CHP’li Erdoğdu: AKP olduğu müddetçe ekonomik kriz çözülmez

img
İSTANBUL - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ekonomi paketine ilişkin konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “AKP yönetimde kaldığı sürece ekonomik krizin çözülmesi mümkün değildir’’ dedi. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün açıkladığı "Yeni Ekonomi Programı”na ilişkin CHP İstanbul İl Binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda partili katıldı. 
 
Toplantıda konuşan Aykut Erdoğdu, Berat Albayrak’ın açıkladığı pakette ilk gördükleri şeyin muğlak ve tutarsız bir metin olduğunu kaydederek, “Ne yazık ki Saray Yönetimi, damat ve kayınpeder ülkedeki ekonomik problemi anlayamamıştır. Sorunu anlayamayanların soruna çözüm getirebileceğini düşünmüyoruz. Bütün ekonomik krizin sebebi olarak Gezi Direnişi gösterilmiştir. Sanki bu kadar dış borcu Gezi Direnişi yaptı. Sanki betona paraları Gezi Direnişi’ndeki gençler, çocuklar yatırdı. Sanki bu kadar yolsuzluğu bu gençler yapmış gibi ekonominin temelindeki problemler Gezi Direnişi’ne bağlanmıştır. Gezi Direnişi zamanında kur bir lira 88 kuruştu. 3 ay bittiğinde kur 1 lira 92 kuruş oldu. Hepsinin suçladığı Gezi Direnişi’nde kur 3 ay boyunca 4 kuruş arttı. Benzer bir oran borsa ve faizler için de söz konusudur” diye belirtti.
 
‘TUTARSIZLIKLARINI ÇOK İYİ PROGRAM VARMIŞ GİBİ YANSITIYORLAR’
 
Türkiye’deki ekonomik krizin altında siyasal krizin olduğunu ifade eden Erdoğdu, bunun da adının otoriter, tek adam yönetimi olduğunu vurguladı. Yeni ekonomik programın açıkladığı makro değişkenler üzerindeki çelişkileri de anlatmak istediğini aktaran Erdoğdu, “Yeni ekonomik programa göre 2018 yılı için öngörülen cari açık 36 milyar dolar. İlk 7 aylık cari açık 33.1 milyar dolar. Kalan 5 ay için öngörülen cari açık 2.9 milyar dolardır. Bunun geçen yılın aynı dönemiyle karşılarsak. Yani geçen yıl son 5 ayda ne olmuş diye baktığımızda 22 milyar dolar cari açık olmuş. Geçen yıl 22 milyar dolar cari açık var, bu önümüzdeki 5 ay yüzde 86 oranında düşecek ki hedef tutsun. Şu son 5 ay sadece enerji ithalatı yapsak bu rakamdan çok daha yüksek cari açık rakamı ortaya çıkıyor. Bu kadar açık tutarsızlıkları çok iyi bir ekonomik programı varmış gibi yansıtıyorlar. Bu ülkede basın özgürlüğünü kaldırırsanız, iş adamları dahil herkes Saray’ın korkusundan titrerse hiç kimse doğruyu söyleyemez, hiç kimsenin doğruyu söyleyemediği yerde herkes yanlış karar verir” dedi. 
 
‘BU KADAR İHALEYİ NEDEN YAPTINIZ?’
 
“İktidarın kamu bütçesi hedefine baktığımızda 75.9 milyar lira bir tasarruf öngörecekler. Bunun 59.9 milyarı harcama tasarrufu yani devletin şimdi yaptığı harcamalarda 59.9 milyar lira tasarruf edecekler” diyen Erdoğdu, bu tasarrufların 30.9 milyarını yatırımlardan elde edeceklerini ifade etti. Erdoğdu, “Yani diyorlar ki yapılmış ihaleleri iptal edeceğiz. Yapılmış ihaleler başlamışsa ve yüzde 40’ın altındaysa iptal edeceğiz. Yahu neden yaptın o zaman bu kadar ihaleyi? Bütçede ödeneği olmayan bu kadar ihaleyi neden yaptın? Sizi uyarmadık mı? Özellikle Karayolları Genel Müdürlüğü’nde pazarlık, davetiye usulü yandaşa vermek amacıyla yüzlerce ihale yaptınız. Bunun ödeneği yok ve bu ihaleleri yapmayın dediğimizde bizi dinlemiyorlardı” ifadelerini kullandı.   
 
