'Barınma sorunu mücadeleyle çözülür'

img
İZMİR - Barınma ve geçinme sorununa karşı eylemlerini sürdüren öğrenciler, geçici çözüm önerilerini kabul etmediklerini belirterek, "Barınma ve geçinme hakkını ancak mücadeleyle çözebiliriz" dedi.
 
İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde öğrenciler ev ve yurt fiyatlarındaki fahiş artış ve yer bulamamaktan dolayı sokaklarda sorunlarını dile getiriyor. Öğrencilerin 20 Eylül'de “Barınamıyoruz ve yurtsuzlar hareketi” adı altında başlattıkları eylemler birçok kentte sürüyor.  
 
Aynı sorunları yaşayan ve eylemlerini sokaklarda sürdüren İzmirli öğrencilere kalıcı bir çözüm bulunmazken, Büyükşehir Belediyesi ile valilik bir aylık misafirhane gibi geçici çözüm önerileri sundu. Öğrenciler, önerinin sorunlarına çözüm olmadığını belirterek teklifi reddetti. Birçok öğrenci ise ya kaydını dondurdu ya da tekrar memleketlerine geri döndü. Öğrenciler, düşük fiyatlı kötü koşullarda olan evlere veya geçici olarak arkadaşlarının yanında kalıyor. Ekonomik sıkıntı çeken birçok öğrenci de partime işlerde çalışarak, okulunu aksatıyor. 
 
Sadece Ege Üniversitesi'nde okuyan 65 bin öğrenciye karşılık üniversitenin yurt kapasitesi 3 bin 806.  200 bin üniversite öğrencisinin olduğu kentte Kredi Yurtlar Kurumu’nun yatak sayısı ise 16 binle sınırlı. 
 
'GEÇİNEMİYORUZ'
 
Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okuyan Fatmanur Güçlü, her gün taleplerini ve geçinemediklerini sokaklarda haykırdıklarını belirterek, taleplerinin karşılanabilecek kadar basit olduğunu söyledi. Şuan da bir evde kaldığını ancak evdeki ihtiyaçlarını karşılayamadığını dile getiren Güçlü, "Çamaşır makinem yok her gün başka bir arkadaşıma gidip orada yıkıyorum. Başımı sokacak bir çatım var ama içinde geçinemiyorum. Bir öğrenci olarak okulumu düşünmek benim görevimken, ben akşamları çalışıyor, her gün para harcamamak için not tutuyorum. Ailemden alabileceğim bir para yok çünkü ailemin de durumu kötü. Bu sıkıntılarımızı dile getirdiğimiz için öğrenci olmadığımız ileri sürülüyor. Öğrenciyim ve basit sorunlarım var. Bunların çözülmesini istiyorum" dedi. 
 
BURS SORUNU
 
Öğrencilere 650 TL KYK bursu verildiğini ancak binlerce öğrencinin bu burstan yararlanamadığını ifade eden Güçlü, "Burs almamız için hangi koşulların sağlanması gerekiyor. Annem ve babam işçi herhangi bir gelirimiz yok ve bana burs çıkmıyor. Krediye başvursam mezun olduğumda bunu ödemek gibi bir kaygım olacak. Hayata eksilerden başlıyoruz. 650 TL burs alan bir öğrenci, 400 TL'sini yurda veriyor. KYK yurt odaları zaten niteliksiz ve öğrenciler 4-6 kişilik odalarda kalıyor. Burstan kalan 250 TL ile yaşamını devam ettirmenin de mülakatın yok. Bizler bu bursların arttırılmasını, KYK kredisinin kaldırılmasını istiyoruz. Öğrenci sayısı kadar yurt kapasitesinin de arttırılmasını gerekiyor. Ancak binde biri kadar yurt kapasitesi bulunmuyor. Bizim kalacak yerlerimiz ve para kazanacak zamanımız yok" diye belirtti. 
 
'HAK MÜCADELEYLE ALINIR'
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Mekatronik bölümü öğrencisi Meryem Yıldırım da benzer sorunlara dikkati çekerek, haklarını aradıkları için kendilerine yönelik yaratılmak istenilen algı ve saldırılara dikkati çekti "Saldırılarla mücadelenin önünü kesmeye çalışıyorlar" diyen Yıldırım, saldırıların asıl sebebi, susan ve itaat eden bir gençlik yaratma çabasıdır. Onlar bugün saraylarda milyarlarla yaşarken, öğrenciler açlıktan intihar ediyor. Hakkımız olan barınma ve geçinme hakkını ancak mücadele ile çözebiliriz" diye konuştu. 
 
MA/ Özlem Yayan