Güven: İmralı’nın kapılarını açın dünya aydınlansın

img
İSTANBUL – Kadınların düzenlediği “Kadınlar tecridi kırıyor, yaşamı özgürleştiriyor” panelinde konuşan DTK Eş Başkan Leyla Güven “Barış istiyorsanız İmralı’nın kapısını açın. Öcalan konuşsun ki dünya aydınlansın” dedi. 
 
Tevgera Jinên Azad (TJA), “Em xwe diparêzin(Kendimizi Savunuyoruz)" kampanyası kapsamında HDP Bağcılar ilçe örgütü binasında  “Kadınlar tecridi kırıyor, yaşamı özgürleştiriyor” adıyla panel düzenledi. Panele Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Raziye Turgut konuşmacı olarak katıldı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ve HDP İl Eş Başkanı Elif Bulut'un yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı panel saygı duruşu ile başladı. 
 
TURGUT: İMRALI’DA HUKUKİ YOK
 
Panelde ilk olarak söz alan Öcalan’ın avukatlarından Raziye Turgut, İmralı’da devam eden ağırlaştırılmış tecride dikkat çekerek, dünyanın hiçbir yerinde böylesi bir durumun yaşanmadığını ifade etti. Tecridin modern anlamda idamla eşdeğer olduğunu ifade eden Turgut, tüm baskılara karşı Öcalan’ın duruşunu koruduğunu söyledi.  Öcalan’ın 1993’ten itibaren demokratik ve barışçıl yollarla siyasi çözüm çabalarını arttırdığına dikkat çeken Turgut, bu kapsamda birçok defa tek taraflı ateşkeslerle barış çabasını sürdürdüğünü dile getirdi.  1998’e gelindiğinde Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile karşılaştığını dile getiren Turgut, Öcalan’ın İmralı Adası’na getirilirken savaşın daha da derinleşmesini önlemek amacıyla ateşkes ilan ettiğini belirtti. 
 
Turgut, müvekkilleriyle görüşmek için yaptıkları başvuruların reddedilmesine de değinerek, “İmralı’da yaşanan hiçbir şey hukuki ve yasal değil. İmralı’dan alınacak her haber halk nezdinde barış umutları artıyor” dedi.
 
KADIN MÜCADELESİNDE ÖNCÜ OLDU
 
Öcalan’ın tek kişilik bir hücrede cezalar ve işkencelere maruz kaldığının altını çizen Turgut, “Öcalan, tüm itibarsızlaştırma çabalarını duruşuyla bozdu. Yazdığı savunmalar ile de ön açıcı bir rol oynadı. Bu anlamda komplo önemli oranda boşa çıktı. Bu ideolojik derinlikte en önem verdiği konulardan biri de özgür kadın mücadelesi oldu. Bu durum kadın mücadelesinde ciddi bir yol açtı. Kapitalist Modernite kadına tecavüzü, katliamı, sömürüyü reva görürken, Öcalan’ın Demokratik Modernite paradigması ise kadını özgürleştirmeyi esas aldı. Tüm görüşmelerde kadınlara özel selamlar ileterek kadınların mücadelesinin daha da büyütülesi çağrısı yaptı. Kadının yaşamın kaynağı olduğunu bundan dolayı bu gücün elinden alındığını, kadının buna karşı mücadele ederek iradeleşmesi gerektiğini ifade ederek, mücadele için ön açıcı oldu” diye konuştu. 
 
AYDENİZ: TÜM TOPLUM TECRİT ALTINDA
 
Ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, kadınların öncülüğünün özgür bir geleceğin inşasına yol açacağına değindi. Öcalan üzerindeki tecridin tüm toplumu olumsuz etkilediğine işaret eden Aydeniz,  “Tecrit Sayın Öcalan şahsında, tüm halklar, inançlar, kadınlar ve gençlere uygulanıyor. Yaşanan ekonomik kriz, toplumsal bunalım, siyasi kriz ve tüm sorunların tecrit ile bağlantılı olduğunu görüyoruz. Türkiye’de tek dinli, tek dilli, faşist bir diktatörlük yaratılmaya çalışılıyor. Kadınlar, gençler ve toplum buna karşı mücadele içerisinde” diye konuştu.
 
Yaratılmak istenen tek adam rejimi için asimilasyon politikalarıyla toplumu dizayn etmeye çalıştıklarına dikkat çeken Aydeniz, savaşın derinleşmesinin ekonominin çökmesine neden olduğunu belirtti. Aydeniz, asimilasyon politikalarının savaş politikalarıyla bağlantılı olduğunu, savaş ile kendi sistemlerini kurmaya çalıştıklarını, bu kapsamda uygulanan tecridin yaşamın her boyutunda ciddi olumsuzluklara neden olduğu kaydetti.
 
