HDP'den Meclis’e ‘soykırım’ teklifi

img
ANKARA - HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, DAİŞ’in Suriye ve Irak’ta halklara karşı yaptığı katliamların Türkiye tarafından “soykırım” olarak tanıması için kanun teklifi verdi.   
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, DAİŞ’in Irak ve Suriye’de Süryani, Ermeni, Ezidî, Türkmen, Şabak, Sabii, Kakai, Kürt, Arap ve Şii-Sünni topluluklara karşı yaptığı katliamların Türkiye tarafından soykırım olarak tanınması için Meclis’e kanun teklifi verdi.
 
Çelik’in Meclis’e verdiği kanun teklifinde şu gerekçeler yer aldı:
 
“Avrupa Parlamentosu 04.02.2016 tarih ve 2016/2529 sayılı kararla; 1948 Birleşmiş Milletler Sözleşmesi kapsamında IŞİD terör örgütünün, Irak ve Suriye’de; Hıristiyan Süryani (Asuri-Arami-Keldani-Melkit), Ermeni, Ezidî, Türkmen, Şabak, Sabii (Mandai), Kakai, Kürt ve Şii topluluklar gibi birçok dini ve etnik azınlığın yanı sıra Arap ve Sünni Müslümanlara karşı soykırım uyguladığını kabul etmiştir. Ayrıca Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile ulusal parlamentoları bu kararı desteklemeye ve kabul etmeye çağırmıştır.
 
BMGK’NİN ÇAĞRISI 
 
Avrupa Parlamentosu’nun bu katliamın soykırım olarak tanınması yönünde BMGK’nin çağrısı üzerine, ABD yönetimi IŞİD'in Süryani, Ezidî ve diğer dini, etnik azınlıklara yönelik 'soykırım' yaptığını tanıdığını açıklamıştır. Ekim 2017 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) IŞİD’in Irak ve Suriye’de ‘özellikle Ezidîler, Hıristiyanlar ve Sünni olmayan Müslümanlara karşı soykırım gerçekleştirdiğini’ resmen tanımaları için Avrupa devletlerine çağrı yapmıştır.
 
‘TÜRKİYE SOYKIRIM OLARAK KABUL ETMELİ’ 
 
Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olan Türkiye’nin bu çağrıya olumlu bir karşılık vererek bu katliamı soykırım olarak kabul etmesi gerekmektedir. Türkiye’nin hem BM üyesi olması hem de Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde olmasından dolayı Avrupa Parlamentosu’nun almış olduğu bu soykırım kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce tanınması, özellikle Türkiye’nin AB uyum sürecine olumlu bir etkisi olacaktır. Bu vesileyle son dönemlerde zayıflamış olan Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden olumlu yönde ilerlemesine de katkı sunacaktır. 
 
Bu kararın TBMM’ce tanınmasını gerekli kılan bir diğer önemli husus ise IŞİD’in yapmış olduğu bu soykırımdan Türkiye halklarının doğrudan etkilenmiş olmasıdır. IŞİD’in Irak ve Suriye’de soykırım uyguladığı bütün kesimler, Türkiye’de yaşayan halkların birer parçası ve akrabalarıdır. Söz konusu kararda adı geçen; Hıristiyan Süryani (Asuri-Arami-Keldani-Melkit), Ermeni, Ezidî, Türkmen, Kürt, Şii, Arap ve Sünni Müslümanlar yoğun olarak Türkiye’de de yaşamaktadır. Dolayısıyla bu sürecin bir parçası olan Türkiye halkları da yaşanan bu soykırımdan doğrudan etkilenmiştir.”