Gizli tanıklara dair talepler reddedildi, siyasetçiler duruşmayı terk etti

img

ANKARA-  Kobanê davasında mahkeme heyeti tarafından hafta sonu gizli tanık Mahir, Seher ve Ulaş’ın dinlenilerek, kayıtlarının duruşmada dinletilmesine yapılan itirazlar reddedildi. Siyasetçiler ve avukatlar kararın ardından duruşmayı terk etti. 

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 14’üncü duruşmasının 5’nci oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam ediliyor. 

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grupbaşkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü  Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve tutuklu siyasetçilerin yakınları ile  çok sayıda avukat izledi.

Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. 

Öğleden sonraki duruşmada tutuklu siyasetçiler mahkeme heyetinin hafta sonu dinlediği gizli tanıklara dair söz aldı. 

 ‘YARGILAMA HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALIYORSUNUZ’

Mahkeme heyetinin hafta sonu gizli tanıkları dinlenmesine ilişkin söz alan Ayla Akat Ata, yargının bağımsız ve tarafsızlığını anlattı. Taşıdıkları kaygıları defalarca dile getirdiklerini ifade ettiklerini belirten Akat Ata, bu saatten sonra artık söylenecek bir sözün kalmadığını kaydetti. Akat Ata, “Gizli tanık hem bu koşullarda dinlenilecek, sonra bize dinletilecek sonra bizim sorularımız var ise size vereceğiz siz vereceksiniz. Böyle bir durum yok, tanıklar bize soru sormayın diyorlar. Tanıklar, ‘biz iftiracıyız, yalancıyız’ diyorlar” diyen Akat Ata, mahkeme heyetine, “Ben bu dosyada neden yargılanıyorum” diye sordu. Akat Ata “Gözaltına alındıktan sonra gözaltına alınanlar aydınlandılar ve gizli tanık Ulaş’ı getirdiler. ABC123 kişiye itirazlardan sonra yeniden dinlemediniz mi? karardan kendiniz dönüyorsunuz. Şimdi diyorsunuz ki, ‘ben usulden devam ediyorum’. Kalkıp sorularınız varsa bana söyleyin sorarım diyorsunuz. Neden? iftiracılar hazırlansın diye mi?.  Tek bir yargılama hakkımız var ve siz bunu elimizden alıyorsunuz. Kadrolu iftiracılardan kaynaklı 21 aydır buradayız. Bu dosyanın hangi ‘sanığı’ bugüne kadar ‘ben yapmadım’ dedi. İftiralara karşı bu ,’iftira’ buda ‘gerçektir’ dedik. Ortada bir iftira ve kurgu var” dedi. 

‘NE YAPTIĞIMIZI İYİ BİLİYORUZ’

Gizli tanıkları dinlemeyeceklerini aktaran Akat Ata, şöyle devam etti: “Biz bu şahısları dinlemiyoruz, bu şahısların söylemleri doğru değil. HDP’nin bütün faaliyetleri illegalize ediliyor. DTK’nın faaliyetleri bu söylemlerle illegalize ediliyor. Yaptıklarımızı yaptık diyoruz zaten. Utanmadan tanıklar dönüp,’ HDP, DBP ve TJA’nın faaliyetlerini  ilegalize ediyor. O beyanlarda bulunarak size hakaret ediyorlar. Bir fiziki ölüm vardır, birde manevi. Bizimle birlikte duruşmayı izleyen ailelerimizi, çocuklarımızı manevi bir şekilde öldürüyorsunuz. Ben bugüne kadar tanıkların başına bir şey geldiğini görmedim. Emniyet yapsın bu işleri Mercek’i bulsun ifadesi alınsın neden biz tanıkları görmeden siz ifadesini alıyorsunuz. Sizden beklentimiz bu şahısların dinlenilmemesine karar verilmesidir. Bu gizli tanıkları öne sürenler ellerine yüzüne bulaştırdılar ki burada siz ‘tanıkları gizleyerek’ ifadelerini alıyorsunuz. Onlar ne yaptığını bilmiyorlar ama biz ne yaptığımızı biliyoruz, yine yapacağız.”

