M4 Karayolu’nda yolculuk!

img

GİRÊ SPÎ - Türkiye'nin SMO ile girdiği Gire Spî ve Serêkaniye'nin 35 kilometre güneyindeki uluslararası M4 Karayolu'nun kullanılamayan Til Temir ve Eyn İsa arası, Rusların güvenliğini aldığı konvoy ile sivil geçişlere açıldı. 

 
Türkiye'nin Suriye Milli Ordusu (SMO) adını verdiği paramiliter gruplar ile Kuzey ve Doğu Suriye'nin Girê Spî ve Serêkaniyê kentlerine 9 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirdiği saldırılardan bu yana kullanılamayan uluslararası M4 yolu, 8 ay aradan sonra kullanıma açıldı. Serêkaniyê ve Girê Spî'nin Türkiye ve desteklediği grupların eline geçmesi, akabinde yola yönelik sürekli saldıralar, yolun Til Temir'den Eyn İsa'ya kadar olan bölümünün kullanılmasını engelliyordu.
 
Mezopotamya Ajansı (MA), düzenlenen ilk konvoya katılarak, her iki kent arasında devam eden ve Halep'ten Şam'a uzanan yol güzergahındaki güçleri görüntüledi. 
 
YOLUN ÜSTÜ VE ALTI
 
Yolun Til Temir çıkışından Alya köyüne uzanan kısımda, ABD zırhlı araçları ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile kent asayiş güçleri bulunuyor. Devamında ise M4'ün güneyine, Türkiye'nin saldırıları sonrası bölgeye gelen Rusya ve Suriye hükümetine ait güçler  konumlanmış durumda. Yolun üst tarafı ise Türkiye ve bağlı  grupların denetiminde. Bugüne  kadar SMO adı  altında bir araya gelen grupların  hedefinde olan yol, şimdiye kadar sivil geçişlere kapalıydı.
 
KONTROL RUSLARDA
 
Konvoya zırhlı araçlarla eşlik eden Rusya, yolda yaklaşık 2 kilometre aralıklarla kontrol noktası kurmuş durumda. En çok göze çarpan yerler ise  Alya, Qanteri ve Mişerfa yakınlarında olan yerler. Söz konusu noktalarda Rusya'ya ait zırhlı araçlar da konuşlandırılmış.
 
RUSLAR EŞLİK EDİYOR
 
Rusya'ya ait güçlerin eşlik ettiği  geçişler gün  içinde  iki kez gerçekleştiriliyor. Konvoy şeklinde sağlanan geçişlerde, belirli bir araç  sayısı bulunuyor. Ancak Türkiye'ye bağlı  grupların  yolun yakınında bulunması, geçişler için  tehlike oluşturuyor. Kaygılarını dile getiren bölge halkı, güvenliğin yolun denetlenmesinin, Kuzey ve Doğu Suriye'ye bağlı  asayiş güçleri tarafından sağlanmasını istiyor.
 
HALK KAYGILI
 
Bölge halkı, Til Temir'den Eyn İsa'ya uzanan 150 kilometrelik yolculuk boyunca, yolun her 2 tarafında da konumlanan Rusya, Rejim, Türkiye ve SMO güçlerine kaygıyla yaklaşıyor. Türkiye ve SMO'nun sürekli saldırılarının hedefi olduklarını dile getiren halk, Rusya ve Rejimi, verdikleri sözleri tutmadıkları nedeniyle eleştiriyor. 
 
3 saat süren yolculuk, her an saldırı korkusuyla tamamlanıyor. Yolculuk ardından yolun denetimi Kuzey ve Doğu Suriye'nin güçlerine geçiyor.
 
MA / Nazım Daştan