HDP Grup Başkanvekili Kurtulan: Şatafatlı törenler değil yas ilan edilmeli

img
ANKARA – HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis’teki basın toplantısında, Çorlu’daki tren faciasına ilişkin ulusal yas ilan edilmesi gerektiğini belirterek, “Hükümetin şatafatlı törenler organize etmek yerine ulusal yas ilan etmesi gerekirdi” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Ayhan Bilgen ve Fatma Kurtulan, göreve geldiklerinden sonra Meclis’te ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Buldan ve Bilgen’in açıklamalarının gündeminde Çorlu’da yaşanan tren kazası vardı.
 
Toplantıda ilk olarak konuşan Fatma Kurtulan, Çorlu’da yaşanan tren kazasında yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, yaralılara da şifa dileklerinde bulundu.
 
‘FELAKETLER DOĞAYA BAĞLANARAK SORUMLULUK ÖTELENİYOR’
 
Kurtulan, felaketlerin nedeninin doğa olayları olmadığını ifade ederek, “Kaza değil cinayet dediğimiz durumlarda doğaya ve çeşitli nedenlere bağlayarak sorumluluk öteleniyor. Demiryolu hattının dere yatağını kestiğini dere akışını sağlamak için de menfez inşa edildiğini biliyoruz. İlk belirlemelere göre dolgu zemininin boşalmasından kaynaklı olduğu verisi var. Olası faciaları önlemenin yerine facianın sebeplerinin üzeri kapatılıyor. Yetkililer her afet sonrasında yaptıkları gibi örtbas ediyorlar. Demiryolu hattı yapılırken göçme, tabaka kayması gibi bilgiler dikkate alınmadı. Yağan yağmur dikkate alınarak bakım ve kontrollerin yapılmadığı biliniyor. Bakım ihalesinin ödenek olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği de biliniyor. Bu kaza sadece en son yağmurlara bağlanamaz” dedi.
 
“Sorumluların DDY üst düzey yöneticileri ve Ulaştırma Bakanlığı’dır” diyen Kurtulan, sorumluların derhal açığa çıkartılması gerektiğini vurguladı. 
 
‘YASA İLAN EDİLMELİ’
 
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli başkanlığındaki parti heyetinin Çorlu’ya gittiğini de aktaran Kurtulan, heyetin sat 16.00’da bölgeye ulaşacaklarını söyledi. 
 
Yaşanan felaket nedeniyle ulusal yas ilan edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kurtulan, “Hükümetin şatafatlı törenler organize etmek yerine ulusal yas ilan etmesi gerekirdi. Meclis Genel Kurulu’nda da cuma günü bu gündemle bir oturum yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
 
Kurtulan, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin sonrası sarayda gerçekleştirilecek olan törene davet edilip edilmediklerini yönündeki soruya, kendilerine bir davetin gelmediğini bilgisini vererek, “Biz yastayız. Tüm ülkemiz yasta. Şatafatlı bir törenin içerisinde olmasını doğru görmüyoruz. Bu törenin iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir an önce bu olayın sorumlularının ortaya çıkarılmasını rica ediyoruz” yanıtını verdi.