İran'da askeri geçit törenine saldırı

  • dünya
  • 09:57 22 Eylül 2018
  • |
img

HABER MERKEZİ - İran’ın Ahvaz kentinde düzenlenen askeri geçit töreni sırasında askerlerin üzerine ateş açıldı. Vali Yardımcısı Ali Hossein Hosseinzadeh, saldırıda şu ana kadar 10 kişinin öldüğünü, 21 kişinin de yaralandığını duyurdu.

 
İran'ın güneybatısındaki Huzistan Eyaleti’nin başkenti olan Ahvaz kentinde, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleşen askeri geçit töreni sırasında silahlı saldırı düzenlendi. 8 yıl süren Irak-İran savaşının bitişinin yıldönümü dolayısıyla ülke çapında kutlanan Kutsal Savunma Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen törende sayıları 4 olduğu tahmin edilen kişilerce askerlerin üzerine ateş açıldı.
 
İran Devlet Televizyonu, olayı "Tören sırasında çok sayıda silahlı saldırgan ateş açmaya başladı. Çok sayıda kişi öldü ve yaralandı" ifadeleriyle duyurdu.
 
Yansıyan haberlere göre; askeri üniforma giymiş bu kişiler, seyircilere ayrılan bölümün arkasından askerlere ateş açtı. Saldırı yaklaşık 10 dakika sürdü. Yarılar olay yerine gelen ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
 
Tasnim Haber Ajansı ise, ulaşan ilk bilgilere göre saldırıda 8 askerin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin de yaralandığını belirtti. Yine saldırganlardan 2'sinin ölü olarak ele geçirildiğini duyuran ajans, kaçan diğer iki saldırganın yakalanması için ise operasyon başlatıldığını kaydetti.
 
Huzistan Eyaleti'nin siyasi Vali Yardımcısı Ali Hossein Hosseinzadeh ise yaptığı açıklamada “kör ve korkak" olarak tanımladığı saldırıda, aralarında bir gazetecinin de bulunduğu 10 kişinin öldüğünü, 21 kişinin de yaralandığını söyledi.
 
Yaralılardan bir kısmının durumunun ağır olması nedeniyle ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.
 
Yaşanan çatışmada saldırganlardan 2'sinin öldürüldüğünü belirten Hosseinzadeh, diğer ikisinin ise sağ yakalandığı bilgisini verdi.
 
Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, devlet medyası ve yetkililer Sünni militanları ve Arap milliyetçilerini suçluyor.