Haber-Sen: Sürgünler iptal edilmezse Ankara’ya yürürüz

img

HABER MERKEZİ - Haber-Sen yöneticileri hakkında verilen sürgün kararları birçok kentte yapılan açıklamalarla protesto edildi. Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, sürgün kararlarının iptal edilmesi halinde ülkenin dört bir tarafından Ankara’ya yürüyeceklerini söyledi.

 
Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) yöneticilerinin salgın döneminde sürgün edilip, kınama ve maaş kesimi cezaları verilmesi ile Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) emekçilerinin durumuna dikkat çekmek için birçok kentte açıklamalar yapıldı. 
 
Ankara’da sendikanın genel merkezinde yapılan toplantıya Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Yaşar Polat ve Haber-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Sadık Canyurt katıldı. "Sürgün insanlık suçudur" pankartının açıldığı toplantıda konuşan Genel Başkan Musa Özdemir, salgın boyunca PTT emekçilerinin çalıştığını belirterek, salgına rağmen 11 PTT çalışanının sürgün edildiğini ifade etti.
 
MEVZUATA AYKIRI
 
Haber-Sen üyelerinin, Dünya Küresel Sendikalar Birliği’nin altına imza attığı şartların yerine getirilmesini talep ettikleri için sürgün edildiğini söyleyen Özdemir, “Bir soruşturma ihtimali bile gündeme getirilmemiş, böylece savunma haklarını kullanmalarının önüne geçilen üyelerimiz iki kere mağdur edilmişlerdir. Oysa PTT Genel Müdürlüğü, İdari Konsey Başkanlığını yürüttüğü Dünya Posta Birliği’nin altına imza attığı aynı belgedeki koşulları yerine getirmemekle kalmamış, Anayasamıza ve diğer ulusal mevzuatımıza aykırı olarak üyelerimizi cezalandırmıştır” dedi.
 
VERİLMEK İSTENEN MESAJ 
 
Sürgünlerin “insanlık suçu” olarak tanımlayan Özdemir, sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine yönelik bu darbeyi asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.
 
Özdemir, “Emekçilerin taleplerini dillendirenlerin ve sendikal mücadele yürütenlerin sürgün edilmesi,  diğer emekçilere de verilen bir mesajdır: ‘Size verilenle yetinin, fazlasını istemeyin, yoksa siz de sürgün edilirsiniz.’ Mesaj gayet açıktır, Anayasal hak olan sendikal örgütlenme özgürlüğü engellenmek istenmektedir” diye konuştu. 
 
'ANKARA'YA YÜRÜRÜZ'
 
Sürgünlere karşı destek çağrısında bulunan Özdemir, şunları söyledi: “Tekrar altını kalın bir biçimde çizerek söylüyoruz; Bu asla kabul edilemez. Şube yöneticilerimizin ve üyelerimizin sürgünlerinin durdurulmasını ve yeniden eski görev yerlerine dönmelerini talep ediyoruz. Bugün burada bir kez daha yüksek sesle ifade etmek istiyoruz; yöneticilerimize ve üyelerimize dönük yapılan bu işlemler sürgündür ve tüm PTT çalışanlarına bir gözdağı niteliğindedir. Buradan PTT Genel Müdürlüğü’nü uyarıyoruz. PTT yönetimi insanlık suçu olan sürgün uygulamasından vazgeçmelidir. Sürgün kararları derhal iptal edilmelidir. Aksi takdirde Türkiye’nin dört bir tarafından, sürgünlerin olduğu illerde (Diyarbakır, Giresun, İzmir İstanbul ) başlatacağımız yürüyüşle Ankara’da, PTT Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. ” 
 
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
 
Sürgün kararları iptal edilene kadar tüm meşru haklarını sonuna kadar kullanacaklarını kaydeden Özdemir, tüm emekçileri ve Türkiye kamuoyunu bu demokratik ve meşru taleplere destek olmaya davet etti.
 
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır'da Haber-Sen Şube Başkanı ve Şube Sekreteri'ne, "şirketin itibarını zedeleyici hareketlerde bulundukları" iddiasıyla sürgün, kınama ve maaş kesimi cezası verilmesine ilişkin PTT İşletme Merkezi Müdürlüğü (PİM) önünde açıklama yapıldı. 
 
"Anayasal hak ve sendikal örgütlenme özgürlüğü engellenemez, sürgün kabul edilemez" pankartının açıldığı açıklamada Şube Mali Sekreteri Serhat Oktay konuştu. 
 
