Temelli: Çöktürme planı hazırlayanlar ülkeyi çökertti

img
URFA -  Viranşehir'de halkla buluşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Erdoğan’ın Diyarbakır mitinginde yaptığı konuşmayı eleştirerek, “Sen Diyarbakırlılara bir şey anlatacaksan o çözüm masasının nasıl devrildiğini anlat. Çöktürme planlarını hazırlayanlar, ülkeyi çökerttiler. Nereye el atsanız, sorunlar girdabına giriyorsunuz" dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Urfa'nın Suruç ilçesinin ardından Viranşehir mitingine katıldı. Yüzlerce araçlık konvoyla Viranşehir girişinde polis tarafından durdurulan seçim otobüsünde GBT sorgulaması yapılmak istendi. Bunun üzerine yurttaşlar, araçların kontağını kapatarak kente doğru yürüyüşe geçti. Polis, GBT yapmaktan vazgeçerek, araçlarda arama yapacaklarını söyledi. Buna da tepki gösterilmesi üzerine araçların önü açıldı. Her geçen dakika artan konvoy kent merkezinde büyük bir coşkuyla karşılandı. Hayvan pazarının yanında bulunan alanda bir araya gelen yurttaşlar, davul zurna eşliğinde HDP’lileri karşıladı. On binlerin buluştuğu alanda, kadınların renga renk giysileriyle katılırken, coşku doruğa çıktı. Kitle sık sık "Viranşehir ya me ye" sloganını attı. 
 
HDP'nin Viranşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Roza Yazmacı ve Hıdır Oktay'ın halkı selamlaması esnasında coşku, ıslık ve sloganlar yükseldi. Roza Yazmacı, yaptığı konuşmada, Leyla Güven'in direnişini selamladı. Kitle, uzun bir süre belediye eski başkanları olan Leyla Güven için "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları attı. 
 
ASLAN KONUŞTU
 
Yazmacı'nın ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan, "Kürtler olarak, Kürdistan toplulukları olarak barış için, demokrasi için mücadele vermekteyiz. Ne yazık ki özgürlükten, barıştan, demokrasiden anlamayanlar bu halkın iradesine kayyum atıyor. 31 Mart'ta bunlara gerekli mesajı vermeliyiz" dedi. 
 
SADAK'TAN İMRALI'YA DİLEKÇE ÇAĞRISI
 
DTK Divan Kurulu üyesi Selim Sadak da, yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin beka sorunu değil, Kürt sorunu var" dedi. Sadak, İmralı tecridine tepki göstererek, "Buradan çağrı yapıyorum. Herkes İmralı'da görüşme yapmak için Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazsın. Buradan avukatlarıma çağrı yapıyorum, Selim Sadak adına şu anda görüşmek için dilekçe versinler" dedi. 
 
Büyük coşku yaşayan halkı selamlayan Temelli de konuşmasına, İmralı tecridine dikkat çekerek, "Bu iktidar hukuksuzlukla, Kürt düşmanlığıyla iktidarda kalacağını düşünüyor. Kötülük yaparak iktidarda kalacağını düşünüyor. Biz de diyoruz ki kötülüğe karşı iyiler kazanacak" diye başladı. 
 
'BÖLMELERİNE İZİN VERMEYELİM'
 
Halklara çağrıda bulunan Temelli, "Halkları, farklı kimlikleri, farklı inançları olanları bölmelerine izin vermeyelim. Bu ayrıştırıcı politikalarına 31 Mart'ta son vermeliyiz" diye belirtti. İktidarın HDP'yi düşmanlaştırdığını vurgulayan Temelli, "Bir gün ülkeden kovuyor, bir gün terörist ilan ediyor. Bizi bulamayınca soğana, domatese saldırıyor, terörist ilan ediyor" diye konuştu. 
 
Hükümetin baskı politikalarına tepki gösterin Temelli, "Bizden suçlu değil, bizden insan çıkar insan. Suçlu arıyorsan kim Suruç'u yaptı, git orada ara. Şenyaşar ailesini kim yaptı, git orada ara. Cizre'de, Sur'da kentleri kim yıktı, git orada ara. Sınırdan ellerini kollarını sallayarak geçen IŞİD'lileri bırakanlara sor" dedi. 
 
Suriye'nin geleceğini halkların belirleyeceğini dile getiren Temelli, "Senin gibileri Suriye'de huzuru bozuyor" diye Erdoğan’a yüklendi. 
 