TUNCEL: KÜRT HALKININ İRADESİYİZ

Akat Ata’nın ardından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eşbaşkanı Sebahat Tuncel söz aldı. Tuncel, daha önce duruşmayı yürüten ve atadedeler soruşturmasından kaynaklı duruşmadan alınan Bahtiyar Çolak’ı ve mahkeme heyetini reddettiklerini hatırlattı. Sebahat, “iktidar somutlanmamış bir iddianameyi apar topar hazırlamış. Neden çünkü HDP’yi kapatmak istiyor diye. O yüzden bizde heyetinizi reddettik. Bu heyet aslında görevini yapıyor; bu heyetin görevi, yasalara uymak değil, adaleti sağlamak değil onlara verilen görevi yaptırmaktır. Eğer size bu görevi yaptırmasalardı bu kadar hukuksuzluğa imza atmazdınız. Biz sizin gösterinizin bir parçası olmayacağız. Biz Kürt halkının iradesiyiz, bu ülkede meclisteki 3’ncü büyük bir partinin siyasi yöneticileriz ve bu oyunun parçası olmayacağız. Başından beri CMK’yı anayasayı yok sayıyorsunuz. Savunmalar bitmeden, tanık, müşteki dinlediniz yetmedi. Gelen tanıkları yönlendirdiniz, o kuralsızlığı yaptınız. Yok gizli tanığın can güvenliğini tehlikeye atıyormuşuz. ‘Canavar mıyız’ biz. Burada binlerce asker, jandarma, polis var. Biz söyledik, biz yaptıklarımızın arkasında duruyoruz. Kadın mücadelesi verdik, barış içinde çalıştık, doğanın bir  hak öznesi olmasını savunduk, sömürüye, erkek egemenliğine, tekçiliğe faşizme karşıyız.  Bunu savunuyor olmam ve iktidarı eleştiriyor olmam hakkım. Bunu nasıl elimden alıyorsunuz. Bu ülkede çözüm için en çok kadınlar çalıştı kadınlar. Gençler ölmesin, anneler ağlamasın diye. Biz gerçek anlamda barış olsun dedik ve onun için buradayız.  Onurlu bir barış için mücadele ettik o yüzden burada yargılanıyoruz. Siz Adalet kelimesini lime lime ettiniz. Ortada bir yargılama yok. Sizi de reddettik sizde kabul etmediniz” diye belirtti.

‘İNSAN ONURUNU KORUDUĞUM İÇİN BURADAYIM’

Tuncel, konuşmasına şöyle devam etti: “Tanıklar gelsin bizde soru soralım niye biliyor musunuz? İftira attıkları ve bu iftiraların bir odaktan çıktığı ortaya çıksın. Sami Baran diyor ki;  ‘önlerinde çok bilgi vardı yazdılar söyledim’ dedi. Neden korkuyorsunuz, gelsinler soru soralım. Maddi gerçeğin ortaya çıkması gizli tanıkları gizlemekle ortaya çıkmaz. Siz neden aracı konumdasınız? Bu nasıl bir yöntem? Bazı şeyler basittir, siz her şeyi ortadan kaldırıyorsunuz. Bu kadar maddilikten uzak,sadece sonucu odaklanmış bir durum var. Bizim için değil, kendiniz için. Biz çocuklarımız için onurlu bir dünya bırakma mücadelesindeyiz, alnımız ak. Siz çocuklarınıza ne bırakacaksınız? ‘Ben Kürtlere adil bir yargılanma mı yaptım diyeceksiniz?’. Nerden tutsak elimizde kalıyor. Bunu kabul mu edelim? Haksızlığa karşı, zulme karşı itiraz ettiğimiz için, insan onurunu koruduğumuz için buradayız. İnsan onuru hakları, özgürlükleri ile vardır. Siz bu ahlaksızlığı, hukuksuzluğu kabul etmemizi istiyorsunuz. Siz, ‘çok çalıştım’ diyerek birilerine mesaj veriyorsunuz sanırım. Çalışmak iyidir ama neye göre çalışıyorsunuz? Hafta sonu birileri size baskı uygulamış beliki. Süleyman Soylu başka işlerle uğraşacağına gelsin gizli tanıkları korusun. Gizli tanığı korumak benim görevim mi? İçişleri Bakanı gelsin korusun, bende hakkımı kullanayım. Kürtler tarihten bu yana sanık sandalyelerine mahkum ediliyor. 

