Buldan: 25 Haziran’da AKP’nin, Erdoğan’ın ve Bahçeli’nin olmadığı bir sabaha uyanacağız

img

İZMİR – İzmir’de binlerce kişinin katıldığı halk buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir kez daha “Seni başkan yaptırmayacağız” diye seslenirken, “25 Haziran’da AKP’nin, Erdoğan’ın, Bahçeli’nin olmadığı bir sabaha uyanacağız” diye konuştu. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan beraberindeki heyetle İzmir’deki son programında Kültürpark’ta bulunan Golf Gazinosu’nda binlerce kişiyle bir araya geldi. Salonda yer olmaması nedeniyle kitlenin salonun dışına taştığı buluşmada, kadınlar yöresel kıyafetleriyle dikkat çekti. 
HDP İzmir il eşbaşkanları Çerkez Aydemir ve Semra Uzun’un yaptığı açılış konuşmasının ardından HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü konuştu. 
 
Kürkçü, Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın milletvekilliklerinin düşürüldüğünü hatırlatarak, “9 arkadaşımız sürgünde 10 arkadaşımız da cezaevinde. Ama bizim elimize şimdi yeni bir fırsat daha geçti. 100 milletvekili o meclise göndermek için yeni bir fırsat geçti. 3 milletvekili İzmir'den 100 milletvekili ile Ankara'ya gideceğiz. Tayyip Erdoğan'ı mat edeceğiz” dedi. 
 
Ardından söz alan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da, “İki adam bir araya geldi. Baskın bir seçimle iki adamın yakasını bir araya getirmek için bir araya geldi. Biz onları tarihin çöplüğüne göndermek için burada olduğumuzu göstermeye geldik. Bir kez daha biz kazanacağız. Halklar kazanacak. Kadınlar kazanacak” dedi. 
 
‘TÜRKİYE HALKLARINA ZULÜMDEN BAŞKA BİRŞEY VERMEDİLER’
 
HDP’nin Türkiye partisi olduğunu vurgulayan Pervin Buldan ise, "O kadar baskı ve zulme rağmen Türkiye halkları HDP’nin yanında mücadele etmeyi sürdürmüştür. Baskı ile HDP’yi engellemeye çalışıyorlar. Ancak başta Kürtler olmak üzere Türkiye halkları bu ülkeyi yönetenler tarafından hep zulümlerle karşı karşıya kaldı. Hep katliamlara maruz kaldı. Kürtlerin köyleri yakıldı yıkıldı. Kürtler faili meçhul cinayetlerle katledildi. Ancak yine de boyun eğmediler” dedi.  
 
Gençlerin annelerinin gözyaşlarına tanık olduklarını belirten Buldan, “Çiller döneminde de Kenan Evren döneminde de Türkiye halkları faili meçhuller, katliamlarla karşı karşıya kaldı. Ancak bugün bunun sözünü veriyoruz size arkadaşlar bu ülkeyi yönetenler şunu bilsinler ki bu ülkede artık bu ülkede hiçbir insanımız burnunun kanamasına tahammülümüz yok. Faili meçhullere katliamlara köy yakmalara, katliamlara işkencelere artık bu halkların tahammülü kalmadı. Peki AKP döneminde de bunlar yaşanmadı mı. AKP döneminde Tansu çiller dönemini aratmayan Kenan Evren sürecini aratmayan katliamlar yaşandı. AKP döneminde her türlü şiddetin baskının müdahalenin gözaltının, tutuklamanın yaşandığı bir dönemi yaşadık. AKP hükümeti başta Kürtler olmak üzere bugün Türkiye halklarına zulümden başka zorbalıktan başka ve halkların siyasetini engellemekten başka bir şey yapmadılar. 
 
‘SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ’
 
HDP milletvekillerinin tutuklanmasını, belediyelerine kayyum atanmasını hatırlatan Buldan, “Bugün bile meclis te seçime iki ay kala sevgili Osman Baydemir ve sevgili Selma Irmak’ın vekilliğinin düşürülmesine tanıklık ettik. Evet şu anda 9 milletvekilimiz cezaevinde rehin tutulmakta. 11 milletvekilimizin vekilliği düşürülmüş bulunmakta. Bugün şunu çok iyi anlıyoruz ki korktukları HDP’nin siyasetidir, korktukları Türkiye halklarıdır. Türkiye’nin seçim çalışmalarıdır. Türkiye halklarının geleceği Türkiye halklarının demokrasi mücadelesidir. İşte korktukları şey budur. Bugün Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olmasının nedeni ‘seni başkan yatırmayacağız’ demesidir. Buradan biz de diyoruz ki seni başkan yaptırmayacağız. İnadına seni başkan yatırmayacağız. 
 
HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13 oy aldığını hatırlatan Buldan, HDP’ye dönük saldırıları ve 1 Kasım seçimlerine giden süreci hatırlattı. Kürt kentlerinde yaratılan yıkım ve sokağa çıkma yasakları ile işlenen cinayetleri hatırlatan Buldan, “Peki bunu kiminle beraber yaptılar. Devlet Bahçeli ile yaptılar. Hatırlarsınız Devlet Bahçeli o dönem ‘taş üstünde taş baş üstünde baş bırakmayın’ diyerek bu sürece destek çıktı” dedi. Buldan tüm yaşanan yıkım ve saldırılara rağmen Kürt kentleri Cizre, Yüksekova, Sur, Nusaybin’de halkların iradeli durduğunu ve kentlerini terk etmediklerini vurguladı.
 
‘GENÇLERİN KADERİNİ ERTELEDİLER’
 
Yaşanan baskı ve saldırı sürecinde Kürt halkının Türklere, Türk halkının Kürtlere sahip çıktığını belirten Buldan, “Ankara’dan İzmir’den, halkımıza yardım eli uzandı. İşte kardeşliğin sembolü buydu. Türkiye halkları Ankara’ya geldi. Suruç’a geldi. Birbirine sahip çıktı” dedi. AKP MHP koalisyonunun Kürt düşmanlığı, kadın düşmanlığı üzerinden kurulan bir koalisyon olduğunu belirten Buldan, 24 Haziran seçimlerinin önemine değindi. Buldan, “24 Haziran Türkiye halkları acısından önemli bir tarihtir. 24 Haziran baskın bir seçimdir. Bu baskın seçimi yapmak zorunda kaldılar. Çünkü Türkiye AKP hükümeti tarafından yönetilemez hale geldiği için bir baskın seçim kararı aldılar. Ve bu tarihi belirlerken üniversite öğrencilerinin sınav tarihlerini ertelediler. Ancak Türkiye de yaşayan gençlerin kaderlerini geleceğini de ertelediler” dedi. 
 
‘SAVAŞ POLİTKALARI İLE TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA SADECE CENAZE GELDİ’
 
HDP’nin seçimlere hazırlıksız olarak yakalanmak istendiğini belirten Buldan, “Ancak bugün burada İzmir halkı gösterdi. İzmirli kadınlar gösterdi. HDP zaten seçime hazır olan bir parti. HDP seçime hazırlıksız olarak yakalanan bir parti değil. Onlar kendilerini düşünsünler. Şu anda onlar toplantı halindeler. Biz buradayız. İzmir’deyiz. Biz buradayız. İzmir halkı ile buluştuk. İşte bu görüntü bile onları korkutmaya ürkütmeye yeter arkadaşlar. Yapılacak olan seçim Türkiye’de sadece kadınlar ve gençler için değil Türkiye toplumunu ilgilendiren ve geleceği açısından önemli ve tarihidir. Savaş politikaları ile bu ülkeyi yönetebileceklerini sandılar. Savaş politikaları ile oy kaybına uğradıklarını anladılar. Suriye’ye girdiler. Efrin’e girdiler. Ve Türkiye toplumunu bir savaşla baş başa bıraktılar” dedi. 
 
‘BİZ HAZİRAN’I SEVERİZ’
 
Suriye’deki savaş süreci ile Türkiye halklarının ve İzmirlilerin kazandığı bir şey olmadığını belirten Buldan, İzmir’e cenazelerin gelmesinden Türkiye’nin dört bir yanına cenazelerin gelmesinden başka bir durumun yalanmadığını belirtti. Buldan, “Oraya sıkılan her bir kurşun Türkiye halklarının evine düştü” dedi. “Bundan sonra onlara geçit yok. Onları gömme zamanı gelmiştir. Onları tarihin çöp sepetine atma zamanı gelmiştir” diye vurgulayan Buldan, “25 Haziran sabahı bir başka olacak. 25 Haziran sabahı AKP’nin olmadığı, Recep Tayyip Erdoğan’ın olmadığı, Devlet Bahçeli’nin olmadığı bir Haziran sabahına uyanacağız. Biz Haziran’ı severiz. 7 Haziran’ı unutmayız. Ben kişisel olarak 3 Haziran eşimin ölüm yıldönümü onu ayrı tutarak söylüyorum. Haziran ayı bizim en kararlı olacağımız bir ay olacaktır. Şimdiden başarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye’nin HDP’si var. Her zorluğa karşı direnmesini bilen bir halkı var. Her türlü zorbalığa karşı direnmesini bilen bir toplumu var” dedi.