'17 YILDIR KÜRT SORUNUNU ÇÖZEMEDİ'
 
"Kimim beka sorunu var, iktidarları gidecekler ya" diyerek konuşmasına devam eden Temelli, iktidarın 17 yıldır Kürt sorununu çözemediğini, Türkiye'de işsizlik ve yoksulluk sorunu olduğunu kaydetti. İktidara sandıklarda en güzel cevabı işsizlerin, yoksulların, emeklilerin, kayyumlara maruz kalanların, atanamayan öğretmenlerin vereceğini dile getiren Temelli, "O zaman anlayacaksın beka sorunu var mı yok mu? O zaman anlayacaksınız. O zaman kendi yalanınızdan utanacaksınız" diye vurguladı. 
 
'SARAYIN ELEKTRİKLERİ SÖNMÜYOR'
 
Erdoğan’ın Sarayı'nda elektriklerin bir an sönmediğine dikkat çeken Temelli, "Saray’da elektrikler sönmüyor, Suruç'ta, Viranşehir'de elektrik yok" dedi. Temelli, "Esnaf perişan. Esnaf vergisini ödeyemiyor, geçinemiyor. Birde çıkmış kredi dağıtıyoruz diyor. Bir çık açıkla bu esnafı bizde görelim" diye konuştu. 
 
'TAŞIMALI MİTİNG'
 
AKP'nin mitinglerine de değinen Temelli, "Önceleri taşımalı öğrenciler vardı, şimdi taşımalı miting yapıyor. Dün Diyarbakır'da miting yapmış ve çevre illerden ne kadar kişi varsa alıp getirmiş. Toplamışlar Diyarbakır'ı anlatıyor. Onlara anlatma, onlar akşam çekip gidiyor. Sen Diyarbakırlılara bir şey anlatacaksan o çözüm masasının nasıl devrildiğini anlat. Çöktürme planlarını hazırlayanlar, ülkeyi çökerttiler. Ekonomi, siyaset, toplumsal yaşam kötü gidiyor. Nereye el atsanız sorunlar girdabına giriyorsunuz" dedi. 
 
'KÜRTÇE'YE TAHAMMÜL EDEMİYOR'
 
İktidarın Kürtçeye tahammül edemediğini sözlerine ekleyen Temelli, şöyle dedi: "Bunlar Kürtçeyi engelleyince unutulur sanıyor. Ya insan kendi anadilini unutur mu? Anadil o, anadil. Bir toplum farklılıkları ile büyür. Bu iktidar bu ülkeyi tekleştiriyor. Hepimiz kendi rengimizle bir aradayız ve tekçiliği yok edeceğiz. Bu tekçi anlayışı kabul etmiyoruz." 
 
‘KÜRTLERİ İKİNCİ SINIF GÖRÜYOR'
 
Erdoğan'ın kendisi için "Kürt bile değil" sözlerini hatırlatarak, "Bana hakaret ederken 'Kürt bile değil' diyor" diyen Temelli, "Bana hakaret ederken bile Kürtleri ikinci sınıf olarak gösteriyor. Bir kez daha söylüyorum ben Urfalıyım, Vanlıyım, ben Türkiyeliyim. Dedik ki bu tekçilik bu ülkeye uymaz. Sizi temsil eden bir cumhurbaşkanı var mı? Yok, çünkü Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uydurma bir sistem. Bu ülkeye çok cumhurbaşkanı gelip geçti, hiç biri Kürt sorununu çözmedi ama bunun gibi 'defolun gidin' demedi. Böyle Cumhurbaşkanı olur mu?" diye sordu. 
 
'FAŞİZMİ BİRLİKTE YIKALIM'
 
Yerellerde iktidara geleceklerini ve yerel demokrasiyi güçlendireceklerini ifade eden Temelli, şöyle devam etti: "işte o zaman bu ülkede herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olacak. 31 Mart'a 3 hafta kaldı. 3 hafta boyunca 7-24 çalışacağız. Herkes sandıklara gidecek. Nerede bir HDP damgası görürseniz, bilin ki o demokrasidir, o Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ'dır, İbrahim Ayhan'dır. HDP'yi bulamayacağınız yerlerde olacak. O zaman demokrasi güçlerine vuracaksınız mührü. Gelin hep birlikte bu faşizmi yıkalım." 
 
Temelli, konuşmasının ardından halkın yoğun ilgisi altında miting alanından ayrılıp Siverek'e doğru yola çıktı. 
 
Mitingin dağıldığı esnada Selim Sadak polislerce gözaltına alındı. Sadak, zorla polis aracına bindirilerek İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.