Hangi fakültede gizli tanığın korumasını hukukçulara görev olarak veriliyor. Devlet Mercek’i kaybediyor, bu bizim işimiz mi. AİHM kararlarını kendinize gelince okuyorsunuz hemen Kürtlere gelince  boş veriyorsunuz. Ama güçlülerin yanında direnmek bir haktır. Bu hukuksuzluklara karşı direneceğiz. Kendinizce dinlemişsiniz karar vermişsiniz, ama ben dinlemeyeceğim. Arkadaşlarım sözlerini kullandıktan sonra bende bu salondan ayrılmak istiyorum.  Bu ülkeyi yönetenler tarihten bu yana bu sanık sandalyelerine Kürtleri mahkum etmeye çalışıyorlar. Kürtler tarihten bu yana direniyorlar. Bu halkın çocuklarını, siyasetçilerini, dostlarını yargılayarak kime mesaj vermek istediğinizi anlıyoruz. Ama biz bu mücadele ile nerede ne yapacağımızı biliyoruz. Bugüne kadar diz çökmedik, bu saatten sonrada çökmeyeceğiz. Heyetiniz bu hukuksuzluklar mı bizi korkutmayı düşünüyor. Hiçbir tehdit bizi mücadelemizden alıkoyamaz. Bizde sizden sadece kendi hukukunuza uymanızı bekliyoruz. Beğenmediğimiz hukuka uyun diyoruz. Gizli tanığın SEGBİS üzerinden dinlenmesini kabul etmiyoruz, İçişleri Bakanlığı görevini yapsın gelip gizli tanığı buraya getirin ve bizde hakkımızı kullanalım.”

‘GİZLİ TANIKLARDAN ÇOK HEYET BİZE DÜŞMANLIK GÖSTERİYOR’

Ardından Kürt kadın siyasetçi Zeynep Ölbeci söz aldı. Bir buçuk yıldır gizli tanık Ulaş’ın beyanlarından kaynaklı cezaevinde tutulduğunu söyledi. Mahkeme heyetine, “Gizli tanık var mı yok mu? diye soran c “Gizli tanıkların yaşamları bu kadar önemliyken benim değil mi. Benim haklarımı kim savunacak. Bu dosyaya başlandığı zaman doğruların çıkacağını düşünmüştüm. Davanın gidişatından anlaşıldı ki gizli tanıklardan çok heyet bize düşmanlık yapıyor. Buna bir anlam veremiyorum size nasıl ‘düşmanlık ve kötülük’ yaptım. Benden ne kötülük gördünüz de 38 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılıyorsunuz. Gizli tanık ‘M’ benim için diyor ki, ‘militanları Türkiye’ye geçirilmesi koordinasyonu yapıyordu’ diyordu. Ama beyanları çürüldü. Şimdi gizli tanıkların bütün yalanları ortaya çıkıyor. Heyette bu yalanlara göz yummuyor. Şahsıma bir şekilde düşmanlık besliyor. Bu durumu anlayamıyorum. Alnımız açık bir şekilde çocuklarımıza adalet için mücadele ettiğimizi söyleyeceğiz. Peki sayın heyet, bu konuda çocuklarınıza ne söyleyecek merak ediyorum. Bu adaletsizlik mirasını mı çocuklarına bırakacaklar” ifadelerini kullandı. 

‘TARİHİ YALANCI VE İFTİRACILAR YAZAMAZ’

Kobanê  davasının modern hukuka aykırı bir duruma geldiğini dile getiren HDP MYK eski üyesi İsmail Şengül, “Bu karar aslında adil bir yargılamanın olmadığını gösteriyor. Bu dosya Kerem Gökalp’in ifadelerinin ardından çökmüştü. Bugün gizli tanıkları dinleyebilseydik, söyledikleri yalanları açığa çıkarma şansımız olacaktı ama siz bu şansı elimizden alıyorsunuz. Bu karardan dönmenizi bekliyorum. Bu dosya başından beri TEM’in Ahmet Altun’a yolladığı bilgi notundan bu yana yönlendirmeyle yürütülen bir dosya olduğu ortaya çıktı. Bilgi notundan geçen bütün talepler yerine geldi. Önce biz tutuklandık, sonra HDP’ye kapatılma davası açıldı şimdi de alınan kararlardan dosyanın kapatılmaya çalışıldığı anlamına geliyor. Bu kararlar benim adil yargılanma hakkımı da ortadan kaldırıyor. Bizleri ‘tehlikeli insanlar’ olarak lanse ettiniz ama elimizde silah yok, biz siyasetçileriz, bu ülkenin 3’ncü büyük partisinde bir dönem siyaset yürüten insanlarız. Bu dosyanın geldiği nokta, bir yargısız infaz sürecine girmiş durumda. Bu kadar büyük haksızlık, göstere göstere bize reva görülen bu uygulamaların hepsi tarihte bizler için değil, bu uygulamaların parçası olanlar için bir leke olarak kalacaktır. Tarihi yalancı tanıklar yazmaz, tarihi bedel ödeyenler, barış ve demokrasi mücadelesi verenler yazacaktır” diyen İsmail, mahkeme heyetinin kararından vazgeçmediği takdirde salondan ayrılmak istediğini kaydetti.  

Şengül’ün beyanların ardından mahkeme heyeti Şengül’e “Açık açık beyanda bulunduğunuzu söylüyorsunuz, peki MYK’da kaç kişi vardı ve kimler vardı ? diye sordu. Şengül, “Hatırlamıyorum’ diye cevap verdi.  

 ‘DİĞER TANIKLAR İÇİN NEDEN BU KADAR KAYGI DUYMADINIZ?’

Kobanê dosyasının ilk açılmasıyla usulsüzlüğün başlandığına dikkat çeken HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli, beklentilerinin her zaman gerçek adalet olduğunu söyledi. Adıbelli, “Muhammed Zengin’i dinledikten sonra usule göre davrandınız, şaşırdım ve umutlandım. Umutlandım çünkü mahkemenizin hukuka uygun bir yargılama yapacağını düşündüm. Bu sabah gizli tanık Ulaş, Mahir ve Seher için verdiğiniz karar kabul edilecek gibi değil. Bu tanıkların bu şekilde dinlenilmesi korsanvari. Bu dosya açıldığı zaman tek deliliniz gizli tanıklardı. Sizde biliyorsunuz ki açık ve gizli tanıkların beyanları tamamı yalan ve hiçbir temeli yok. Sizde bu boş temeller üzerinden bir dava yürütemeyeceğinizi anladınız. Çünkü gizli ve açık tanıkların beyanlarını tamamı boşa çıkarıldı bütün müdahalelerinize rağmen. Temelsiz olan gizli ve açık tanıkların ifadeleriyle beni burada tutuyorsunuz. Yapmış olduğum çalışmaların tamamı HDP içerisinde ve legal siyasetlerdir. İzmir’deydi diyorlar zaten İzmir’de yaşıyorum, Mardin’de diyorlar Mardin’liyim. Gizli tanıklar için öne sürdüğünüz kaygılarınızı anlamıyorum. Daha önceki gizli tanıklar için neden bu kadar kaygı duymadınız?. HDP’de yer aldım, kadın mücadelesi veriyorum, legal bir siyaset yürütüyorum, illegal bir faaliyet yürütmedim. 24 saat emniyetin gözetiminde çalışıyoruz, şiddet içeren bir eylem içerisinde yer almadım. Eğer sadece Kürtsün, kadınsın bu bize yeter diyorsanız tamam deriz. İktidarın bize böyle bir bakışı ama sizin böyle olmamanız gerekiyordu.” şeklinde konuştu. 

‘DEVLETİN KADROLU YALANCILARI’

Gizli tanıkların beyanlarının tamamının çürütüldüğünü anımsatan HDP eski Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, mahkeme heyetinin hafta sonu gizli tanıkları dinlenmesine tepki göstererek, “Heyetinizin delil üretme gibi yetkisi yoktur. 29’ncu celse kararı ile var olan hukukun ruhuna el fatiha okutunuz. Fatiha okutturan bir gücünüz var. Bu yaptığınız yargılamanın ‘sanığıyım’. Gizli tanıklara soru sorma hakkımı nasıl elimden alabilirsiniz? hukuk perspektifiniz bu mu? bu ülkeyi yıkan bir iktidar varken, biz bu ülkeyi nasıl yıkabiliriz. Siz dün hukuk düzenini yok ettiniz ve yıktınız. Tanıklarınızı dinlemeyeceğiz, bu yargılamanın asli unsurları biziz güya. Benim adil yargılama hakkımı elimden alamazsınız. Benim tanığı sorgulama hakkımı elimden alamazsınız. Tanık gizleme yönteminize, beyanlara itirazımı var. Görülmemiş bir şekilde yargılama faaliyeti yürüttüğünüzü düşünüyorsunuz ama bize göre bir yargılama faaliyet yürütmüyorsunuz. Bu mahkemeye güvenmiyorum, yaptığınız hiçbir işleme ve işe güvenmiyorum. Ön görülmez şekilde iş yürütüyorsunuz. Yarın ne yapacağınızı bilmiyoruz. Sizin tanıklarınızın tamamı devletin kadrolu yalancı tanıkları. ‘Azmettirme’ dediniz ortada ‘azmettirme’ yok şimdi ‘örgüt üyeliği’ diyorsunuz. Bu kadar tutarsızlık olur mu? bizim için olamaz. O yüzden kararınızdan dönmenizi, gizli tanık beyanlarını huzurda dinleme talebinde bulunuyorum, aksi olursa bu mahkeme salonunda çıkacağım” ifadelerini kullandı. 

