Urfa'da AKP için çanlar çalıyor

img
URFA - AKP'nin 24 Haziran için belirlediği Urfa aday listesine tepkiler, aday yapılmayan büyük aşiretlerin diğer partiler ile dirsek temasına dönüştü. Kentte AKP için çanlar çalarken, HDP'nin büyük başarı ile çıkması sürpriz olmayacak.
 
AKP'nin Urfa'da 24 Haziran seçimleri için belirlediği aday listesi, tartışılmaya ve listede kendilerine yer bulamayan her dönemin liste başlarından Şeyhanlı aşiretinden Seydi Eyyüpoğlu, Siverek ve Hilvan ilçelerinde etkili olan Bucaklar, Yine Siverek'in diğer bir büyük ailesi Karawarlar ve Milan Aşiretinin bir kolu olan İzolların arayışları sürüyor. 
 
DİĞER PARTİLERLE TEMAS
 
Söz konusu aşiretlerin birlikte hareket ettiği ve önce İyi Parti, sonrasında Saadet Partisi ile görüşmeler gerçekleştirdikleri belirtiliyor. Söz konusu aşiret ve şahısların 2 partiden de adaylık için sıra istediği, ancak İyi Parti'de Genel Başkan Meral Akşener'in, Saadet'te ise il örgütünün direncine takıldıkları belirtiliyor. 
 
FAKIBABA İÇİN AŞİRETLER ÇİZİLDİ
 
AKP'nin bundan önceki seçimlerde oy deposu olarak çalışan aşiretlerin arayışlarını sürdürdüğü, ancak iktidar partisi ile de aynı kulvarda durmayacakları söyleniyor. Çünkü söz konusu aşiretler, günümüze kadar her defasında iktidarların yanında durmuş ve iktidarlar tarafından da vekillik ile ödüllendirilmişlerdi. 24 Haziran listesinin ise AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni gözdesi Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından hazırlandığını dile getiren söz aileler, bakana karşı kendilerinin yok sayılmasını kabul etmeyeceklerini vurguluyor. 
 
SEÇMENİN TERCİHİ HDPDEN YANA
 
Bu aşiretlerin seçmen bölgeleri olan Viranşehir Karacadağ'dan başlayıp Diyarbakır'ın Çermik ilçesine kadarki geniş bir kırsal alanı kapsadığı ve seçmenin serbest bırakılması durumunda HDP'yi tercih edecekleri kaydediliyor. 
 
ARAPLAR DA ÖFKELİ
 
Öte yandan listenin diğer bir belirleyeni olarak gösterilen Arap kimlikli mevcut Milletvekili ve 3'üncü sıra adayı Halil Özcan'a da Arapların, kendi akrabalarını listeyi koyduğu doğrultusunda tepkileri olduğu belirtiliyor. Arapların da kentte bu tepkileri MHP ve İyi Parti'ye oy kaydırarak gösterecekleri ifade ediliyor. 
 
Tartışma ve iç çekişmenin HDP'ye yarayacağı, iyi bir çalışma sonucunda birinci parti olarak çıkmalarının sürpriz olmayacağı kaydediliyor. 
 
Bunun ilk yansıması ise dün yaşandı. Geçmiş dönemlerde Türkiye sıralamasına girerek AKP'yi yoğunlukta tercih eden Urfalılar, AKP'nin 11 Nisan Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirdiği aday tanıttım toplantısında koltukları boş bıraktı.