DİSK-AR: Türkiye işsizlikte en kötü 4 ülke arasında

img
İSTANBUL – DİSK-AR’ın açıkladığı Temmuz 2018 “İşsizlik ve İstihdam” raporunda mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizliğin arttığı, istihdamın ise düştüğü belirtilirken, Türkiye’nin 6 milyona yakın işsiz ile OECD ülkeleri arasında en kötü 4 ülke arasında olduğu ifade edildi.
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Nisan 2018 dönemi İşgücü İstatistik değerlendirmelerini ve Temmuz 2018 “İşsizlik ve İstihdam” raporunu açıkladı. Raporda mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizliğin arttığı, istihdamın ise düştüğü belirtilirken, Türkiye’nin Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında işsizlikte en kötü dört ülke arasında yer aldığı ifade edildi.
 
TÜRKİYE’DE 6 MİLYONA YAKIN İŞSİZ VAR
 
Rapora göre, dar tanımlı standart işsizlik yüzde 9,6’ya düşmüş olmasına rağmen, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik 10,3 olarak görüldü ve bir önceki aya göre 0,4 puan artış gösterdi. Mevsim etkilerinden arındırılmış standart işsiz sayısı 103 bin artarak 3 milyon 188 binden 3 milyon 291 bine yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik yüzde 12,2 olarak gerçekleşirken, mevsim etkilerinden arındırılmış genç işsizliği 17,9 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsiz sayısı 5 milyon 872 bin, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17,3 olarak hesaplandı. Kadın işsizliği yüzde 12,6, genç kadın işsizlik oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti. Yükseköğrenim işsizliği 10,9 olarak hesaplandı. Ne eğitimde ne istihdam da (NEET) olanların oranı yüzde 21,3 olarak açıklandı. 2,5 milyonu aşkın genç ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor.
 
MEVSİMSEL ETKİLERDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI
 
Raporda, TÜİK’in Nisan 2018 İşgücü İstatistikleri'ne ilişkin ise şu değerlendirmelere yer verildi:  “TÜİK, Nisan ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı yüzde 9,6 olarak gerçekleşti. Ancak mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik geçen bir önceki döneme göre arttı. TÜİK’e göre mevsimsel etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 103 bin kişi artarak 3 milyon 291 kişiye ulaştı. İşsizlik oranı 0,4 puan artarak yüzde 10,3’e yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise düşüş yaşanıyor. İstihdam bir önceki döneme göre 34 bin kişi azaldı. TÜİK Nisan ayı mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam 28 milyon 818 bine düşmüştür. Öte yandan mevsimsel etkilerden arındırılmış istatistikler son 5 ayın en düşük istihdamının yaşandığını göstermektedir. Standart işsizlik hesaplaması dışında alternatif ve gerçek bir işsizlik hesaplama yöntemi olarak kabul edilen geniş tanımlı işsiz sayısı DİSK-AR tarafından Temmuz 2018 itibariyle 5 milyon 872 bin olarak hesaplanmıştır.”
 
EN YÜKSEK DÖRDÜNCÜ İŞSİZLİK ORANI TÜRKİYE’DE
 
Raporda, “OECD’nin yayınladığı istatistiklerde Türkiye’de işsizlik sıralamasında önlerde yer alıyor. OECD’nin Mart 2018 verilerine göre OECD ülkeleri arasında en yüksek işsizlik 20,1 ile Yunanistan’da görülürken bu sırayı İspanya, İtalya ve Türkiye izlemektedir. OECD üyesi ülkeler arasında işsizlik oranı ortalama 5,4 iken Türkiye bu ülkeler arasında en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülke olarak yer almaktadır” ifadeleri kullanıldı.  
 
Raporda, DİSK-AR’ın işsizliğin azaltılması ve istihdamın sağlanması hakkında önerileri ise şu şekilde sıralandı:
 
“*İş başında eğitim adı altında çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmelidir.
 
* ‘Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması’ ilkesi doğrultusunda haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
 
* Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır.
 
* İstihdam artışlarında kamunun payı dikkate değerdir. Kamu istihdamının artırılması, kamuda eğreti ve güvencesiz çalışma biçimleri yerine, kadrolu ve güvenceli istihdam artışının sağlanması yaşamsal önemdedir. Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalı ve kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.
 
* Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir. Kamu taşeron işçileri kamu işçisi olarak kadroya alınmalıdır.
 
* Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ‘İnsana yaraşır iş’ yaklaşımı temelinde herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalıdır.
 
* Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
 
* Toplum yararına çalışma programları kapsamında çalıştırılanlar daimi işçi statüsüne geçirilmelidir.
 
* İşsizlik Sigortası Fonu'nun amaç dışı kullanımına son verilmelidir
 
* Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.”