Beştaş: Yargı paketi bir an önce Meclis’e getirilmeli

img

ANKARA – İktidarın gündeme getirdiği ve Ekim ayına ertelenen yargı paketini acilen tartışmaya ihtiyaç olduğunu belirten HDP’li Meral Danış Beştaş, “Yargı reform paketi bir an önce Meclis tatile girmeden gündeme gelmeli. Meclis’in tatil yapmaya ihtiyacı yok” dedi.

 
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Yargı  Reformu Strateji Belgesi olarak  açıkladığı ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün çok kısa zaman içinde Meclis gündemine getirileceğini söylediği 1. Yargı Paketi, Ekim ayına bırakıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyon Üyesi Meral Danış Beştaş, paketin birana önce Meclis gündemine getirilmesi gerektiğini dile getirdi. 
 
Beştaş, yargı reformunun kamuoyunda uzun süredir merakla beklendiğini belirterek, şuanda gündemde yargı reformuna dair hiçbir bilginin olmadığını söyledi. Adalet ve Karma Komisyona bu yönde bir yasa önerisinin gelmediğini, yargı paketinin sadece kamuoyunda ve siyasette tartışıldığını ifade eden Beştaş, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü Yargı Reform Strateji Belgesi açıklandı ve aradan aylar geçti. Bir seçim geçirdik İstanbul’da, hiçbir şey yokmuş gibi Ekime kadar ertelenmesini deyim yerindeyse halkın aklıyla alay etmek olarak değerlendiriyoruz. Bu beklentiyi, bu hukuksuzluğu ve adaletsizliği ortadan kaldırmanın niyetlenmediğini, bu konuda siyasi bir irade olmadığı şeklinde okuyoruz” dedi.
 
‘SÖYLEDİKLERİ SOYUT VE GENEL’
 
Paketin gündeme gelmesiyle birlikte konuyla ilgili tutuklu yakınları ve açık cezaevlerinden yoğun telefon aldıklarını dile getiren Beştaş, “Çünkü ortada büyük adaletsizlikler, tutuklamalar ve cezaevlerindeki hak ihlalleri ile birleşince bu bekleyişin ve merakın nedeni anlaşılır bir durum. Erdoğan Yargı Reform Strateji Belgesini açıkladığında zaten somut birkaç madde söyledi. Biri istinafa giden dosyalardan 5 yılın altında olanların Yargıtay’a gidebilmesi ve avukatların yeşil pasaport alabilmesi gibi birkaç olgu dışında somut madde düzenlemesi henüz kamuoyuna yansımadı. Bu konuda afaki söylemler var. Adalet Bakanının söylediği, Erdoğan’ın söyledikleri de genel, soyut, hukuk devleti, ilkeler, yargı bağımsızlığı şeklinde devam ediyor” diye belirtti. 
 
‘MECLİS GÜNDEMİNE GELMELİ’
 
Beştaş, yargı reformunun tartışılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, bunun sadece iktidar tarafından değil, muhalefet partileri, barolar, insan hakları kurumları, ceza hukuku akademisyenleriyle birlikte paketin hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Beştaş, “İktidar ve ortağının kapalı kapılar arkasında bir sır gibi saklanmasını demokratik işleyiş, katılım mekanizmaları açısından kabul edilemez bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Yargı reform paketi bir an önce Meclis tatile girmeden gündeme gelmeli. Meclisin tatil yapmaya ihtiyacı yok” diye konuştu. 
 
‘TMK KALDIRILMALI’
 
Beştaş, yargının bağımsız ve tarafsız olmadığını vurgulayarak, yargıdaki aksaklıkların giderilmesi için atılması gereken adımları şöyle sıraladı: “Yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını tesis edecek ilk elden düzenlemelerin olması gerekiyor, hala Adalet Bakanı HSK’nin başkanı ve iktidarın beğenmedikleri kararlara yönelik yargıyı tahkir eden, bu konuda yön veren açıklamalarının bir an önce son bulması gerekiyor. Bunun içinde yasal bir zemine ihtiyaç var. TMK (Terörle Mücadele Kanunu) diye tutamayacağımız bir metin var ortada. Bu TMK’nın külliyen kaldırılması gerekiyor. Şuanda AKP iktidarı AKP’den yana olmayan toplumun neredeyse yarısından fazlasını terörist ilan edebilecek bir kanuna sahip. Terör tanımının değiştirilmesi gerekiyor. 
 
YARDIM FİİLİNİN DÜZENLENMESİ GEREKİYOR
 
Yine ‘örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemek’ kavramı getirildi son TCK’yle. Bunun kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor. Yani örgüt üyesi olmadan örgüt adına suç işleyip, örgüt adına örgüt üyesi olarak kabul edilmek zaten hukuki bir tanımlama değil. Yardım fiilinin bir an önce düzenlenmesi gerekiyor ve fıkraların kaldırılması gerekiyor. 
 
CUMHURBAŞKANINA HAKARET MADDESİ KALDIRILMALI
 
Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin kaldırılması ve varsa bunun sınırlarının belirtilmesi gerekiyor. 301. madde değişikliğe muhtaç bir madde. Düşünce ve ifadeyi suç sayan bütün maddelerin elden geçirilmesi gerekiyor ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatlarına ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmesi gerekiyor. İnfaz sistemi başka bir boyutun teşkil ediyor. Şuanda infazda bir eşitlik yok ve iyileştirmeye ihtiyaç var. 2911 sayılı yasanın da mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Şuanda Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşleri açıkça engelleniyor. Buna dair objektif ölçülerin getirilmesi gerekiyor.
 
HASTA TUTUKLULAR İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME
 
Ölüme terk edilen yüzlerce hasta mahpus var. Hasta mahpusların bir an önce infazlarının durdurulması gerekiyor. Dışarıda tedavilerinin yapılması için tahliye edilmeleri gerekiyor. Bunun için yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu insani bir sorun. Hasta mahpuslar meselesi hükümetin çözüm sürecinden, İmralı ile yapılan görüşmelerden Sayın Öcalan’la yapılan görüşmelerden bugüne kangrene dönüşmüş ve çözülmeyen bir mesele olarak duruyor.”
 
MA / Diren Yurtsever