HDP: Ceyhan halkının iradesini yok sayan YSK kararını kınıyoruz

img

ANKARA - HDP Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüleri, CHP’li Ceyhan Belediyesi Başkanı Kadir Aydar’ın mazbatasının YSK tarafından iptal edilmesini kınayarak, “İktidarın, halk iradesini yok sayan her türlü girişimi, halk iradesini temsil eden dinamiklerin ortak mücadelesiyle aşılabilecektir” açıklaması yaptı. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüleri Hediye Karaslan ve Salim Kaplan, CHP yönetimindeki Ceyhan Belediyesi Başkanı Kadir Aydar’ın mazbatasının, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesine ilişkin yazılı açıklama yayınladı. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleriyle kazanılan 65 belediyenin 6’sının YSK eliyle, 40’ının da kayyım tarafından gasp edildiği hatırlatıldığı açıklamada, "Tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği şu günlerde 8 belediyemize kayyım atanarak hoyratça el konuldu. Kendinden olmayana, muhalif olana tahammülü dahi kalmayan bu zorba iktidar anlayışı, kendi bekası uğruna, insanlık can derdiyken dahi her türlü fırsatçılığı sürdürerek, dün de Ceyhan Belediyesi’nin seçilmiş başkanının mazbatasını YSK eliyle gasp etti” denildi. 
 
Açıklamada, CHP’li Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın, belediye başkanlığına yapılan itirazı değerlendiren YSK’nın, bir yıl sonra  “seçilmeye engel mahkumiyet kararının adli sicil arşiv kaydında mevcut olduğu ve seçilme yeterliliği şartını taşımadığı” gerekçesiyle mazbatasının iptaline karar verildiği belirtildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Bilindiği üzere her seçim öncesi adaylar ve partiler, ilgili adli sicil belgelerini YSK’ye sunar ve YSK yaptığı incelemeler neticesinde kişilerin aday olup olamayacağına karar verir. YSK’nin seçimlerin üzerinden bir yıl geçtikten sonra böyle bir karar vermiş olması, seçme ve seçilme hakkının açıkça ihlal edilmesidir.
 
ORTAK TAVIR HAYATİDİR
 
Ceyhan halkının iradesini ve seçme hakkını yok sayan YSK’nin bu kararını kınıyoruz. Hangi seçmen veya siyasi partinin temsil hakkının gasp edildiğine bakılmaksızın, temel demokratik haklara yapılan tüm saldırılarda ortak tavır almanın hayati önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Seçme ve seçilme hakkı, halkın demokratik iradesinin bir yansımasıdır. İktidarın, halk iradesini yok sayan her türlü girişimi, halk iradesini temsil eden dinamiklerin ortak mücadelesiyle aşılabilecektir.”