Meclis'teki 4 partiden 'Doğu Akdeniz' için ortak bildiri

img

ANKARA - Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan gerilimle ilgili AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti ortak bildiri yayınladı. HDP ise ortak bildiriye imza atmadı

AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama çalışmalarının sürdürülmesi yönünde ortak bildiri imzaladı. Dört partinin grup başkanvekillerinin imzasının bulunduğu bildirgede, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yürüttüğü politik girişimler, alacağı tedbirleri destekleme konusunda ortak tutum alındı.

HDP İMZALAMADI

Ortak bildiriye HDP imza atmadı. Bildiriye imza atılmamasının sebebini HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Genel Kurul’da açıkladı.

‘MEŞRUİYET TARTIŞMASINI BERABERİNDE GETİRİR’

Oluç, Kıbrıs’taki Türk ve Rumların siyasi bir uzlaşıya varmadığı sürece Kıbrıs’ta hidrokarbon arama ve sondaj projelerinin iki taraflı durdurulmasından yana olduklarını söyledi. Oluç, “İki tarafın ortak siyasi iradesi dışındaki tüm girişimler meşruiyet tartışmasını beraberinde getirmektedir. Bu sebeple Kıbrıs’ta garantör devletler dahil olmak üzere hiçbir üçüncü taraf Kıbrıs’ta siyasi çözüm imkanlarını heba edecek bir tavır içerisinde bulunmamalıdır. Bu bağlamda Kıbrıs Türk halkının lideri Mustafa Akıncı’nın Rum lider Nikos Anastasiadis’e sunduğu ‘ortak bir komite kurulması’ kapsamlı önerisini destekliyoruz.  Dolayısıyla bölgede gerilimi tırmandırabilecek hiçbir tutumun arkasında olmayacağımızın altını çiziyor; siyasi, diplomatik, hukuki diyalog kanallarının sürekli açık tutulmasını öneriyoruz ve önemsiyoruz” dedi.

 ORTAK BİLDİRGE

Ortak bildirgede şunlar ifade edildi: “Doğu Akdeniz bölgesi hidrokarbon kaynaklarının paylaşımı konusunda, bir oldu-bittiye getirilerek Kıbrıs Türk’ünün ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk temelindeki meşru hak ve çıkarlarını görmezlikten gelme, bu yönde siyaset yürüten çevrelerin politikalarına her hal ve şartta karşı olduğumuzu en açık ifade ile ortaya koyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı Sonuç Bildirgesi’nde açıklanan yaptırımları uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez bulduğumuzu özelikle belirtiyoruz. Avrupa Birliği’nin bu konuda uluslararası hukuka riayet ederek adil, hakkaniyetli ve tarafsız bir tutum sergilemeye davet ediyoruz. Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine yasadışı olarak dahil ettiği uluslararası petrol şirketlerinin ve bu konuda Rum tarafına destek veren ülkelerin yürüttüğü tüm süreçler ve faaliyetlerde Kıbrıs Türkleri’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hak ve çıkarlarını yok sayma yönündeki girişimlerin sahipleri bilinmelidir ki çabaları beyhudedir. Uluslararası hukuka aykırıdır, bölgenin toplumsal ve politik gerçekliği ile derin bir çelişki içindedir.

Bu anlamda Devletimizin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama çalışmalarını sürdürmesini doğru ve yerinde buluyoruz. Türkiye’nin ve KKTC’nin hiçbir baskıya boyun eğmeksizin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarını koruyacak kudrete sahip olduğunu bilinmelidir. Devletin Doğu Akdeniz’de adalet ve hakkaniyet temelinde bir paylaşımının sağlanmasını esas alan ve bu çerçevede milletimizin hak ve menfaatlerini korumak hedefli olarak yürüttüğü her politik girişimi, aldığı her tedbiri, attığı her adımı sonuna kadar desteklediğimizi, her hal ve şartta bu ortak duruşumuzun kararlılıkla devem edeceğini aziz milletimize ve dünya kamuoyuna bildiririz.”