Kürdistani partilerden birlik çağrısı

img

DİYARBAKIR – Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon tehlikesine karşı Azadi Hareketi Üyesi Abdullah Bozkuş, Kürtsüzleşme planına karşı tüm Kürtlere birlik olma çağrısında bulunurken, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Doğan da savaşın bir sonuç getirmeyeceğini hatırlattı.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon tehlikesine karşı tepkiler dinmiyor. Kürdistani ittifakında yer alan parti ve hareketler olası bir operasyonu “bir insanlık trajedisi yaşanabilir” diyerek, Kürtlere birlik olma çağrısında bulundu. 
 
Azadi Hareketi Üyesi Abdullah Bozkuş, Rojava’da Kürtlerin DAİŞ’e karşı büyük bir savaş verdiğini ve birçok alanda ciddi kazanımlar elde ettiklerini, buna karşı olarak Türkiye’nin olası bir operasyonda hem Kuzey ve Doğu Suriye’nin toprak bütünlüğünü hem de bölgensin demografisini bozacağını söyleyerek, Kürtlere birlik olma çağrısında bulundu.
 
‘ABD YANLIŞTAN VAZGEÇMELİ’
 
“Koalisyon güçlerinin başını çektiği ABD’nin geri çekilmesi büyük bir savaşa yol açabilir” diyen Bozkuş, bir an önce ABD’nin bu yanlışından vazgeçip, DAİŞ’e karşı savaşan Kürt halkına yönelik olası bir saldırıyı engellemeleri gerektiğine vurgu yaptı. Diaspora’da ve 4 parça Kürdistan’da tüm Kürtlerin Rojava’daki kazanımları korumak için birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğini ve bu birlik ve beraberliğin sağlanamaması durumunda elde ettikleri kazanımları koruyamayacaklarını dile getiren Bozkuş, "Rojava büyük bir tehlike altında. Bu tehlike karşısında Kürtlerin birlikte karar alıp hareket etmesi ve bir seferberlik ruhu ile ayağa kalkmaları gerekli" dedi.
 
‘KÜRTSÜZLEŞTİRME PLANI’
 
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye 3 milyon mülteciyi yerleştirme bahanesi ile girmeye hazırlandığını ifade eden Bozkuş, “Peki şunu soralım, o 3 milyon mülteci Kürtlerin yaşadıkları şehirlerden mi geldi? Eğer yerleştirmek istiyorlarsa nereden, hangi kentten gelmişlerse götürüp o şehirlere yerleştirsinler.  Var olan plan Kürt bölgelerini Kürtsüzleştirme planıdır. Oraya Arap ve Türkmenleri yerleştirip oranın demoğrafisini değiştirecekler. Burada hayata geçirmek istedikleri plan insanlık suçudur. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği Konseyi ve tüm uluslararası güçler buna karşı seslerini yükseltmeleri gerekiyor” diye belirtti. 
 
‘ARAP KEMERİ PROJESİNİN DEVAMI’
 
İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Doğan da savaşla, kanla bir müdahalenin sonuç getirmeyeceğini, bunun yerine insanca yaşamanın formülünü aramak gerektiğine dikkat çekti. Olası bir müdahalenin birçok sivili yurdundan edeceğini belirten Doğan, “Arap Arap olarak, Kürt Kürt olarak yaşasın. Asıl mücadele birlikte yaşam için verilmeli. Bununla birlikte bu birlikteliğe tehlike oluşturacak sisteme karşı mücadele edilmeli. Türkiye’nin olası bir müdahalesi insancıl bir müdahale değil. Bu yapılanma bu projeler doğrultusunda Kürtlerin evi dört parçaya bölünmüş. Siz evi dört parçaya bölünmüş bir halkın çocuklarını nasıl mutlu edeceksiniz? Bu müdahale insancıl değil ahlaki değil. Bu bir projedir. Eğer Türkiye’nin Suriye’den gelecek göçmenleri mutlu etmek gibi bir derdi varsa, Arapları mutlu etmek gibi bir derdi varsa, Arapların evi Şamdır Haleptir. Suriye’nin Kuzeyi’nin Kürt bölgesi olduğunu biliyoruz. Esat’ın bir Arap kemeri projesi vardı, o tutmadı. Proje Kürt bölgesini Araplaştırmaktı. Şuan Türkiye’nin yapmak istediği de bu. Amaç aynı.  Bu gelişmeler, Araplar için Kürtler için Farslar Türkler için iyi bir sonuç getirmeyecektir” şeklinde konuştu.
 
Ulusal birliğin önemine dikkat çeken Doğan, son olarak, 4 parça Kürdistan’da yaşayan Kürtlerin birlik olması durumunda tüm tehlikeleri bertaraf edeceklerini söyledi.