Sivas'ta katledilen Bezirci mezarı başında anıldı

img
İSTANBUL – Yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli'nde 33 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci, katliamın yıl dönümünde mezarı başında anıldı. 
 
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Kor Kitap ve Manos Kitap, yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli'nde 33 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci’yi Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabirleri başında andı. Anmada “Sivas yandı kaç yıl oldu?” pankartı açıldı. 
 
TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, yangının sürmekte olduğunu, yakılanın Türkiye’nin birikimi ve düşünce özgürlüğü olduğunu söyledi. Özyalçıner, yangına kibrit çakanın aramızda dolaştığını ifade etti.  
 
Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz da babasının aydın kişiliğine vurgu yaparak, “2 Temmuz katliamının acısı içimizde büyüyor” dedi. Ilgaz, babasının bu acı ile yaşamını yitirdiğini söyledi.  
 
KANLI OYUNLARIN FARKINDAYIZ
 
Sanat Meclisi adına konuşan Mehmet Esatoğlu, "Sivas 1993'te, bugün yaşadığımız bazı büyük acıların da ayak sesleri gizlidir. Ülkede muhalif karşı duruşu tamamen susturmak için Suruç'ta, Diyarbakır'da ve Ankara Garı önünde yüzlerce insanımız bombalarla paramparça edildiler. Biz bu ülkenin insanlarıyız. Oynanan kanlı oyunların farkındayız.  Bugün emekçi insanın alın terini daha da yağmalamak için yapılanları görüyor ve ifşa ediyoruz” dedi. 
 
‘HESAP SORMAK İÇİN YAN YANAYIZ’ 
 
Saldırı ve katliamlara karşı duracaklarını dile getire Esatoğlu, “Bu toprakların tarihi büyük direnişlerle yazılmıştır. Bedel ödeyerek yazılmıştır. Biz sanat insanları soruyoruz: Sivas yandı, kaç yıl oldu? Elbette kaç yıl olduğunu en iyi biz biliyoruz. Ama sormamızın amacı ‘gerçek katillerden’ neden hala hesap sorulmadığıyla ilgilidir. Gerçek katiller yargı önüne çıkmadıkça bizler hep sorup duracağız; Sivas yandı, kaç yıl oldu’ diye. Korkun katiller, insan yakanlar, bombalarla parçalayan tarih öncesi yaratıklar. Hesap sormak ve ülkeyi aydınlığa kavuşturmak üzere yan yanayız. Biz Buradayız!” diye konuştu. 
 
Grup Yorum'un söylediği türkülerle son bulan anmanın ardından sanatçı Ruhi Su’nun mezarı ziyaret edildi.