HDP: Rojava Devrimi başka bir yolun olduğunu mümkün gösteriyor

img

ANKARA – HDP Dışilişkiler Komisyonu, Rojava Devrimi’nin yıldönümünü kutlayarak, orada yaşam bulan 3'üncü yolun sadece Kürtlere değil tüm halklara umut olduğunu vurguladı.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dışilişkiler Komisyonu eşsözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Rojava Devrimi’nin yıldönümüne dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 15 Mart 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında Kuzey Suriye halklarının DAİŞ karanlığı ve Esad rejimine karşı 19 Temmuz 2012’de kendi kaderini tayin edeceği 3'üncü bir yolun temellerini attığı vurgulanarak, Kobanê’de başlayan sürecin Rojava Devrimi'ne dönüşerek sadece Kürt halkı için değil aynı zamanda Suriye’de yaşayan Araplar, Türkmenler, Ermeniler ve Süryaniler için de umut olduğu vurgulandı.
 
'TARİHİ DİRENİŞLE DAİŞ KARANLIĞI BOZGUNA UĞRATILDI'
 
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Demokratik müzakereyle çözümde ısrar eden Kuzey Suriye halkları, DAİŞ ve devrim düşmanı bütün güçlerin saldırılarına maruz kalmış, meşru savunmadan başka kendilerine seçenek bırakılmamıştır. Başta kadınlar olmak üzere Kuzey Suriye halkları Kobanê’den başlayarak dalga dalga yayılan tarihi bir direnişle DAİŞ karanlığını bozguna uğratmıştır. 
 
'ROJAVA KADIN DEVRİMİDİR'
 
Kuzey Suriye devrimi, din, dil, etnik kimlik, siyasi düşünce gözetilmeksizin Esad rejimi ve DAİŞ’in katliamlarına maruz kalan Suriye halklarının sığınağı haline gelerek alternatif bir sistem önerisi sunmaktadır. Halk meclislerinin güçlü olduğu, halkların eşit temsiliyet ilkesiyle doğrudan karar süreçlerine dahil olduğu bu sistem, Ortadoğu halklarının bir arada barış içinde yaşama koşullarının örneğidir. Rojava Devrimi ayrıca DAİŞ zihniyetinde vücut bulan karanlığa karşı yaratılmış bir kadın devrimidir. 
 
'AKP’NİN DEVRİMİ BOĞMA ÇABASI SÜRMEKTEDİR'
 
Suriye’de başlatılan iç savaşın sonuna doğru geldiğimiz ve müzakere masasının kurulmasına yakın olduğumuz bu dönemde, Türkiye’nin Suriye ve Rojava’ya yönelik başından beri hatalı politikalarında hala ısrar ediyor olması ne Türkiye ne de Ortadoğu halklarının çıkarınadır. Barışa el uzatmak yerine sınıra on binlerce askerle yığınak yapmayı tercih eden AKP hükümeti, ezilen dünya halklarına ilham veren Rojava Devrimi'ni boğma çabasını sürdürmektedir. İşgal ettiği Afrinlilerin zeytinlerini savaş ganimeti gibi satan AKP hükümeti, Suriye’nin en güvenli bölgesi olan Kuzey Suriye’de yeni savaş cepheleri açarak siyasi çözümsüzlüğü derinleştirmeye çalışmaktadır. 
 
'DEMOKRASİ İNŞASI İÇİN KARARLILIĞIMIZ SÜRECEKTİR'
 
HDP olarak, Ortadoğu’da başka bir yolun mümkün olduğunu gösteren Rojava Devrimi'ni selamlıyor, Suriye ve Türkiye başta olmak üzere tüm Ortadoğu coğrafyasında barış ve demokrasinin inşa edilmesi yönündeki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtiyoruz. Bu vesile ile uluslararası kamuoyunu, tüm Türkiye halklarını, sivil toplum örgütlerini ve siyasi partileri; AKP hükümetinin savaş ve çözümsüzlük politikasına karşı durmaya ve Ortadoğu’da özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelesi veren halklarla dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.”