HDP Cumhurbaşkanı adayını hafta içinde açıklayacak

img
HABER MERKEZİ - Mutabakatla belirleyecekleri Cumhurbaşkanlığı adaylarını gelecek hafta içi kamuoyuna açıklayacağını söyleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, seçim kampanyalarını herkesin üzerinde buluşabileceği demokratik bir zeminde yürüteceklerini ifade etti. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) dün İzmir ve Mersin'de Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin katılımıyla gerçekleşen etkinliklerle 24 Haziran’da yapılacak baskın seçim çalışmalarının startını verdi. Seçimin kilit partisi konumunda bulunan HDP’nin Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, BBC Türkçe'ye konuştu.
 
Oluç, partisinin Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili adaylık kararını gelecek hafta içi kamuoyuna açıklayacağını belirtti.
 
Şu anki kararlarının seçimlere kendi adaylarıyla girmek olduğunu, olası bir ikinci turda ise muhalefetin adayını demokratik ilkeler bağlamında değerlendireceklerini söyleyen Oluç, aday çıkarma konusunda karar değişikliği olup olmayacağına dair ise "Şuan ki kararımız budur ama diyelim ki yepyeni bir durum ortaya çıktı ve bunun tartışılma ihtiyacı var. Yetkili kurullarımız oturur bunu tartışır" yanıtı verdi.
 
ADAY MUTABAKATLA BELİRLENECEK
 
Oluç, bu konuda 2014 Cumhurbaşkanlığı sürecinde yaptıkları gibi, parti bileşenlerinden sendikalara, meslek örgütlerinden yöre derneklerine kadar geniş bir çerçevede görüşmeler yürüttüklerini, havuzdaki isimlerden birinin buna göre seçileceğini ifade etti.
 
Oluç, kamuoyunda ismi Cumhurbaşkanı adaylığı için tartışılan Selahattin Demirtaş için bu aşamada söyleyemeyeceğini belirterek, şunları söyledi: "Demirtaş geçen dönem bizim eş genel başkanımız, geçen seçimlerde Cumhurbaşkanı adayımızdır. Şu anda Parti Meclisi üyemizdir. Demirtaş herkesin aklından, yüreğinden geçen bir isimdir. Üstelik mağdur vaziyettedir, şu anda cezaevindedir, haksız yere tutulmaktadır. Ama ismi havuzdadır desem de doğru olmaz. Elbette ki herkesin gönlünden geçen odur ama koşullar uygun mudur, bunlara biraz daha bakmamız gerekiyor."
 
‘KAPSAYICI BİR KAMPANYA YÜRÜTECEĞİZ’
 
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, adayları kim olursa olsun 24 Haziran'da tıpkı 7 Haziran 2015'te olduğu gibi kapsayıcı bir kampanya yürüteceklerinin altını çizdi.
Oluç, "Kampanyanın, bizim kendimize ait olan kavramları ya da hedefleri dile getirmekten çok asgari, herkesin üzerinde buluşabileceği bir demokratik zemin neyse bunun üzerinde şekillenmesini istiyoruz" diye konuştu. 
 
Olası bir ittifak veya seçimlerin ikinci tura kaldıklarında nasıl bir politika izleyeceklerini ise diğer adayların belirleyeceğini kaydeden Oluç, "Bizim için şu an için önemli olan, isimlerden ziyade asgari demokrasi ilkeleri. İkinci tura kalacak olanlar bu var olan sistemi devam ettirecekler mi, ettirmeyecekler mi bunun açıklanması gerekiyor. Bunu açıklanırsa çok asgari bir zeminde bir demokrasi tarifi yapılmış olunur diye düşünüyoruz. Adayların genel olarak demokrasiyi savunması bizim için yeterli bir kriterdir" dedi.
 
‘CHP’NİN NE YAPMAK İSTEDİĞİNİ GÖREMİYORUZ’
 
Bu konuda özellikle Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını hatırlatıp, bu anlayışın tekrarlanmaması gerektiğini söyleyen Oluç, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin ne yapmak istediğini göremiyoruz. Toplumun önüne yeniden bir Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir adaylık perspektifiyle mi gelecekler yoksa hakikaten demokrat bir adayla mı çıkılacak, bunlara bakmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.