İHD Ankara Gençlik Komisyonu: Nitelikli barınma haktır

img
ANKARA - Nitelikli, sağlıklı, ücretsiz barınmanın hak olduğunu vurgulayan İHD Ankara Gençlik Komisyonu, öğrencilerin hak gaspının takipçisi olacaklarını belirtti. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Gençlik Komisyonu, Enes Kara'nın ölümüyle tekrardan gündeme gelen barınma problemlerine dair basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Gençlik Komisyonu üyesi Tuna Gözlügöl, Enes Kara'nın intihar etmeden önce paylaştığı videoda, binlerce öğrencinin de sorunlarına değindiğini hatırlattı. Gözlügöl, “Son dönemlerde derinleşen ekonomik kriz, iktidarın yürüttüğü çıkmaz politikalar, eğitimin niteliksizleşmesi gibi birçok sorun öğrencileri geleceksizleştiriyor. Geleceksizlik ile mücadele eden öğrenciler üzerindeki baskıya eklenen bir yarış halini almış eğitim yükü öğrencileri daha da kıskacı altına almaktadır. Bütün bunlar öğrencilerin hayatındayken iktidar, öğrenci yurtlarındaki niteliksizlikleri gidermek bir yana cemaat yurtlarına hibeler yapmaktadır”dedi.
 
‘KATİL CEMAAT YURTLARIDIR’
 
Cemaat yurtlarının barınma ihtiyacının çok ötesinde misyon görevi gördüğüne dikkati çeken Gözlügöl, “Zorla yürütülen dini faaliyetler öğrencilerin özgür iradelerini çiğnemektedir ve Enes’in bahsettiği gibi akademik eğitim dışında kalan hayatını deyim yerindeyse adeta çalmaktadır. Ekonomik kriz ile derinleşen yoksulluk öğrencileri cemaat yurtlarına çekerken ücretsiz, nitelikli, sağlıklı barınma isteyen öğrenciler gözaltına alınmaktadır. Daha geçtiğimiz gün Ankara’da ‘Enes’in katili cemaat yurtlarıdır’ diyen 15 genç ters kelepçeyle, tehditle gözaltına alındı. Böyle bir durumda açıkça görülmektedir ki iktidar yurt politikasını misyoner bir alana çekmektedir. Öğrencilerin en temel hakkı olan barınma haklarını kısıtlamakta ve dahi gasp etmektedir” dedi.
 
ÜCRETSİZ BARINMA 
 
Gözlügöl, nitelikli, sağlıklı, ücretsiz barınmanın hak olduğunu vurgulayarak, “Cemaat yurtlarına hibe edilen imkanlar KYK yurtlarının niteliğini arttırmaya ve daha fazla barınma imkanı sağlanmaya kullanılmalıdır. Bunlar karşılanmadığı koşulda anayasal hakları bu taleplerini dile getirmelerini hukuki düzlemde; öğrencilerin haklılıkları da toplumsal düzeyde bu dile getirmeyi meşru kılmaktadır" diye belirtti.
 
Gözlügöl, bir genç daha kaybetmemek adına bu meşru zeminin yanında olacağız ve öğrencilerin taleplerini dile getireceklerini söyledi.