Erdoğan: Güvenli Bölge’ye TOKİ olarak gireriz

img

HABER MERKEZİ  - ABD Başkanı Trump’ın dile getirdiği Suriye’de ‘güvenli bölge’ kurma konusuna olumlu baktığını söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Biz TOKİ olarak bu işin içerisine gireriz” dedi. Erdoğan, 

“Benim planlamam şöyleydi; 500’er metrelik bahçesi olan, içinde iki kat zemin artı bir gibi konutlar yapılabilir. Etrafında da bahçesi olur, onlar için yeni bir hayat başlayabilir” diye belirtti.
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, grup toplantısının ardından TBMM'de gazetecilerin soruları yanıtladı. Erdoğan’a, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye dair oluşturmayı planladıkları ‘Güvenli Bölge’ konusu soruldu.
 
ABD’nin eski başkanı Obama’nın da geçmişte bu konuya olumlu baktığını, fakat adım atmadığını belirten Erdoğan, “Güvenli bölge konusuna olumlu bakıyorum. Üzerinde tüm ilgili arkadaşların konuşabileceği, benim de olumlu baktığım bir konudur. Bu konu üzerinde çalışılabilir. Bu bölgede böyle bir adım atılabilir. Bu özellikle biz TOKİ olarak bu işin içerisine gireriz. Ama bu konuda koalisyon güçleri bize maddi destek verirlerse bu insanların güvenliğini de korumak kaydıyla güvenli bölgeyi halletmiş oluruz. Bu göçü de tamamıyla engeller” dedi.
 
Erdoğan, devamında şunları söyledi: 
 
“Benim planlamam şöyleydi 500’er metrelik bahçesi olan, içinde iki kat zemin artı bir gibi konutlar yapılabilir. Etrafında da bahçesi olur, onlar için yeni bir hayat başlayabilir. Bu konuyu ben sayın Merkel’e de açmıştım, Merkel olumlu bakmıştı. Hatta o zaman Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ne de Çin’deki G20 toplantısında açmıştım. Hatta belli bir miktar da söylemişti. Ama sonra maalesef hiçbirinden ciddi destek gelmedi. Hepsi lafta kaldı. Bizler çadır kentlerde, konteyner kentlerde bu süreci devam ettiriyoruz. Atılmış ciddi bir adım yok.”
 
Suriye Kürtlerinin Güvenli Bölge kapsamına girip girmeyeceği konusunda ise Erdoğan, “YPG böyle bir projenin içerisinde yer alabilir mi? Onlar terörist. Biz güvenlik bölgeyi teröristlere terk edebilir miyiz? DEAŞ’ın durumu neyse YPG de PYD de aynıdır. Onların akıbeti neyse onların akıbeti de o olmalı. İlgili birimlerimiz çalışıp, terör örgütlerine karşı ne tedbirler alınması gerekiyor? Güvenli bölge dediğin zaman tüm o bölgeyi terörden temizleyeceksin” yanıtı verdi.