‘KÜRDİSTAN’DA ÖZEL SAVAŞ’
 
TJA’nın kampanyasının kadınlara yönelik özel savaş politikalarını ifşa ettiğini belirten Aydeniz, “Kürdistan’da yürütülen özel savaş politikaları yüz yıllık geçmişte yok sayma, imha etme temelliydi. AKP ile dini de ekleyerek, devletin bütün kurumlarıyla bir halka karşı sonuna kadar düşmanlığı yürütme politikaları yürütülüyor. Bunları da ahlaksız bir şekilde gerçekleştiriyorlar. İpek Er ve Gülistan Doku örnekleri özel savaş politikalarının bir parçasıdır. Kürdistan’ı onursuzlaştırma ve kimliksizleştirme siyaseti yürütülüyor. Bunların cezasız kalmasının nedeni Kürdistan’da yürütülen özel savaş politikalarıdır” ifadelerini kullandı.
 
GÜVEN: BOYUN EĞMEK YOK
 
Daha sonra söz alan DTK Eş Başkanı Leyla Güven de İzmir’de yaşanan depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı ve zarar görenler için geçmiş olsun dileklerini iletti. TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren Güven, tutuklama ve işkence ile bir yere varılamayacağını ifade etti. Gökkan’ın gözaltına alınmasıyla kadın mücadelesine mesaj verildiğine değinen Güven, ne Erdoğan’a ne de farklı güçlere boyun eğmeyeceklerini söyledi.
 
‘HÜCREDE BARIŞ MÜCADELESİ VERİYOR’
 
Öcalan üzerinde devam eden tecridin tüm toplumsal kesimler için tecrit anlamına geldiğini belirten Güven, “ Öcalan bir şahıs değil bir halk önderidir. Katliamlar ile Kürt sorununun üzerine dökülen betonu kırıp bir toplumu yeniden diriltti. Komploda yer alanlara baktığımızda tecridi devam ettirenler olduklarını görüyoruz. Halen en iyi Kürt ölü Kürt’tür anlayışı hakim. Bu yüzden tecrit devam ettiriliyor. Sayın Öcalan 21 yıl tek başına bir hücrede yaşıyor. Bir insan kaç yıl böyle devam edebilir. Ama Sayın Öcalan 21 yıldır böylesi bir koşulda barış için mücadele ediyor. Dünyada  bir statü sahibi olmak istiyoruz dediği için  tecrit ağırlaştırıyor” diye belirtti.  
 
‘BARIŞ İÇİN İMRALI’NIN KAPISINI AÇIN’
 
Kadınların tecridi en ağır şekilde yaşadıklarının altını çizen Güven, “Biz kadınlar her zaman tecritteyiz. Zaman vardı ki kadınlar bir ortamda söz dahi alamıyordu. Kadınlar evlendiriliyor ama kadına sormuyorlardı bile. Bunlar da tecrittir. Sayın Öcalan kadınlarda yarattığı felsefe ile umut oldu. Sayın Öcalan’ın felsefesiyle yeniden doğduk. Şimdi analarımıza bakın, her biri filozof gibi konuşabiliyor. Bunlar Sayın Öcalan sayesindedir. Barış istiyorsanız İmralı’nın kapısını açın dedik. Öcalan konuşsun ki dünya aydınlansın diyoruz” dedi.
 
‘HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK’
 
Güven, kadınların erkek egemen zihniyetinin tecridine maruz kaldığına değinerek, “Bizim yolumuzu düşmanın eline geçmemek için kendini kayalıklardan atan Beritan, Arin Mirkan, Hevrin Xelef, Kader Ortakaya’lar açtı. Her türlü kazanımı büyük bedellerle elde ettik. Önümüze yüzlerce baraj konuldu. Savaşın acısını da en çok biz yaşadık. Direnen bir kadın gerçekliği var. Onun için Taybet ananın cenazesini sokakta bırakarak, Ekin Wan’ın cenazesini teşhir ederek mesaj vermek istediler. Ama teslim olmadık. Halise ananın çocuğunun cenazesini kargo ile gönderiyorlar. Canımızı acıtmaya çalışıyorlar. Zor bir süreçten geçiyoruz ama hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Önümüzdeki günlerde çok önemli gelişmeler olacak” ifadelerinde bulundu.
 
Panel, soru cevap bölümün ardından son buldu.

Diğer başlıklar

13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit açıklama yaptı
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek | YENİLENDİ
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı açıklaması
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi