DTK'den sağduyu çağrısı!

img
DİYARBAKIR - Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Kandil’e dair sözlerini “talihsiz” olarak değerlendiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK), bütün siyasi parti liderlerini ve yöneticilerini “Ulusal Birliğe zarar veren, işgal girişimlerine davetiye çıkaran ve meşruiyet kazandıran açıklamalardan kaçınmaya” çağırdı. 
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Kandil’e yönelik süren operasyon ve bombardımanını destekler mahiyette sarf ettiği sözlere dair yazılı açıklama yaptı. 
 
O açıklama şöyle: 
 
“Geride bıraktığımız son iki yıllık süreç, gerek halkımız, gerekse de, halkımızın özgürlüğü adına siyaset yapan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri açısından son derece öğretici  deneyim ve tecrübelerle dolu geçmiştir.
 
Güney Kürdistan’da yapılan bağımsızlık referandumundan sonra Türkiye’nin başını çektiği bölge devletlerinin yürüttüğü faşist-ırkçı ve saldırgan politikalar hafızalarımızdaki yerini hala korumaktadır. Referandum’dan sonra IŞİD’in bir Şii versiyonu olan Haşdi Şabi örgütünün Kerkük’ü işgali bu politikaların uygulamaya geçirilmiş haliydi.
 
Yine, TC ordusunun Afrin’i işgali de aynı sürecin bir devamı olarak gerçekleştirilmiş, Minbiç vb diğer bölgeler için de aynı saldırgan politikalar sürdürülmüştür.  Bu işgalci politikaların bir sonucu olarak,  Kerkük ve Afrin kentleri başta olmak üzere Güney Kürdistan ve Rojava kentlerinde demografik yapının değiştirilmeye çalışıldığına tanık olmaktayız.
 
Bütün bu gelişmeler,  dört parça Kürdistan’da halkımızı, siyasal, toplumsal, sosyolojik ve demografik yaşam alanlarında son derece önemli ve hayati sorunlarla karşı karşıya getirmiştir.
 
Bütün bu sorunların çözümünün dört parça Kürdistan’da halkımızın Ulusal Birliğinin sağlanmasından geçtiği gerçeği, bütün Kürdistani siyasi parti ve demokratik kurumlar tarafından yapılan açıklamalarla halkımızla paylaşılmıştır.
 
Güney Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanı Sayın Neçirvan Barzani’nin geçen hafta içerisinde Kandil’le ilgili yaptığı açıklamalar bu gerçeğin yeterince bilinci çıkarılmadığı ve geçmişte yaşanmış deneyim ve tecrübeleri doğru değerlendirerek, Ulusal Birlik’e odaklanmış bir  siyaset bilincine  ulaşılmadığını göstermektedir.
 
Demokratik Toplum Kongresi olarak; Sayın Neçirvan Barzani’nin Kandil ile ilgili olarak yaptığı açıklamaları son derece talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdiğimizi; bu açıklamaları,  Kürt halkının Ulusal Birliğine zarar veren, işgal saldırılarını cesaretlendiren ve ona meşruiyet kazandırma potansiyeli taşıyan açıklamalar olduğunu tüm Kürdistan ve uluslar arası kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
 
Dört parça Kürdistan’da halkımızın varlığına kast eden saldırılar ve işgal girişimleri sonucunda karşı karşıya olduğumuz tehdit ve tehlikeler nedeniyle, bütün Siyasi Parti liderlerini ve yöneticilerini Ulusal Birliğimize zarar veren ve işgal girişimlerine davetiye çıkaran ve meşruiyet kazandıran açıklamalardan kaçınmaya, sağduyulu davranmaya çağırıyoruz.”