3 metrelik odada kayıplarının akıbetini soruyorlar

img
BATMAN - Gülistan Caddesi'nin kendilerine yasaklanması üzerine İHD Batman Şubesi'nde eylemlerini sürdüren kayıp yakınları, 3 metrelik odada kayıpların akıbetini sormaya devam ediyor. 
 
Batman'da kayıp yakınları İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi öncülüğünde her hafta Cumartesi günü Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde "kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile 403 hafta boyunca kayıpların akıbetini sordu. 15 Temmuz Askeri Darbe Girişimi'nin ardından ilan edilen OHAL gerekçesi ile 29 Ekim 2016 tarihinden itibaren ise eylemleri yasaklandı. Cumartesi Anneleri'nin İstanbul Galatasaray'da düzenledikleri eylemlerinin 700. haftasında ise eş zamanlı olarak Batman'daki kayıp yakınları da eylemlerine kaldıkları 404'üncü haftadan başlama kararı aldı. Kayıp yakınlarının yeniden sokağa çıkma kararının ardından ise Batman Valiliği "güvenlik gerekçesi" ile eylemlerini yasakladı. Yasağa rağmen ise kayıp yakınları 404'üncü haftada eylemlerini gerçekleştirdi. 
 
405'inci haftada ise kayıp yakınlarının eylemleri yeniden yasaklanınca kayıpların akıbetini sormak için yapılan eylem İHD şubesinin üç metrelik koridorunda yapılmaya başlandı. Eylemlerinde 412'nci haftayı geride bırakan kayıp yakınları yeniden Gülistan Caddesi'nde seslerini duyurmak istediklerini belirtti. Mezopotamya Ajansı'na açıklamalarda bulunan kayıp yakınları "Üç metrelik koridorda olmak değil kamuoyuna sesimizi daha çok duyurmak için Gülistan Caddesi'nde olmak istiyoruz" dedi. 
 
ÜÇ KADINA ÜÇ BİN POLİS
 
Ocak 1995 yılında Kozluk'a bağlı Zediya Mezrası'na yapılan baskın sırasında gözaltına alınan M. Şirin Altu'dan bir daha haber alınamadı. Ablası Altusaç Biçici (49) ise kaybedildiği günden bu yana kardeşinin akıbetini sorarak, faillerin yargılanmasını istiyor. Yıllardır kar, yağmur ve Batman'ın kavurucu sıcak ayına rağmen bıkmadan usanmadan kardeşinin akıbetini öğrenmek amacıyla Gülistan Caddesi'nde olduğunu anlatan Biçici, "Benim kardeşimi aldılar elimden. O yüzden onu bulana kadar mücadelem sürecek ve onu aramaktan kimse beni alıkoyamaz. Üç metrelik şu koridor benim için kardeşimi aramaya da engel değil. İki yılın ardından Gülistan Caddesi'ne üç kadın çıktık karşımız da ise üç bin polis vardı. Elimiz de ise henüz fotoğraflar yoktu ama bizi Gülistan Caddesi'nden çıkardılar ve şimdi mücadeleme burada devam ediyorum" diyerek yaşadıklarını anlattı.  
 
'OĞLUM DA DAYISINI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEK'
 
Kardeşinin akıbetini sorarken bir oğlunu büyüttüğünü söyleyen Biçici, "Ben kardeşimi ararken bir oğlum oldu. Oğlum Fatih şimdi dokuz yaşında. Daha 40 günlük iken onunla birlikte her hafta Gülistan Caddesi'ne geldik. Şimdi oğlum büyüdü. Bu hafta oğlumu buraya getiremedim. Gelmeyi çok istiyor. Çünkü burada bu insanların arasında büyüdü. Ama ben ona; 'Polisler var. Bir şey olabilir o yüzden seni götüremeyeceğim' dememin ardından ise 'Anne dayımın hatırı için götür eğer bana bir şey olursa da benim fotoğrafımı dayımın fotoğrafımın yanına koysunlar onu aramaktan vazgeçmem' dedi. Ben kardeşimi aramaktan vazgeçmeyeceğim oğlum da dayısını" şeklinde konuştu. 
 
'HAPİSHANEDEN FARKSIZ'
 
1993 tarihinde 60'ıncı Yıl Ortaokulunda okuduğu yıllarda Hizbullah tarafından birkaç kez tehdit edilen Zeki Akyıldız'dan, Silvan'da ablasının ziyaretine gitmek için çarşıya çıkmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamadı. Ablası Birgül Ekinci (53) ise, o günden bu yana ise siyah tülbetini takarak her hafta Cumartesi günü kardeşinin akıbetini aramaya başladı. Üç metrelik koridorun kendisi için hapishaneden farksız olmadığını belirten Ekinci, "Burası benim için bir hapishaneden farkı ben mücadelemi daha çok insanın duyacağı bir yerde yürütmek istiyorum. Ama Gülistan Caddesi'ni bize çok gördüler. Nerede ne şekilde olursa olsun ben ise kardeşimin ya ölüsünü ya da dirisini istiyorum. Eğer kardeşim öldürüldü ise de onun faillerinin yargılanmasını istiyorum. Ben hesap sormayı sürdüreceğim" diye konuştu. 
 
'YASAK KANUNSUZ'
 
İHD öncülüğünde düzenlenen eylemlerin süreceğini belirten insan hakkı savunucularından İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay ise, yasağın kanunsuz olduğuna vurguladı. Eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Asutay, "Kayıp yakınları her hafta buraya geliyor. Bu kayıplar bulunana kadar biz insan hakkı savunucuları mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu mücadelenin bir diğer esas amacı da yeniden kayıpların yaşanmaması içindir" ifadesinde bulundu. 
 
MA / Metin Yoksu