'SORUŞTURMA GEREĞİ BİLE DUYULMADI'
  
Oktay, sendikal mücadele hakkı çerçevesinde yaptıkları basın açıklamaları ve PTT emekçilerinin düzeltilmeyen olumsuz çalışma koşullarına ilişkin gerçekleştirdikleri sosyal medya etkinliği sonrasında üyelerinin sürgün edildiğini değindi. Oktay, "Bir soruşturma ihtimali bile gündeme getirilmemiş, böylece savunma haklarını kullanmalarının önüne geçilen üyelerimiz iki kere mağdur edilmişlerdir" dedi. Oktay, "PTT emekçilerinin taşıdığı her gönderinin yanında alın teri, özveri ve sevgi vardır. Pandemi sürecinde sendikamız tarafından verilen mücadele; her gönderiye eklenen alın teri, özveri ve sevginin yanına virüsün de eklenmemesi içindir. O nedenle bu mücadeleye, toplumun her kesimi tarafından destek sağlanmalıdır. PTT emekçileriyle birlikte eşleri ve çocukları da sürgün edilmiş, onların da çalışma, eğitim ve sağlık hakları ihlal edilmiştir. Böylece mağduriyetler katlanarak artmıştır" ifadelerini kullandı.   
 
'SESİMİZ DAHA GÜR ÇIKACAK'
 
Yapılan sürgünlere karşı seslerini daha gür çıkaracaklarının altını çizen Oktay, "Sürgünler tüm PTT çalışanlarına bir gözdağı niteliğindedir. Buradan PTT Genel Müdürlüğünü uyarıyoruz: Türkiye’nin dört bir tarafından başlatacağımız yürüyüşle Ankara’da PTT Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştireceğiz. PTT Yönetimi insanlık suçu olan sürgün uygulamasından vazgeçmelidir. Sürgün kararları derhal iptal edilmelidir. Sürgün kararları iptal edilene kadar tüm meşru haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Tüm emekçileri ve Türkiye kamuoyunu bu demokratik ve meşru taleplere destek olmaya çağırıyoruz" diye seslendi.  
 
İSTANBUL 
 
Haber-Sen İstanbul şubeleri de sürgünlere karşı Sirkeci'de bulunan PTT Başmüdürlüğü önünde  basın açıklaması yaptı. "Önlem alın dedik. Sürgün edildik" pankartının açıldığı açıklamada "Sürgünler durdurulsun", "Evde hayat PTT'de sürgün vardır", "Sürgün insanlık suçudur" dövizleri taşındı. 
 
Haber-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, sürgünlerin Anayasal hak olan sendikal örgütlenme özgürlüğünü engellenmeye yönelik olduğunu ifade ederek bir an önce durdurulmasını istedi.  Güngören, PTT Genel Müdürlüğünü uyararak, sürgünler konusunda her hangi bir adım atmaması dahilinde Türkiye’nin dört bir tarafından Ankara’ya yürüyüş düzenleyecekleri uyarısında bulundu.  
Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.
 
ADANA 
 
Adana’da ise, sendika yöneticileri hakkında verilen sürgün, kınama ve maaş kesimi cezalarına dair Eğitim Sen binasında basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Haber-Sen 7 No'lu Şube Sekreteri Ahmet Aydoğan, Cemalpaşa Postanesi önünde yapmak istedikleri basın açıklamasının Adana Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin kentte dair 15 günlük eylem yasağını gerekçe göstererek engellenmesine tepki gösterdi. 
 
Aydoğan, pandemi sürecinde kamu çalışanlarına yönelik tedbiri içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgelerinin kapsamı dışında tutulan PTT emekçilerinin haftanın 7 günü, gece geç saatlere kadar çalışarak milyonlarca yurttaşa hizmet üretmelerinin ödülü olarak sürgün edildiğini ifade etti. Aydoğan, PTT yönetimine sürgün kararlarının derhal iptal edilmesi çağrısında bulundu.
 
MERSİN
 
Haber-Sen 7 No'lu Mersin Şubesi de BES binasında yapılan basın açıklaması ile sürgün kararlarına tepkin gösterdi. Şube Temsilcisi İbrahim Halil Ökden, pandemi sürecinde PTT Genel Müdürlüğü tarafından yeteri kadar tedbir alınmayarak hem PTT çalışanlarının hem de yurttaşların sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi. Ökden, “Yöneticilerimize ve üyelerimize dönük yapılan bu işlemler sürgündür ve tüm PTT çalışanlarına bir gözdağı niteliğindedir” diyerek, sürgün kararlarının iptal edilmesini istediklerini dile getirdi.

URFA

HABER - SEN Urfa Şubesi tarafından da yapılan açıklama ile sürgünlere tepki gösterildi. Açıklama Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Eylem Salar'ın katılımı ile Eğitim Sen şube binasında yapıldı.

Açıklamada konuşan Haber Sen İl Temsilcisi İbrahim Halil Doğan, pandemi sürecinde çalışan PTT emekçilerinin üretime devam ettiğini belirterek, "Ancak bu çalışmanın ve emeğin karşılığında ödüllendirilmesi gereken PTT emekçileri sürgün edilmiştir. Biz bu sürgünleri asla kabul etmiyoruz. Bir an önce arkadaşlarımızın görev yerlerine geri getirilmesini talep ediyoruz" dedi. 

 
 
 
 
 

Diğer başlıklar

24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Sultangazi Kadın Dayanışmasından 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 Êlih DEM Parti İl Örgütü’ne gerçekleştirilen baskın protesto edildi
20:26 İHD Colemêrg Şubesinden madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 DEM Parti il binasındaki baskın sona erdi: Katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu