Paylan: BİM'leri, A101'leri neden bu kadar sarıp sarmalıyorsunuz?

img

ANKARA - Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan HDP'li Garo Paylan, AVM'lerin esnafı yok ettiğini belirterek, Ticaret Bakan'ı Ruhsar Pekcan'a, "Niye bu kadar sarıp sarmalıyoruz A101’leri, BİM’leri?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde Ticaret Bakanlığı Bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. 

‘2023 HEDEFİNE ULAŞILAMAYACAK’ 

Paylan, yıl sonuna kadar 170 milyar dolarlık bir ihracata ulaşılacağını belirterek, "Cumhurbaşkanı, 2023’te 500 milyar dolarlık bir hedef koymuştu. Ben burada bunu göremedim. Çünkü şunu da diyemiyorsunuz: “Biz 500 milyar dolar değil de 200 milyar dolara ulaşacağız galiba” diye bir şey de söyleyemiyorsunuz. Çünkü hâlâ bazı bakanlarımız ve bazı milletvekilleri '2023 hedeflerinin arkasındayız' diyor. 2023 hedeflerinin ne olabileceğini siz de ortaya koyabilirsiniz, ben de koyabilirim" dedi. 

'KRİZİ GÖREN BAHÇELİ VE ERDOĞAN SEÇİME GİTTİ'

Paylan daha çok mali alanda genişlemeci politikalar ortay konulduğuna dikkat çekerek, " Dış ticaret açığını hâlâ genişleten anlamda politikalar devam ettirildi. Ta ki seçimlere kadar, seçimlerde de bu devam ettirildi ve o anda kriz zaten görüldüğü için benim tahminin Bahçeli de bunu gördü, Erdoğan da gördü erken seçime gitti ve iktidarı aldı. Ama hemen arkasından büyük bir deprem yaşadık. Enflasyon, faiz, dolar sarmallarını zaten 3-4 yıldır yaşıyoruz ama büyük bir depremi son 3-4 ayda yaşadık" diye konuştu. 

'DIŞ MİHRAKLARA GEREK YOK'

Yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu belirten Paylan, "Bunu dış mihraklar, şunlar bunlar diye anlatmaya çalıştılar ama açıkça söyleyeyim, bu kadar sorunu olan bir ülkede dış mihraklara gerek yok. Yani siz yapısal reformlarınızı yapmazsanız her türlü spekülasyon da tabii ki yapılır. Enflasyon, faiz, döviz sarmalından çıkmak için yapısal reformlara ihtiyaç var, kortizon tedavileriyle bir yere kadar gidilebilir. Ama görüyoruz ki, Hükûmetiniz tekrar kortizon tedavilerini öneriyor. Bu kortizon tedavileri kısa vadeli belki işler müdahaleci anlamda ama uzun vadede asla işe yaramaz. Sizin bir Ticaret Bakanı olarak iç ve dış ticaretten sorumlu bir Bakan olarak mutlaka diğer bakanları zorlamanız lazım" ifadelerine yer verdi. 

'YALNIZCA PATRONLARLA TOPLANTI YAPMAK YETMİYOR'

Esnafın işlerinin kesat olduğundan yakındığını belirten Paylan, sadece patronlarla toplantı yapıldığını söyledi. Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü: " Ama bunun için de yalnızca patronlarla toplantı yapmak yetmiyor. Ben sizin de yoksullarla toplantı yaptığınızı görmedim. Gidip esnaf odalarının belki başkanıyla görüştünüz. Ama lütfen çarşıya çıkın Sayın Bakan. Bakın çarşıda yangın var. Bütün piyasada işler kesat yani esnaf anlamında işler kesat. AVM’lerde ayrı bir şikâyet. Büyükler de şikâyet ediyor, küçükler de şikâyet ediyor. Ama Sayın Ekonomi Bakanı hep patronlarla toplantılar yapıyor. Bir tek S400 füzesi almayarak öğrenci burslarına yüzde 30 zam yapabiliriz, emekliye, işçiye, memura yüzde 25 enflasyon üzerinde zam yaparız, piyasa canlanır. Siyaset tercihlerden ibarettir, bu tercihler de özgürlük, güvenlik dengesi şaşmıştır bütçe anlamında. Sizin bu anlamda da “Yoksullara kaynak ayıralım ki, gelirlerini artıralım ki piyasada çarklar dönsün” demeniz lazım." 

'BİM'LERİ A101'LERİ NEDEN SARIP SARMALIYORSUNUZ?'

Paylan, AVM'lerin bütün şehirleri işgal ettiğini belirterek, “ 'Biz AVM’lere bundan sonra şehir içinde ruhsat vermeyeceğiz, verdirmeyeceğiz - veya yerel yönetimin yetkisindeyse de- mevcutları da şehir dışına taşıyacağız' diye bir vizyon duymadık.  Niye bu kadar sarıp sarmalıyoruz A101’leri, BİM’leri? 

Kenar mahalle ilçelere gidin, orada beş bakkal var, gidiyor A101 açıyor, o beş bakkalın dördü kapanıyor. Bunu mu dur bizim vizyonumuz? En ücra köşelere kadar niye o esnafları korumak için bir vizyonumuz yok? 

Yüzde 10 indirim kampanyasını zorladınız. Kim uydu? A101, BİM uyguladı. Benim köşedeki bakkal amcama gidiyorum, 'Arkadaş, ben nasıl uygulayayım' diyor. 10 metre ötede A101 var, o kuruyemişi 8 liradan satıyor, benim bakkal amcam 14 liradan, 15 liradan satmak zorunda. Ben ondan alışveriş ediyorum ama herkes edebiliyor mu? Bu rekabet yıkıcı bir rekabettir" dedi.