Kent kent sokak sokak Newroz'a çağrı

img

HABER MERKEZİ - Newroz kutlamalarına hazırlık kapsamında birçok yerde sokak sokak, ev ev halka katılım çağrısı yapıldı.  

 
sDiyarbakır’da 21 Mart Çarşamba günü kutlanacak Newroz Bayramı için hazırlıklar aralıksız sürüyor. Ev ev, sokak sokak dolaşarak halkı Newroz’a davet eden Newroz Tertip Komitesi, çalışmalar kapsamında Kayapınar ve Ergani ilçesinde bildiri dağıttı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ile milletvekilleri, Kayapınar’da kurulu 3’üncü Sanayi Sitesi çalışanlarını Newroz’a davet etti. Sanayide bildiri dağıtan grup daha sonra sanayi esnafıyla sohbet etti. Newroz çalışmasını yürüten grup, esnaf ve emekçiler tarafından sıcak karşılanması dikkat çekti. 
 
‘NEWROZ UMUTTUR’
 
Sanayi esnafıyla sohbetler eden milletvekili Sibel Yiğitalp, davet edildiği kahvehanede yurttaşlarla sohbet etti. Türkiye siyasetinin tıkandığını dile getiren yurttaşlar, HDP’nin kendileri için umut olduğunu, bu umudu büyütmek için Newroz alanlarında olacaklarını dile getirdi. Ekonomideki kötü gidişatı yorumlayan yurttaşlar, Newroz’un Türkiye halklarının uyanmasına vesile olması temennisinde bulundu. “Artık yeter” diyen bir yurttaş, “Newroz yeni bir çağın başlangıcı anlamına da geliyor. İnşallah bu Newroz da bizim için yeni bir başlangıç olur” dedi. 
 
SESSİZLİĞE TEPKİ
 
Efrin’de Kürtlerin maruz bırakıldığı yıkım ve talana tepki gösteren yurttaşlar, dünya kamuoyunun sessiz kalmasını da kınadı. Newroz’un tüm bunlara cevap olması temennisinde bulunan heyet, daha sonra HDP Diyarbakır il binasına geçti. Newroz çalışmaları kapsamında bu akşam Kayapınar ilçesinde ev ziyaretleri gerçekleştirilecek. 
 
ERGANİ’DE HALK DAVET EDİLDİ
 
Newroz çalışmaları kapsamında Ergani ilçesinde de Ziya Gökalp Caddesi ve Dicle Caddesi üzerinde yurttaşlara bildiri dağıtıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, DBP’li Ergani Belediye Eşbaşkanı Ramazan Kartalmış, HDP ve DBP yöneticileri bildiri dağıttı. Bildirileri alan yurttaşlar 21 Mart’ta Newroz alanında olacaklarını ifade etti. 
 
DERSİM 
 
Munzur Üniversitesi öğrencileri, Newroz'u üniversite bahçesinde kutladı. Rektörün yasaklamasına rağmen öğrenciler halay ve zılgıtlar eşliğinde Newroz’u kutladı. Öğrencilerin daha sonra Newroz ateşini yakmak istemesi rektörlük ve polis tarafından engellendi. Öğrenciler ile rektör arasında uzun süre gerginlik yaşandı. Rektör ateşin yakılması halinde gözaltı yapılacağını belirtirken, öğrenciler bu duruma tepki göstererek, “Baskılar bizi yıldıramaz“ sloganı ile karşılık verdi. Çok sayıda polisin okul bahçesine gelmesi üzerine öğrenciler dağıldı.
 
KATILIM ÇAĞRISI
 
Dersim Newroz Tertip Komitesi de 21 Mart da Seyit Rıza Meydan’ında kutlanacak Newroz için merkez de el bildirileri dağıtarak halka katılım çağrısında bulundu. Halk 21 Mart’ta Seyit Rıza Meydanı’nda olacağını ifade etti. 
 