Kürtçe beyanlarda bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski MYK üyesi Zeynep Karaman da, gizli tanık Ulaş’ın mahkeme salonunda ifade vereceğini beklediğini kaydetti. Karaman, mahkemenin çivisi çıktığına vurgu yaptı. Karaman, gizli tanığın duruşma salonuna gelmediği takdirde salondan çıkmak istediğini söyledi. 

‘TEK AMACINIZ BİZE ÇOK CEZA VERME’

Daha sonra HDP eski MYK üyesi Alp Altınörs söz aldı. HDP’nin 5’nci Olağan Kongresi’ne değinen Altınörs, iktidarın ne yaparsa yapsın HDP’yi halktan koparamadığını belirtti. Alp, “Ama tabi haftasonu kongre varken sizde boş durmamışsınız. Yürüttüğümüz siyasi faaliyetlerden kaynaklı yargılanıyoruz ve kimsenin burada bir can güvenliği tehlikesi yok. Sizin bu gerekçeniz absürttür. Burada ABC123’ü mahkemenin tatil olduğu zaman dinlediniz tepki gösterdik sizde tamam dediniz. Ama ilk defa bir mahkemenin gizli tanık dinlediğini öğrendik, bugün de gizli tanığı gizli dinledik diyorsunuz. Siz şu an burada kanun yapıyorsunuz. İstisna yaratarak, kanun yapıyorsunuz ve asla kabul etmiyoruz. Bu tanıkları diğer gizli tanıkları getirdiğiniz gibi dinleyeceğiz. Öbür türlüsü çok açık bir hukuksuzluk olur., Dosya çöktükçe geçersizliği ispat edildikçe siz sürekli bir soruşturma yürütüyorsunuz. Durmadan yeni delil yaratmaya çalışıyorsunuz, ABC123’ün yalanları açığa çıktıkça korktunuz bunların da yalanları açığa çıkacak diyerek tanıkları gizlediniz. Gizli tanık dediğiniz topluma karşı sorumluluğu olmayan bir kişidir, istediğini söyler. Kimliği, ne olduğu gizli ve kumpas davalarında emniyet ile ilgisi olduğu sonradan ortaya çıkan kişilerdir. Tarihi bir davada eş genel başkanların sesini kısacaksınız, sizin tek amacınız gizli tanıkları daha çok gizleyip bize daha çok ceza verme. Tarihi gizli tanıklar değil, halklar yazar” şeklinde konuştu. 

‘HUKUKSUZLUĞA HUKUKSUZLUK KATTINIZ'

HDP’nin 5’nci Olağan Kongresi’ni kutlayarak konuşmasına başlayan Kürt siyasetçi Pervin Oduncu, ardından  mahkeme heyeti tarafından gizli tanıkların çamurlarının üzerlerine sıçratmasına izin verdiğine dikkat çekti. Oduncu, “Bizimle psikolojik savaş yürütüyorsunuz, ama buna rağmen bizler burada mücadele ediyoruz. Hukuksuzluğa hukuksuzluk kattınız” ifadelerini kullanırken, HDP eski PM üyesi Ayşe Yağcı da bu hukuksuzluğu kabul etmediğini kaydetti.  

AYNUR AŞAN: ADLİ TUTUKLULARIN İÇERİSİNDEYİM

Erkek cezaevinden kadın cezaevine geçmek için birçok dilekçe verdiklerini ama heyetin kendilerini erkek cezaevinde bırakmaya çalıştığını aktaran Kürt siyasetçi Aynur Aşan, “Adli tutukluların bulunduğu cezaevindeyiz. Ortak bir sevkin olduğu alan var ve orada sürekli erkeklerle kalmak zorunda kalıyoruz. Can güvenliğimiz söz konusu değil” diyerek, gizli tanıkların duruşma salonuna getirilmesini talep etti. 

‘SİZİ KURYE GÖREN BİR TANIK VAR’

Aşan’ın ardından HDP eski MYK üyesi Mesut Bağcık, söz aldı. Binin üzerinde müşteki dinlenildiğini, müşteki ve tanıklardan ‘tehdit edildim’ gibi sözlerin kullanılmadığını hatırlatan Bağcık, “Ortada bir durum yokken, biz mi gizli tanığı tehdit edeceğiz. Açık tanıkların bütün bilgileri dosyada olmasına rağmen bir şey söylemedik. Üç-dört tane tanık dinleme kalmışken böyle bir yönteme gitmeniz beni şaşırtı açıkçası. Gizli tanığın can güvenliğini bu kadar korumanız güzel ama benim haklarım ne olacak. Sizi kurye gibi gören bir tanık var, biz soru soracağız, siz gidip soracaksınız o cevap verecek gelip bize söyleyeceksiniz. Bu nasıl bir silsile? Bu durumu kabul etmiyorum” diye belirtti.