‘FAİZ GİDERLERİNİ KAMUDAN NASIL KARŞILAYACAKSIN?’
 
Bugün itibariyle Merkez Bankası’nın iki yıllık faiz oranlarının yüzde 24’e yükselttiğini aktaran Erdoğdu, “Şu an iç ve dış kamu borcumuz yeni parayla 1 trilyon liradır. Buna faiz ödüyoruz. Faizler bu kadar yükseldiyse, sizin kur hesabınıza bakarsak da kuru bu kadar düşürmek için yepyeni ve fahiş faiz artışı yapacağınız da düşünülebilir, kamunun faiz yükü çok artacak. Yapılan projeksiyonu da bunu da görmedik. Bu kadar tasarruf edeceğim diyorsun ama azalan vergi gelirleri ve artan faiz giderleri kamudan nasıl karşılayacaksın?” şeklinde konuştu. 
 
‘ATAMIŞ DAMAT LİYAKATTAN BAHSEDİYOR’
 
Programda ilginç ibarelerin de olduğunu bunlardan birisinin, “Liyakat ve performans odaklı yönetim” olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğdu, bunu söyleyenin Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olduğunu söyledi. Erdoğdu, “Atanmış damat liyakattan bahsediyor. Sizce bu trajikomik değil mi? Bu memlekette yaşamıyor olsak karşıdan baktığınızda eğlenceli sahneler görünebilir. Ama memlekette yaşadığımız için hüzünle metle baktığımda liyakat ve performans odaklı yönetim deniliyor. Berat Albayrak’tan başka hem hazinenin hem maliyenin bağlanabileceği bir ekonomist AKP’nin içerisinde yok muydu” diye sordu. 
 
‘AKP OLDUĞU MÜDDETÇE KRİZ ÇÖZÜLMEZ’
 
Bu programda ücretleri enflasyon karşısında ezilen çalışanlar, emekliler, işçiler hakkında tek bir kelime olmadığını vurgulayan Erdoğdu, son olarak şunları söyledi: “Bu krizin en ağır etkilenenlerine herhangi bir şey yok. Bu krizden en çok bunları vuracak. İşsiz kalmalar artacak. Belki maaşlar ödenemeyecek. Bu insanları sosyal korumaya yönelik herhangi bir fon tahsisi var mıdır? Yok. İlkesiz, muğlak, sadece sermaye çevrelerini düşünen, bankacılık sektörüne ilişkin somut bir öneri koyamayan, bankacılığı risk altına sokan reel sektörün kredi sorununa bir çözüm getirmeyen bu yeni ekonomik programın hedeflerinin tutması mümkün değildir. Korkuyla bunu alkışlayanlar da bu ülkeye kötülük etmektedirler.  Sorunu doğru tanımlayamazsanız sorunu çözemezsiniz. Bu sorunu AKP yaratmıştır. İkincisi AKP yönetimde kaldığı sürece de ekonomik krizin çözülmesi mümkün değildir. Bunun tek sebebi otoriter tek adam yönetimidir. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkmıştır, yargı bağımsızlığı yoktur. Kalıcı OHAL ile temel hak ve hürriyetler askıya alınmıştır. Mülkiyet güvencesi de ortadan kalkmıştır. Bu korku, devlet baskısı ortamıyla yabancı yatırımcı hızla ülkemizi terk etmektedir. Yabancı hızla kaçarken yerli de kalmamıştır.”