Newroz 21 Mart’ta Seyit Rıza Meydan’ında saat 10.00 ile 15.00 arasında kutlanacak. Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP PM Üyesi Çilem Küçükkeleş, EMEP Genel Merkez Yöneticisi Feyzi Ayber konuşmacı olarak katılacak.  
 
BATMAN 
 
Batman'da 21 Mart günü Yeni Otogar yanındaki Newroz Alanı’nda düzenlenecek kutlama için hazırlıklar tamamlanırken, bildiri dağıtımı devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden akşama kadar ev ve iş yeri ziyaretleri gerçekleştirilirken akşam da ev ev dolaşılarak çalışmalar sürdürülüyor. Çağrı çalışmalarına katılan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran tekstil atölyeleri ve semt pazarlarında emekçilerle bir araya geldi. Koçer Bulvarı'ndaki semt pazarında bildiri dağıtımı sırasında sık sık, "Newroz pîroz be!" sloganları ile dağıtım yapılırken, halkın çalışmalara ilgisi yoğun oldu.
 
VAN
 
Van’da HDP öncülüğünde 21 Mart'ta Kültür Parkı’nda kutlanacak Newroz için çalışmalar merkez, ilçe, köy, mahalle ve sokaklarda çeşitli eylem ve etkinliklerle sürüyor. HDP il ve ilçe yönetimleri tarafından Başkale ilçe esnafı ziyaret edilerek Newroz için bildiri dağıttı.
 
'POLİSİN ENGELİNE ESNAF İZİN VERMEDİ'
 
Bildiri dağıtımına HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, İl Eş Başkanı Ümit Dede ile HDP, DBP il ve ilçe yönetiminden çok sayıda kişi katıldı. İlçede HDP’liler tarafından dağıtılan bildirilere esnaf yoğun ilgi gösterirken,  bildiri dağıtımı sırasında polis zırhlı araçlarla partilileri engellemeye çalıştı. İlçe kaymakamlığından izin alınmadığını gerekçe gösteren polis, "Bildiri dağıtımı yapamazsınız" sözleriyle engellemeye çalışırken HDP'li grup ile halk çarşı esnafı karşı çıktı. 
 
'KADINLARDAN YOĞUN İLGİ'
 
Öte taraftan HDP Gürpınar İlçe yönetimi ve yerine kayyım atanan DBP Belediye Eş başkanı Yıldız Çetin’in katılımıyla ilçede köyler ziyaret edilerek kapı kapı Newroz’a katılım çağrısı yapıldı. Bildiri dağıtımı sırasında özellikle eşbaşkan Çetin kadınlar tarafından yoğun ilgiyle karşılanırken, çoğu kadın gelenleri zılgıtla karşıladı. HDP'lileri gören köy sakinleri “Newroz piroz be” sloganlarıyla uğurladı. 
ADANA
 
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 21 Mart'ta Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılacak Newroz'a katılım çağrısında bulunmak amacıyla Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde bulunan Gülbahçe ve Anadolu mahallelerinde esnafı ve halkı ziyaret edip Newroz'a davet etti. Kadınlar öncülüğünde yapılan bildiri dağıtımında kısa bir konuşma yapan Beştaş, Demirci Kawa'nın yaktığı ateşi gürleştirerek, alanlara akacaklarını kaydetti
 
MERSİN
 
HDP Batman Milletvekili 4 gündür Mersin'i ilçe ilçe gezip, halkı 21 Mart'ta Tırmıl Miting Alanı'nda yapılacak olan Newroz'a davet etti. Becerikli ve beraberindekiler Yenişehir ilçesi Forum AVM önünde ve Tarsus ilçesine bağlı Barbaros, Şahin ve Fahrettinpaşa mahallelerinde yurttaşlara ve halka bildiri dağıtıp halkı Newroz'a davet etti. Sokak sokak, esnaf esnaf ve cadde cadde gezen Becerikli, Efrin'e yönelik işgal girişimine karşı halkı Newroz'a katılmaya çağırdı.