Temelli Diyarbakır’da: İhbarı kimin yaptığını biliyoruz

img
DİYARBAKIR - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, operasyonun seçimlere dönük olduğunu belirterek, “İhbarın kimin yaptığını biliyoruz, Erdoğan her gün ihbarda bulunuyor” dedi. “Ellerinde kanıt yok, çünkü ortada bir suç yok” diyen Temelli, baskılara karşı “demokratik siyaset” kampanyası başlattıklarını duyurdu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin merkez yöneticileriyle birlikte siyasetçi ve gazetecilere dönük operasyonun gerçekleştirildiği Diyarbakır’a geldi. İlk olarak gözaltında kalp krizi geçiren DTK Eşbaşkanlık Divanı üyesi Hilmi Aydoğdu’yu kaldırıldığı hastanede ziyaret ederek, ailesi ve doktorlarından bilgi alan Temelli, daha sonra partisinin il binasına geçti. Temelli, parti üye ve yöneticileri, siyasetçi ve gazetecilere dönük operasyonlar başta olmak üzere gündemdeki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. 
 
SAVCIYA TEPKİ: NEYİN ŞOVUNU SERGİLİYORSUNUZ?
 
Operasyonları gözaltı olarak değerlendirilemeyeceğini ifade eden Temelli, “Türkiye kamuoyunu operasyona karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. Bu sahneler karşı karşıya olduğumuz iktidarı bütün çıplaklığı ile ortaya koyuyor. En vahşi ve akıl dışı yöntemlerle, saldırganlıklarla arkadaşlarımız gözaltına alındı. Gözaltı sahneleri iktidarın nasıl bir Türkiye hayali kurduğunu bize gösteriyor. Polis devleti uygulamasını bu operasyonlar çerçevesinde hep beraber izledik. Kapıyı açmaya hazır olan insanlara, bütün kapıları kırarak arkadaşlarımızı gözaltına alıyorsunuz. Kapıları kırarak mesaj vermeye çalışıyorsunuz. Bu nasıl savcıdır, talimat verirken kapı kırma emri de veriyor. Sadece kapı kırma emri değil, çocuklara kadar herkese şiddet uygulanmış, kafalarına silah dayanmıştır. Neyin şovunu sergiliyorsunuz? Bu yaptıklarınızla kimse yılmayacaktır. Kimse ne mücadelesinden, ne duruşundan vazgeçmeyecektir. Bu yaptıklarınızdan dolayı kendinizi rezil ediyorsunuz” diye konuştu. 
 
‘BU NASIL BİR AHLAK’
 
Operasyonlar sırasında baskın yapılan evlerde darp ve işkencelere dair konuşmasını sürdüren Temelli, şunları söyledi: “Darp var, işkence var, çocuklara yapılan muameleler var. Akla hayale sığmayacak uygulamalar var. Derya Aslan’ın takılan ters kelepçesi bıçakla açılmıştır. Bıçakla arkadaşımız yaralanmıştır. Belediye Eşbaşkanımız Gülay Özavcı’nın evine, eşini gözaltına almak için gidiliyor. Kendisine işkence yapılıyor ve sırtına basıyorlar. Özellikle kadın arkadaşlarımızı gecenin o saatinde pijamalarını çıkartıp, gündüz giysisi giyilmesine izin verilmiyor. Bu şekilde gözaltına alınıyorlar. Bu nasıl bir ahlak, kadına yönelik şiddet HDP’nin kadın partisi olduğundan kaynaklandığını biliyoruz. Şiddet evlerin içine kadar uygulanmıştır.”
 
‘HİLMİ AYDOĞDU YAŞAMINI YİTİREBİLİRDİ’
 
Temelli, gözaltında geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılan DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu’nun sağlık durumuna ilişkin de şöyle konuştu: “Hilmi Aydoğdu arkadaşımız kalp krizi geçirdi. Şu anda yoğun bakımda, gözaltında kriz geçirdi. Dile getirmesine rağmen hastaneye gitmesi engellendi. Arkadaşımız yaşamını kaybedebilirdi. Şu anda 48 saat yoğun bakımda müşahede altında kalacak. Buradaki ihmal düşmanca yaklaşımın sonucudur.”
 
‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
 
Operasyonlar kapsamında avukatların gözaltına alındığını ve savunma hakkının engellendiğini ifade eden Temelli, “Avukatlar müvekkillerini görmeye gidiyorlar, avukat olarak yapmaları gereken işlemler var. Avukatları gözaltına alıyorlar. Savunma hakkı bile engelleniyor. Tüm bu anlattıklarım, 130 gözaltı sürecinin içinden sadece bir kaç örnek. Hepsi ayrı ayrı suç teşkil eden gözaltı prosedürü yaşadık. HSK’ye suç duyusunda bulunacağız. Savcı hakkında işlem başlatılmalıdır. İçişleri Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz; emniyet mensupları hakkında soruşturma başlatılmalıdır. Bu suçu işleyenler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatacağız” diye konuştu. 
 
