtuluştur' diyeceğiz." 
 
Mecliste yer alması dahilinde Çingenelerin sorunlarına çözüm arayacağını sözlerine ekleyen Zımba, "Bugün Çingenelerin en büyük sorunları işsizlik, Çingenelerin tanınmaması, ötekileştirilmesidir. Türkiye'de ötekileştirilmeyi, Türk ırkı dışında diğer ırklar da yaşıyor. Ama Çingeneler en net örneğidir" diye konuştu. 
 
'NEWROZ İLE HIDIRELLEZİ BİRLEŞTİRECEĞİZ'
 
Zımba, 24 Haziran için büyük umutlarının olduğunu belirterek, "Bizim Hıdırellez günü var. Aynı zamanda Kürtlerin de Newroz'u var. Hıdırellez ile Newroz'u birleştirerek bu işi başaracağız" diye belirtti. 
 
HAK SAVUNNUCUSU LGBTi+ KİMLİKLİ 
 
Trakya Üniversitesi Yunan Dili Edebiyatı öğrencisi olan ve 8 yıldır Edirne'de yaşayan Hasan Atik ise, Balkan göçmeni bir İzmirli. Hem hak savunucusu hem de LGBTİ+ kimliğiyle HDP'nin Edirne 4. sıra milletvekili adayı olan Atik, HDP ve bileşenlerinin kendisini kabul edebilecek yegane parti olduğunu söylüyor. Önceleri SODAP'tan siyaset yaptığını aktaran Atik, "Genel olarak bütün ezilmiş, dışlanan, ötekileştirilen kimliklerin toplanabildiği ve birlikte güç üretebildiği bir platform olarak HDP'yi görüyorum ve bu yüzden buradayım" diye konuştu. 
 
'MECLİSTE HER KESİM RENGİYLE OLMALI'
 
Edirne'de aktif bir şekilde, büyük bir destekle çalışmalarını sürdüreceklerini anlatan Atik, şunları söyledi: "8 yıldır Edirne'de hak savunuculuğu yapıyorum ve burada bütün kurumlarla organik bağım var. Aday seçildiğimde arkadaşlardan çok olumlu tepkiler aldım. Türkiye'nin Meclis’i tekçi, dışlayıcı, ötekileştirici, yasakçı bir Meclis. Özgürlükleri savunacak tüm kimlikleri, farklılıkları kendi kimlikleriyle ifade edebilecek bir platform oluşturmak HDP'nin bir prototipini orada oluşturmak bizim amacımızdır. Meclis’i demokratik bir hale getirmek için bizler de orada olmalıyız. Yani eş cinseller, translar, Ermeniler, Romanlar, Kürtler, Türkler olarak hep beraber o Meclis’te mücadeleyi kendi rengimizle yürütebiliyor olmamız lazım. Öncelikle bunu sağlamak önemlidir." 
 
Son olarak herkesi sandıklara, oyuna sahip çıkmaya davet eden Atik, "HDP'li olur, CHP'li olur, İYİ Parti'li olur fark etmez. Oy hepimizin oyu. Oylarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Eğer biz oylarımıza sahip çıkarsak iktidarı yenebileceğiz" dedi.
 
MA / Bilal Seçkin
 

Diğer başlıklar

17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı | YENİLENDİ
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu
21:11 Erzirom’da kaza
19:41 KNK Genel Kurulu sonuç bildirgesi: Artık birlik zamanı
17:25 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 82’nci gününde
17:15 Amedspor taraftarını üzdü
16:34 KNK: Saldırılara karşı seferberlik tutumuna ihtiyaç var
16:08 Hedef gösterilen zihinsel engelli Gezer tutuklandı
15:34 Turhal'da 4.1 büyüklüğünde deprem
15:12 Amedspor’un ‘şampiyonluk’ maçı başladı
15:08 Hedef gösterilen engelli bireye dair yeni detay
14:30 KNK kurulunda 'birlik' vurgusu
14:22 Çandar: Halk iradesine saygı duyun
13:29 Amed'de maç öncesi ‘şampiyonluk’ coşkusu
13:11 İsrail saldırılarında ölü sayısı 34 bini geçti
12:50 DEM Parti Kadın Meclisi: Kadınlar coğrafyayı mora boyadı