Temelli: Erdoğan, Cumhurbaşkanı vasfından uzaklaşıyor

img

SİİRT – Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı vasfından giderek uzaklaştığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Siyasetçiler toplumsal barışın mimarı olmak zorundadır” dedi. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partilerine yönelik açıklamalarını değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin yerel yönetim seçimlerine gittiğini, fakat çok ciddi gerilimlerin yaşandığı, çok ciddi şiddet dilinin hakim olduğu, ötekileştirilen, nefret söylemiyle yaklaşan bir seçim kampanyasıyla karşı karşıya olduklarını söyledi. Temelli, bunu bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğüne dikkat çekti.
 
‘KAYBETME KORKUSU’
 
Kaybetme korkusu ve telaşıyla herkesin hedef haline getirildiği bir seçim atmosferi yaratıldığını belirten Temelli, devletin bütün imkanları ve olanaklarının muhaliflere karşı kullanıldığını söyledi. Bununla yetinilmediğinin altını çizen Temelli, toplumun ayrıştırıldığını ve adeta ortadan ikiye ayırıldığını vurguladı. “Türkiye halkları bunu hak etmiyor” diyen Temelli, “Bu yüzdende bütün Türkiye halklarının bu ayrıştıran ve nefret diline karşı yan yana gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Demokrasinden, barıştan yana HDP’nin ortaya koyduğu demokratik seçimden yana halkımız gereken cevabı sandıklarda verecektir” diye konuştu.
 
‘İKİ KAMPANYA VAR’
 
Türkiye’de iki kampanya hattı olduğunu söyleyen Temelli, bunlardan bir tanesinin şiddetten beslenen, savaş ve nefret dili olan AKP’nin kullandığı kampanya olduğunu, diğerinin de HDP’nin kullandığı barış ve demokrasi kampanyası olduğunu belirtti.
 
‘TÜRKİYE HALKLARI CEVABINI SANDIKTA SÖYLEYECEK’
 
HDP’nin, halkların kimlikleriyle, inançlarıyla, mücadeleleriyle bir arada olduğu demokrasi ve barış kampanyası yürüttüğüne vurgu yapan Temelli, “İnanıyorum ki HDP bu seçimlerden büyük bir barışla çıkarak tüm Türkiye halklarının nefrete ve savaş söylemine karşı tavrını sandıklara yansıtacaktır” dedi.
 
‘İNSANLARIN İNANCINA SAYGI DUYULMASI GEREKİR’
 
Türkiye toplumu açısından en hassas konu olan dini söylemlerin seçim kampanyalarına alet edilmemesi gerektiğini kaydeden Temelli, geçmişte de AKP’nin bu söylemlere sıklıkla başvurduğunu hatırlattı. Zaman zaman Kuran-ı Kerimi bile meydanlarda seçim malzemesi haline getirmek isteyen bir anlayışla karşılaştıklarını ifade eden Temelli, insanların kutsalına ve inancına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan’ın partilerine yönelik sözlerine dikkat çeken Temelli, “HDP’ye ‘Bunlar dinsiz, imansız, ateisttir’ gibi söylemlerle yaklaşan bir Cumhurbaşkanı var. HDP’ye oy veren 7 buçuk milyon ki bunun 1 milyonu çalınıyor insanı bu şekilde suçlamak, HDP’ye oy veren Kürt halkını böyle dinsiz imansız olarak nitelemek, Kürt halkı dışında HDP’ye oy veren çok farklı kesimleri de düşünürsek hepsini bir potada böyle suçlayıcı bir dille ele almak kabul edilebilir bir şey değil” şeklinde konuştu. Bir ülkenin cumhurbaşkanının böyle konuşmaması gerektiğini söyleyen Temelli, ülkenin cumhurbaşkanının bütün toplumu kucaklaması ve bütün kesimlere eşit mesafede yaklaşabilmesi gerektiğini kaydetti. 
 
‘SİYASETÇİLER TOPLUMSAL BARIŞIN MİMARI OLMAK ZORUNDA’
 
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı vasfından giderek uzaklaştığına dikkat çeken Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Halkı ve toplumu giderek ayrıştırmaktadır. Bazen bunu kimlikler üzerinden yapıyor. Türkiye’de yaşayan 20 milyon Kürde kalkıyor diyor ki; defolun gidin. Bazen de toplumun büyük bir kesimine ‘terörist’ diye yaklaşıyor. İşte bazen de insanları dini duyguları üzerinden dinsiz, imansız diye bir saldırı diliyle yaklaşıyor. Bir kampanyanın böyle yürütülmesi çok üzücü ve kaygı verici. Evet seçim geçer gider ama yaratılan tahribat kalıca etkilere yol açabilir ve toplum tahribatı telafi edemeyebilir. Siyasetçiler bunu dikkate almalıdır. Siyasetçiler toplumsal barışın mimarı olmak zorundadır. Toplumda tahribat oluşturmak, bölmek ve ayrıştırmak değil tam tersine toplumun bütün değerlerine sahip çıkmak, onları bütünlüklü bir anlayışla gören bir yerden halklara yaklaşmak gerekiyor.”
 
‘HERKES OYUNA, GELECEĞİNE, İRADESİNE SAHİP ÇIKSIN’
 
AKP-MHP bloğunun, ayrıştıran, bölen ve ülkeyi büyük bir felakete götüren bir kampanya yürüttüğünü ifade eden Temelli, iktidarın kaybettiğini ve Türkiye’yi yönetemediğini söyledi. Türkiye halklarının en güzel cevabı sandıkta vereceğine dikkat çeken Temelli, “31 Mart’ta herkes sandığa gitsin. Oyuna, geleceğine, iradesine, bir arada yaşama anlayışına ve kültürüne sahip çıksın” dedi.
 
MA / Ömer Akın