Gençler Enes Kara için sokakta: Hesabını soracağız

img

İSTANBUL – Tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intihara sürüklenmesini protesto eden gençlik örgütleri ve üniversite öğrencileri, "Hesabını soracağız" dedi. 

Gençlik Örgütleri ve üniversite öğrencileri, tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın cemaate kalarak intihara sürüklenmesini Taksim Tünel’de protesto etti. Öğrenciler alana gelmeden önce Tünel Meydanı ve etrafını tutan polisler Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yasağını gerekçe göstererek meydanda açıklama yapmalarına izin vermeyeceğini duyurdu. Polisin bu tavrından dolayı İstiklal’de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta bir araya gelen öğrenciler, buradan İstiklal Caddesi’ne çıktı. "Enes Kara isyanımızdır" ve "Faşistler halka hesap verecek" sloganlarıyla İstiklal’de yürüyen öğrencilere polis müdahale bulundu. Polis müdahalesine karşı el ele tutuşan öğrenciler, "Enes'in hesabını sormak için buraya geldik. Polisin bütün baskılarına rağmen Enes'in sesi olacağız" dedi.

‘ENES'İN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ HAYKIRACAĞIZ’

Öğrencilere müdahale eden polisler burada bir kaç öğrenciyi gözaltına aldı. Bunun üzerine ters yöne dönüp yürüyen öğrenciler, İstiklal’de bulunan Mis Sokağı’na girerek burada açıklama yaptı. Açıklamada söz alan öğrenciler, "Enes'in özgürlüğünü haykıracağız. Enes'in hesabını sorana kadar sokaklarda olacağız. Beyoğlu Kaymakamlığı eylem ve etkinlikleri yasakladı. Ama buna rağmen biz çıktık. Bunların kararlarına hiç bir zaman uyumayacağız" dedi.

‘ÖĞRENCİLER SİZİ SEVMİYOR’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Meclis'te HDP sıralarına dönerek sarf ettiği  "Kürtler sizi sevmiyor" söylerini hatırlatan öğrenciler, AKP iktidarına "Gençler sizi sevmiyor, gençler sizi sevmiyor, gençler sizi sevmiyor” diye haykırdı.

İKİNCİ MÜDAHALE

Ardından ikinci kez müdahalede bulunan polis, öğrencileri darp ederek gözaltına aldı. Polis müdahalede gazetecileri de darp etti. Gazetecileri alandan çıkaran polis, gözaltı aracını alanına götürerek, tek tek öğrencileri gözaltına aldı. Alana girmek isteyen HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nu engelleyen polis, hakaretlerde bulundu.

'POLİS İŞKENCE YAPIYOR'

Piroğlu, "Ben sadece gözlemci olarak girmek istiyorum. Polis işkence yapıyor" diyerek polislere tepki gösterirken, polis "Bizim polisimiz kimseye işkence yapmıyor" dedi. Bunun üzerine Piroğlu, "Sizin polisiniz işkencede insanları öldürüyor. İşkencede öldürülen arkadaşlarım, tanıdıklarım var" diyerek alana girmek istedi. Polislerle Piroğlu arasında yaşanan tartışmadan sonra Piroğlu içeri aldı.

GÖZALTI ARACINDA PROTESTO

Polis ablukasından çıkan bazı öğrenciler tekrardan İstiklal Caddesi’ne girerek Galatasaray Meydanı'na doğru yürüdü. Meydanın yanında öğrencilerin önünü bir kez daha tutan polisler, öğrencilere tekrardan müdahalede bulunarak gözaltına aldı. Gözaltı aracına alınan öğrenciler test kelepçeli olmalarına rağmen camlara vurarak sloganlar attı. Diğer öğrenciler ise gözaltı aracına vurarak, arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Polis aracı hareket ederken aracın önünde duran öğrenciler arkadaşları bırakılana kadar yolu açmayacaklarını ifade etti. Aracı öğrencilerin üzerine süren polis, onlarca kişinin bulunduğu istiklal Caddesi’nden hızlıca geçti.

GAZETECİ AKGÜN GÖZALTINA ALINDI

İstiklal’de bulunan diğer öğrenciler sloganlar atarak arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Kalan öğrencilere de müdahale eden polis gazeteci Yadigar Akgün’ün yanı sıra çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.