HDP eski MYK üyesi Bircan Yorulmaz ve Dilek Yağlı da gizli tanığın SEGBİS ile dinletileceği takdirde dinlemeyeceklerini belirtti. 

‘BİRİLERİ SENARYO YAZDI SİZ DE OYNUYORSUNUZ’

Siyasetçilerin itirazlarının ardından avukatlardan Ali Bozan, haftasonu dinlenen gizli tanıklara dair itirazlarını sundu. Bozan, mahkeme heyetinin hafta sonu hukuksuz bir işlem yaptığını ve ara karardan vazgeçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu kayıtların imha edilerek dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz. Birileri bir senaryo yazmış, sizde  oynamışsınız. Bizimde izlememizi istiyorsunuz. Bu hukuksuzluğa ve usule katkı sunmak istemiyoruz. Biz izlemeyeceğiz siz izleyin ara kararınızı bekliyoruz” dedi. 

İDDİA MAKAMINA GÖRE GİZLİ TANIK DİNLEMEK USULE UYGUN

Avukat ve siyasetçilerin itirazlarının ardında  iddia makamı söz aldı.  Gizli tanıkların ‘can güvenliğini’ öne süren iddia makamı, mahkeme heyetinin gizli tanıkları “usule” uygun dinlenildiğine karar vererek, soruların mahkeme heyetine verilerek, cevaplandırılmasına ve itirazların reddini talep etti. 

TALEPLER REDDEDİLDİ

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 29’ncu celsede verilen kararın ve gerekçelerin nazara alınarak, tutukluların ve avukatların 29’ncu celsede hafta sonu dinlenilen kayıtlarının duruşmada izletilmemesi yönündeki talepleri reddetti. Mahkeme heyeti, ABC123’ün dinlenileceği ve soru sorma hakkının kullanılacağını, SEGBİS üzerinden ifadesi alınan gizli tanık Mahir Ulaş ve Seher’in kayıtlarının izlenilmesine karar verdi. 

Mahkeme heyetinin verdiği kararının ardından tutuklu siyasetçiler ve avukatlar duruşma salonu terk etti. 

Duruşmaya 15 dakika ara verildi. 


 

Diğer başlıklar

13:35 1 Mayıs çağrısı: Adaletsiz düzene karşı alanlara çıkalım
12:46 Hatimoğulları: İktidarın 'çöktürme planı' çökmüştür | YENİLENDİ
12:31 9. Amed Tiyatro Festivali'nde 19 oyun sahnelenecek
12:16 6 kadın gazetecinin davası ertelendi
11:49 Bahçeli seçim başarısızlığını görmedi: Oyumuz yüzde 16,62!
11:38 Cezaevi ve savcılığa İmralı başvurusu
11:37 ÇGD’nin ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödülleri sahiplerini buldu
11:31 Eylemdeki tutsağın annesi: Talepleri talebimizdir
11:05 BİSAM: Yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL
11:01 Kobanê Davası'nda yarın tutukluluk incelemesi yapılacak
10:57 İstanbul’da ev baskınları
09:58 Altın fiyatlarında yeni rekor
09:10 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 175 gündür haber yok
09:09 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:06 Ayşe Gökkan: Özel savaşa karşı özsavunma halkası genişletilmeli
09:03 Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek
09:02 Hevsel'de çok emek az kazanç
09:01 Wêranşar'da Çarşema Sor kutlanacak
09:00 16 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:30 Qileban’da kaza: 4 kişi hayatını kaybetti
08:17 DAİŞ’liler 100 küçükbaş hayvan kaçırdı
08:10 91 kurum ve isimden CPT'ye İmralı mektubu
15/04/2024
21:55 AK önünde Abdullah Öcalan için miting: Sessizliği kabul etmeyeceğiz
21:34 İsrail'den İran saldırısına karşılık verme kararı
21:27 Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail mart ayında 6 gazeteciyi öldürdü
19:14 Girê Sor’da aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi
18:34 Adana Kadın Platformu’ndan fail H.İ’nin beraatine tepki
17:12 Şemzînan’da polisten yurttaşlara tehdit ve hakaret
16:48 DEDAŞ'tan boş daireye 34 bin TL fatura!
16:36 Adalet Bakanlığı’nın üç kapısı da Emine Şenyaşar’a kapalı
16:28 BES-AR: Yoksulluk sınırı 66 bine dayandı
16:23 Üniformalı tacizine tepki: Özsavunmamızı geliştireceğiz
15:59 Medet Serhat'ın mezarına saldırıya dair suç duyurusu
14:59 Şirnex’te mahalle bekçisi bir kişiyi vurdu
14:53 Yargıtay savcısı Deniz Poyraz davasında taleplerin reddini istedi
14:15 Kamu emekçileri vergide adalet istedi
14:12 DEM Parti’den avukat Akalın’ın mezarına ziyaret
13:37 Sêrt kayyımının bıraktığı borç: 456 milyon TL
13:35 Kürt müziğinin son 13 yılından seçme eser akorları kitabı çıktı
13:33 Temelli'den Meclis'teki partilere: Ders çıkarma zamanı
13:14 İran 2 kolberi katletti
12:28 ‘Büyüyen mücadelemiz tecridi kıracak’
12:19 Beşiktaş yangınında itfaiye raporu çıktı
12:14 İsrail'de 'savaş kabinesi' toplanacak
12:14 Bütçe açığı daha ilk çeyrekte 500 milyar TL’yi geçti
11:58 Yargıtay seçimleri 17'nci tura kaldı
11:39 DİB’ten Kobanê Davası çağrısı: Hukuksuzluğa karşı tutum alın
11:10 Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yasaklanmasına dair kanun teklifi
11:00 Merkez Bankası’ndan rekor zarar!
10:33 Benzine yılda yüzde 113 zam
10:25 Erkek şiddeti: 1 kadın katledildi 1 kadın ağır yaralı
10:09 TÜİK'in Şubat ayı işsizlik rakamı: 8,7
10:05 Biradost'a hava saldırısı
09:56 Gram altının fiyatı 2 bin 455 TL'yi aştı
09:49 Adalet Nöbeti eylemi farklı bir evreye taşınacak
09:37 Eylemdeki tutsak: Sesimizi herkese duyurun
09:12 Botan Vadisi bahar renklerine büründü
09:08 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ talebiyle eylemde
09:07 KDP istihbaratının alıkoyduğu gazeteciden haber yok
09:06 Özel savaşa karşı mücadele hattı: Xwebûn
09:03 İhlallere karşı 'sokakta mücadele' çağrısı
09:01 Sêrtliler kayyım tahribatının ortadan kaldırılmasını bekliyor
09:00 15 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
14/04/2024
22:35 Teleferik kazasına ilişkin 5 tutuklama
22:27 Mûş'ta dereye düşen çocuk yaşamını yitirdi
21:20 75 yaşındaki tutsak Hatice Yıldız baygınlık geçirdi
20:05 Uzman çavuş tacizi Manisa’da protesto edildi
19:24 Amed’de galibiyet sevinci
18:38 Nehre düşen çocuk hastaneye kaldırıldı
18:35 Şarbajêr’e SİHA saldırısında bir genç katledildi
17:23 Amedspor, Kastamonu engellini aştı
16:48 Gümüşhane seçimlerinin yenilenme talebine ret
16:39 Özsavunmada bulunan kadın gözaltına alındı
16:09 30 yıllık tutsak tahliye edildi
15:28 Hakan Fidan İran Dışişleri Bakanı ile görüştü
14:55 9 kişinin öldüğü silahlı kavganın firari zanlısı 10 ay sonra yakalandı
14:36 Nisêbîn’de tacize karşı yürüyüş: Şiddete karşı özsavunmamızı geliştireceğiz
13:36 Tutsak yakınlarının Adalet Nöbeti farklı eylemlerle sürecek
13:05 Taciz faili uzman çavuşu darp eden 4 kişi serbest bırakıldı
12:45 İSİG: 3 ayda 425 işçi hayatını kaybetti
11:59 TJA’dan kampanyaya dair açıklama: Mücadele her koşulda sürecek
11:06 İran saldırının sonuçlandığını duyurdu, ABD’den İsrail’e uyarı
10:17 İsrail: İran yaklaşık 290 füze ve İHA ile saldırdı
10:14 İsrail çağrı yaptı: BM Güvenlik Konseyi bugün toplanıyor
09:51 Türkiye Metîna’da iki köyü bombaladı
09:44 Jin Dergi ‘Kadınların birleşik özgürlük mücadelesi ve Üçüncü Yol’ başlığıyla çıktı
09:11 Gazeteci Ahmet’ten 173 gündür haber yok
09:10 Ekonomist Önder: 'Beka' söylemi halklarda karşılık bulmadı
09:06 Tutsakların ‘özgürlük’ eylemi devam ediyor
09:01 Muayene raporu olmadan tutuklanan çocuk cezaevi kapısından döndürüldü!
09:00 14 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:54 THY ve Pegasus İran uçuşlarını iptal etti
13/04/2024
23:41 Soma’da iş cinayeti
23:28 İran, İsrail’e saldırı başlattı
22:52 Ürdün hava sahasını kapattı, İsrail'de okullar tatil edildi
22:42 Tecride karşı Kopenhag ve Mannheim’de miting
22:36 Şengalli kadınlar özsavunma hamlesi başlattı
20:33 Beyoğlu'nda silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti
20:28 Zenûbiya Kadın Topluluğu'ndan şiddete dair açıklama
20:21 Gazeteci Dilan Oynaş tahliye edildi
19:13 Hedef gösterilen Evren Barış Yavuz tutuklandı
17:17 Teleferik kazasıyla ilgili 13 kişi hakkında gözaltı kararı
17:10 Meletî’de 3.7 büyüklüğünde deprem
17:05 Taciz faili uzman çavuş gözaltına alındı
16:58 1 Mayıs Platformu’ndan işçi katliamlarına karşı Taksim çağrısı
16:39 Teleferik faciasında 17 kişi hastaneye kaldırıldı
16:30 TJA'dan uzman çavuş tacizine tepki: Sessiz kalmayacağız
16:09 Qoser’de fidan dikimi gerçekleştirildi
16:08 Başkaya’nın ‘Uygarlık Paradigmasını Değiştirmek’ kitabı okuyucuyla buluştu
16:02 Edirne'de bir kadın katledildi
15:57 Adalet Nöbeti: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünde ısrarcıyız
15:52 DEM Parti Kadın Meclisi’nden uzman çavuş tacizine ilişkin açıklama
15:14 Pakistan’da silahlı saldırı: 10 kişi katledildi
15:06 İHD, hasta tutsak Demir, Güvel ve Zoraslan’ın tahliyesini istedi
14:49 Uzman çavuş tacizi yürüyüşle protesto edildi: Fail korumaya alındı
14:28 3 kişiyi katleden Cihan Oral hala yakalanmadı
14:08 Kayıp yakınları 3 kentte kaybettirilenlerin akıbetini sordu
13:55 Mexmûr’da yeni belediye eşbaşkanları belirlendi
13:54 Cumartesi Anneleri Ali İhsan Dağlı’nın faillerinin yargılanmasını istedi
13:32 Makine Mühendisleri Odası'ndan 'teleferik' açıklaması: Kontroller yapılmadı
13:28 Teleferik direği heyelan nedeniyle kırılmış!
13:00 Fransa’nın Türkiye’ye teslim ettiği kişi cezaevine konuldu
12:56 Avustralya’da alışveriş merkezine saldırı: 5 ölü
11:43 Eynerce Deresi fabrika atıkları nedeniyle köpüklü akıyor
11:30 Teleferik faciasında tahliye çalışmaları sürüyor: 128 kişi kurtarıldı
10:58 Mêrdîn'de ekmeğe yüzde 33 zam
10:51 MKM’de tenbûr atölyesi
10:03 İsrail’le ticarete dair paylaşıma gözaltı
09:44 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:42 Gazeteci Ahmet 172 gündür KDP istihbaratının elinde
09:37 Ege Denizi’nde deprem
09:25 Çand Ma'dan kitap ve tembur kampanyası
09:11 Gazeteci Işık: Erdoğan uluslararası görüşmelerle tutunacak dal arıyor
09:08 Depli besiciler dertli: Günü kurtarıyoruz
09:06 Tecavüze uğrayan kadın: Dayanışma güç verdi, artık korkmuyorum
09:02 Beşiktaş yangın faciası: 29 kişi denetimsiz çalışma sonucu yaşamını yitirdi
09:01 13 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:10 Bir kadını taciz eden uzman çavuş darp edildi
00:04 Antalya'daki teleferik kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldı
12/04/2024
23:47 Serhat Gültekin Fransa tarafından Türkiye’ye teslim edildi
23:29 THY'nin Varşova-İstanbul seferinde bomba ihbarı
22:54 Amed-Êlih yolunda kaza
22:44 Antalya’daki teleferik kazasında 184 kişi kurtarılmayı bekliyor
21:27 BM: Gazze’de su yoluyla bulaşan hastalıklar yayılıyor
19:08 Mayın patlamasında 3 kişi yaşamını yitirdi
18:58 YSK, 22 itirazı reddetti
17:18 Licê’de eşbaşkanlar mazbatalarını aldı
17:12 HES’e karşı Uzungöl için mücadele çağrısı
16:45 Hatimoğulları: Konutlar depremzedelere ücretsiz teslim edilmeli
16:16 Av. Medet Serhat'ın mezarına dönük saldırı protesto edildi: DAİŞ zihniyeti