‘İzmir'de 200 bin öğrenciye 16 bin yatak düşüyor’

img
İZMİR - Barınamayan öğrenciler, temel insan hakkı olan barınma ihtiyaçlarını sokaklarda dile getirmeye devam edeceklerini belirterek, İzmir'de okuyan 200 bin üniversite öğrencisine KYK yurtlarında düşen yatak sayısının 16 binle sınırlı olduğunu söyledi. 
 
Ev ve yurt fiyatlarındaki fahiş artış ve yer bulamamaktan dolayı sokaklarda sorunlarını dile getiren öğrencilerin, "barınamıyoruz" eylemi devem ediyor. İzmir Üniversite Dayanışması ile yurtsuzlar öğrenci grubu, Ege Üniversitesi Ana Kampüs girişinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. “Barınamıyoruz, geçinemiyoruz. Hakkımızı alacağız” dövizlerinin açıldığı açıklamada, sık sık, “Müşteri değil, öğrenciyiz”, “Barınma hakkımızı alacağız”, “Eşit, parasız anadilde eğitim” sloganları atıldı.   
 
200 BİN ÖĞRENCİYE 16 BİN YATAK 
 
Basın açıklamasını okuyan öğrencilerden Fatma Güçlü, üniversite öğrencileri olarak fahiş kira fiyatları ve niteliksiz, yetersiz, cinsiyetçi KYK yurtlarına karşı günlerdir sokaklarda olduklarını belirterek, “Sırtımızda birer battaniyeyle bulunduğumuz kentlerin banklarında uyuyoruz. Bugün de üniversitemizin önünden sesimizi yükseltiyoruz. 2 yıla yakın süren pandemi süreciyle niteliksiz online eğitime mecbur bırakıldık. Ardından başvurduğumuz KYK yurtlarında 10 bininci yedekte kaldık. Fahiş kira fiyatları ile evsiz kaldık. Bazı arkadaşlarımız tüm bu nedenlerle kayıt dondurmak zorunda kaldı. Kazandığımız okulların bulunduğu şehirlere gelemediler. Bizlere yalan söylüyorlar diyenler bilsinler ki; önünde bulunduğumuz Ege Üniversitesi'nde okuyan öğrenci sayısı 65 bin iken, üniversite içinde bulunan yurdun kapasitesi 3.806 kişiyle sınırlı. İzmir'de okuyan 200 bin üniversite öğrencisi varken, İzmir'deki KYK yurtlarının yatak sayısı 16 bin ile sınırlı. Biz tam da bu verilerin gerçekliğini yaşayanlarız” dedi.
 
ÇAY SİMİT HESABI
 
Barınamadıkları gibi geçinemediklerini de dile getiren Güçlü, şöyle devam etti: “Akşamları ne yiyeceğimizi kara kara düşünüp boş buzdolabına bakarken öğrenciye makarnayı reva gören, geçimimiz üzerinden çay-simit hesabı yapan bir anlayışla karşı karşıyayız. Her yıl elektrik, su, doğalgaz, internet, ulaşım gibi zaruri ihtiyaçlarımıza zam yapılırken yaşamamız ve eğitimimizi sürdürmemiz bekleniyor. Günde 10 saat düşük ücretli ve güvencesiz işlerde kayıt dışı çalışmak zorunda kalıyoruz. Bir insanın temel hakkı olan barınma hakkımız için sokaklardayız ve mücadelemizi büyütüyoruz. Vazgeçmeye niyetimiz yok.” 
 
TALEPLER
 
Taleplerinin açık ve net olduğunu ifade eden Güçlü, “Özel yurtlar kamulaştırılsın, öğrencilere açılsın. Kiralara üst sınır getirilsin. Öğrenci bursları ve kredileri yükseltilsin. Devlet yurtlarının sayısı ve niteliği arttırılsın. Tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılsın. Atıl durumda olan devlet daireleri yurt yapılsın” diye konuştu.