Türkiye’de sistem değişikliği: Yeni sistem resmen devrede

img
ANKARA - Türkiye’nin 95 yıllık sisteminde değişiklik öngören “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” Tayyip Erdoğan’ın TBMM’de yemin ederek göreve başlaması ile resmen yürürlüğe girdi. 
 
Beştepe Sarayı’ndan yoğun polisiye önlemler ile TBMM’ye gelen Tayyip Erdoğan için bütün yol güzergahı adeta kapatıldı. Polis helikopterlerinin görevlendirildiği, 10 bin polisin görev aldığı tören için Erdoğan, kalabalık bir güvenlik konvoyu ile Çankaya Kapısından TBMM’ye girdi. Burada AKP’li yetkililer tarafından karşılanan Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan eşlik etti. 
 
Meclis Başkanı yönettiği özel oturumda İyi Partili Durmuş Yılmaz, milletvekillerine Erdoğan’ı ayakta karşılamaları gerektiğini söyledi. HDP’nin düşük bir katılımla yer aldığı TBMM’deki yemin töreninde diğer partiler yerlerini aldı. Durmuş Yılmaz daha sonra mazbatasını Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz’ın elinden aldı. 
 
AKP ve MHP’lilerin ayakta alkışladığı Erdoğan, HDP, CHP ve İyi Partililer tarafından alkışlanmadı. Söz konusu partiler Erdoğan için ayağa da kalkmadı. 
 
Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanlığı için hazırlanan yemini okudu. “Partili Cumhurbaşkanı” olarak Erdoğan’ın “tarafsızlık” ifadesinin yer aldığı okuduğu o metin şöyle:
 
“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”
 
Erdoğan’ın yemin törenini çocukları, damatları, torunları gibi bütün aile bireyleri de locadan izledi. 
 
Erdoğan Meclis’teki törenin son bulmasının ardından Anıtkabir’e geçecek. 
 
Erdoğan’ın burada olduğu sıralarda Cumhurbaşkanlığı 1 Nolu Kararnamesi yayınlanacak. Akşam saatlerinde de Beştepe Sarayı’nda tören düzenlenecek.