PSK'li Bozyel: Parti kapatmak Kürdistan gerçekliği ortadan kaldırmaz

img
DİYARBAKIR – Yargıtay’ın isimlerinde geçen “Kürdistan” ifadesi nedeniyle haklarında kapatma davası açtığı partilerden Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, bu girişime “Kürdistan isimli parti kapatmak Kürdistan gerçekliğini ortadan kaldırmaz” sözleriyle tepki gösterdi. 
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, tüzük ve programında Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’nun bazı maddelerine aykırı ifadeler yer aldığı iddiasıyla Kürdistan Komünist Partisi (KKP) ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ile birlikte kapatma davası açtığı Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, konuda dair basın toplantısı düzenledi. 
 
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde (GGC) düzenlenen toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (KDP-B), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) temsilcileri de katıldı. 
 
‘SÜRPRİZ DEĞİL’
 
Partileri hakkında açılan kapatma kararının kendileri için sürpriz olmadığını belirten PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, açılan kapatma davasının devletin Kürt karşıtı hamlelerinden ilki olmadığı gibi, son hamlesi de olmayacağını söyledi.
 
‘KÜRT VE KÜRDİSTAN GERÇEKLİĞİ İNKAR EDİLDİ’
 
Bozyel, açılan davaya dair “Türkiye’nin, Kürt ve Kürdistan meselesindeki ret, inkar, korku ve baskı politikalarının devamıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti kuruluşundan itibaren Kürt halkının varlığını yok saydı, onun yaşadığı ülke olan Kürdistan gerçeğini inkar etti, Kürt milletinin her türlü ulusal, demokratik, meşru haklarını zorla bastırdı. Bu amaçla asimilasyon, toplu göç ettirme, yakıp yıkma, toplu katliamlar dahil her türlü yönteme başvurdu. Buna karşın Kürt halkı ulusal, demokratik haklarını kazanmak, kendi ülkesinde özgür ve onurlu bir yaşam sürdürmek için aralıksız bir mücadele sürdürdü” ifadelerini kullandı. 
 
‘TÜRKİYE SİYASİ PARTİLER MEZARLIĞIDIR’
 
Kürt partileri hakkında geçmişte açılan kapatma davalarını hatırlatıp, partileri hakkında açılan kapatma davasının gerekçelerinin bahaneden ibaret olduğunu vurgulayan Bozyel, Türkiye’yi parti kapatma siciliyle “siyasi partiler mezarlığı” olarak tanımladı.
 
Bozyel, şunları söyledi: “1990’lı yıllar Kürtlerin legal örgütlenmesi ve parti kapatmaları bakımından tarihi nitelikte bir süreçtir. Siyasi partileri kapatmak çözüm olsaydı, Türkiye’nin söz konusu dönemde herşeyi çözmesi gerekirdi. 1989 yılında kurulan Halkın Emek Partisi (HEP) ve ardından kurulan Demokrasi Partisi (DEP), Demokrasi ve Değişim Partisi (DDP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olmak üzere 30 dolayında siyasi parti, devletin Kürt ve demokrasi korkusu nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Oysa söz konusu kapatılan partilerin hiçbirinin isminde ne Kürt ne de Kürdistan sözcüğü bulunuyordu. Ayrıca kapatılan partilerin hiçbirinin programında Kürtler için otonomi, özerklik, federasyon gibi siyasi statü taleplerine yer verilmemişti. Adı geçen partilerin ortak özelliği genel ifadelerle Kürtlerin haklarından söz etmiş olmalarıydı. Ne var ki Türk devletinin hukuk, siyasal anlayışı o kadarına bile tahammül etmekten uzaktı. Söz konusu siciliyle Türkiye tarihe siyasi partiler mezarlığı olarak geçti. Oysa demokratik ülkelerde siyasi partiler sistemin vazgeçilmez unsurları olarak kabul edilir.”  
 
‘KÜRT KARŞITI ZİHNİYETİ TEŞHİR EDİLECEK’
 
Bozyel, özgürlük uğruna verdiği eşsiz mücadelesi ile Kürt halkının bugünlere ulaşmasının kolay olmadığı gibi, bundan sonra da kimsenin Kürt halkına haklarını altın tepside sunmayacağını sözlerine ekledi.
 
Açılan kapatma davasına karşı yürütecekleri mücadelenin bir boyutunun hukuki savunmalar olacağını aktaran Bozyel, “Kapatma davası sürecini Türk devletinin Kürt karşıtı zihniyetinin teşhir edileceği bir mücadele platformuna dönüştürmek elimizdedir. Bu konuda elbette hukuki destek sunacak herkesin katkısına başvuracağız. Kürt ve Kürdistan değerlerini savunmak için ulusal ve uluslararası büyük bir dayanışma ağı kurmak için çalışacağız” dedi. 
 
‘DENENMİŞ YÖNTEMLERDEN SONUÇ ALINAMAZ’
 
Sözlerinin devamında “Yasa koymakla toplumsal gerçeklikler vardan yok olmaz” diyen Bozyel,  “Partimiz hakkında kapatma davası açmakla partimizin uğruna verdiği haklı talepler ortadan kalkmaz. Kürdistan isimli parti kapatmak, Kürdistan gerçekliğini ortadan kaldırmaz. Kürt milleti buharlaşıp gözden kaybolmaz. Yüzyılın denenmiş baskı, inkar ve yok sayma anlayışının bugünün koşullarında sonuç vereceğini sanmak gaflettir. Yol yakınken bu yanlış yoldan vazgeçin” diye konuştu.