Danıştay’ın Karaburun kararı Meclis gündeminde

img
İZMİR – Karaburun Yaylaköy’de “Karaburun RES Projesi”nin ÇED Olumlu kararını iptal eden mahkeme kararının Danıştay tarafından bozulması CHP’li Tacettin Bayır tarafından Meclis gündemine taşındı. 
 
İzmir’in Karaburun Yaylaköyü’nde Lodos Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait “Karaburun RES Projesi”ne şirketinin kapasite artırımı talebine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi. Daha önce 3 kez “ÇED olumlu” kararları mahkemece iptal edilen proje için İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından ÇED iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şirketin karara itirazı sonrasında, Danıştay kararı bozdu ve davanın reddine karar verdi. Danıştay’ın kararına ilişkin CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 
 
Bayır önergesinde önergesinde şu sorulara yer verdi:  
 
“* Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen yarımadada hassas bitki varlığı ve doğadaki hayvan varlığı tespitleri, rezerv bölgeleri, hassas bölgeler ve yarı hassas bölgeler belirlenmeden hem karasal alanda hem de denizel alanda kapasite artışlarına, yer değişikliklerine ve imar alanlarının açılmasına neden izin verilmektedir?
 
* Türbinlerin konumlandırılacağı yerlerin boylu maki vejetasyonuna sahip olduğu, boylu maki vejetasyonunun hayvan türlerine önemli ölçüde besin ve barınma sağlaması açısından önem arz ettiği ve alanda az sayıda olduğu, Bakanlığınız tarafından bilinmekte midir?
 
* İhalesi bile yapılmamış Yönetim Planı süreci ne zaman başlayacaktır?
 
* Yarımada planlanmadan talana mı açılacaktır?
 
* Biyolojik çeşitliliği ve pek çok değeriyle kıymetli bularak ÖÇKB ilan ettiğiniz Karaburun’da talanın boyutları hız kesmeden büyürken kaç kilometrekarelik bir alanı korumayı düşünüyorsunuz? Planınız nedir?
 
* Lisansların ve ÇED Olumlu kararlarının defalarca “yaşamdan” yana iptal edildiği Karaburun Yarımadası’nda hukuki süreçlerde şirket lehine karar vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?”