Nusaybin'de yıllardır teslim edilmeyen TOKİ’lerde yolsuzluk incelemesi

img

MARDİN – Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı ardından inşasına başlanan ve Erdoğan’ın seçim propagandası yaptığı TOKİ konutları aradan geçen 3 yıla rağmen hak sahiplerine teslim edilmedi. Söz konusu konut inşaatlarında milyonlarca TL'lik yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle inceleme başlatıldı. 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 14 Mart 2016 tarihinde ilan edilen ve 21 Nisan 2018 tarihinde tamamen kaldırılan sokağa çıkma yasağı sonrası yerle bir edilen mahallelerde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapımına başlanılan 9 bin 500 dairenin inşaatı, aradan geçen uzun süreye rağmen tamamen bitirilmedi. AKP'li hükümet yetkilileri tarafından sürekli propagandası yapılan ve yapılarından kaynaklı yurttaşların şikayetçi olduğu konutların ne zaman teslim edileceği ise bilinmiyor. Bu yılın Ocak ayında gerçekleştirilen kura sonrası hak sahipleri belirlenen 342 daire ve 36 işyerinin ise halen anahtar teslimi yapılmış değil.  
 
ERDOĞAN 'TESLİM ETTİ' KİRA YARDIMLARI KESİLDİ
 
Söz konusu konutlara ilişkin, 31 Mart yerel seçimleri öncesi partisinin seçim mitingi için kente gelen Erdoğan, “anahtar teslim töreni” ile dairelerin hak sahiplerine teslim edildiğini duyurdu. Ancak Erdoğan’ın gitmesinin ardından da daireler sahiplerine teslim edilmedi. Ayrıca, daha önce evleri yıkılan yurttaşlara yapılan kira yardımı ise gerçekleştirilen tören gerekçesi ile kesildi. 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin Nusaybin İrtibat Bürosu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafından düzenlenen tören sonrası hak sahiplerine daireler teslim edilmiş şekilde gösterildiği de, hak sahiplerinin irtibat bürosuna gitmesi sonucu öğrenildi.
 
TÜM KADEMELERDE YOLSUZLUK İNCELEMESİ
 
Öte yandan, henüz birçok eksiği bulunan konutlarda yolsuzluk incelemesi başlatıldığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müfettişlerinin Mayıs ayı içerisinde başlatılan inceleme kapsamında kente geldiği ve konut inşaatlarının hemen her kademesinde usulsüzlük ve yolsuzluk kalemlerine rastlanıldığı bilgisine ulaşıldı. Konutlarda kullanıldığı belirtilen betonun kalitesi, demiri, alçısı, kapı, penceresi dahil her kalemin inceleme kapsamına alındığı ve konutlardan sorumlu olan firmalara ilişkin de incelemenin devam ettiği öğrenildi.  
 
Hakkında inceleme başlatılan firmaların haksız elde ettikleri kazancın milyonlar ile ifade edileceği belirtilirken, müfettişlerin incelemelerinin ardından firmalar hakkında yasal işlemlere başvurulmak hazırlanıldığı kaydedildi.
 
BAŞKA BİR FİRMA İHBAR ETTİ!
 
Benzer bir incelemenin kente bağlı Artuklu ilçesinde inşası devam eden yeni TOKİ inşaatında da başlatıldığı bilgisine ulaşıldı. İncelemelerin, TOKİ konutlarında faaliyet gösteren bir başka firmanın ihbarı sonucu başlatıldığı bilgisi edinildi.
 
MA / Ahmet Kanbal