'SEÇİM KAMPANYALARINI BU ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORLAR’
 
Operasyonun yerel seçimlere dönük olduğunu söyleyen Temelli, devamla şunları söyledi: “Bu yaşadıklarımızın böyle olacağının geçmişte örneklerini birçok kez yaşadık. 24 Haziran seçimleri öncesinde de AKP-MHP Cumhur ittifakı, seçim kampanyalarını bu yöntemle yürütüyorlar. Savcı, kaymakam, jandarma komutanları ve valiler birlikte seçmene yönelik, halkımıza yönelik, partili arkadaşlarımıza yönelik şiddet ve saldırı kampanyası yürütüyorlar. Yerel seçimlere 5 aylık süre kalırken, bu kampanyayı başlattıklarını görüyoruz. Gözaltı, şiddet ve Erdoğan’ın dilinden düşürmediği tehditle kampanyalarını başlattıklarını görüyoruz.”
 
‘DEMOKRATİK SİYASET KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ’
 
“Demokratik siyaset” kampanyası başlattıklarını belirten Temelli, “Tüm halkımızla beraber barış ve demokrasi kampanyası başlattık. Bir tarafta şiddetin, kayyumcuların kampanyası, demokratik siyaseti tasfiye etme peşinde olanların kampanyası, diğer tarafta halkın kampanyası, diz çökmeyen, dile gelen halkın kampanyası, o dilde barış ve demokrasi var. Tüm Türkiye halklarına, kadınlara, emekçilere çağrı yapıyoruz; demokrasiye kast etmiş bu aklı durduralım” diye konuştu. 
 
Gözaltına alınan siyasetçi ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunan Temelli, “Adalete sahip çıkması gereken sadece halk değil, aynı zamanda mahkemelerdir” dedi. 
 
‘HDP’Yİ YENEMEYEN ZİHNİYET DOZUNU ARTTIRIYOR’
 
Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Temelli, gözaltına alınanların yerel seçimlerde gösterilecek adaylar olmadığını, partisinin aday belirleme sürecinin başlamadığı bilgisini verdi. Gözaltına alınan siyasetçilerin 24 Haziran seçimlerinde de çalışma yürüten partililer olduğunu aktaran Temelli, “Suçlama uydurulmuş suçlamalardır. HDP’nin başarısını yenemeyen zihniyet dozunu arttırarak sürdürüyor” diye belirtti. 
 
‘İHBARIN KİMİN YAPTIĞINI BİLİYORUZ: ERDOĞAN’
 
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada yer alan “İsimsiz ihbar” ile ilgili soruyu yanıtlayan Temelli, “İhbarın kimin yaptığını biliyoruz, Erdoğan her gün ihbarda bulunuyor. Nefret ve saldırgan söylemiyle sürekli bunu yapmakta. Grup konuşmamızda da dile getirdik. HDP’yi meşru görmediğini dile getirmekte. Meşruiyet meselesini nereden tartışmaya açılacağını net ifade ettik. Erdoğan’ın 24 Haziran’da sandıktan nasıl çıktığıyla başlamalıdır. Hile ve şaibe ile YSK’yi bile bu suça ortak ederek, yarattığı meşrutiyet ortadadır. Yerel seçimler geliyor, bu yetmezliği gidermek için şiddet ve saldırgan yöntemlere başvuruyorlar” ifadelerini kullandı. 
 
‘ELLERİNDE KANIT YOK ÇÜNKÜ ORTADA BİR SUÇ YOK’
 
Yapılan ihbarı “Uydurma” olarak değerlendiren Temelli, “İhbar listesi, ihbarcının ismi yok, insan aklıyla alay ediyorlar. Uydurulmuş fezleke ve senaryolar. Kamuoyunda algı yönetimine dayanan psikolojik savaş teknikleri. Geçmişte de buna benzer birçok vaka. Cezaevinde olan bir çok arkadaşımız bu uydurma hikayelerle cezaevindeler. Bu türden gizli tanıklar ve ihbarlarla arkadaşlarımız cezaevinde. Bu operasyonda tamamen uydurmadır. Ellerinde kanıt, belge olamaz çünkü ortada bir suç yok. Erdoğan’ın konuşmalarından kendilerine iş çıkaran bir zihniyet ve emniyet teşkilatı var” şeklinde konuştu. 
 
Temelli, daha sonra birçok aktivisti gözaltına alınan Tevgera Jinên Azad-Özgür Kadın Hareketi’ni (TJA) ziyaret etti. Temelli, gün içinde kentte temaslar ve ziyaretlerde bulunacak.