HDP Eylül’de Kurdi İttifakı deklere edecek

img
DİYARBAKIR – Diyarbakır’daki ziyaretlerini tamamlayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürt partileriyle kuracakları Kurdi İttifakı Eylül ayında kamuoyuna açıklayacaklarını duyurdu. 
 
Diyarbakır’da partisinin dün düzenlediği mitinge katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bugün de Kürt partilerinden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Demokrat Partisi –Türkiye’nin (KDP-T) ardından İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Azadî Partisi ve Devrimci Demokratik Kürt Derneği’ni (DDKD) ziyaret etti. 
 
KDP-T ziyaretinin ardından PİA Diyarbakır Şubesi'ni ziyaret eden Sancar’ı, PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve beraberindekiler karşıladı. Burada kısa bir açıklama yapan Kamaç, HDP'nin Üçüncü Yol için büyük bir mücadele verdiğini belirtti. Türkiye'de iki paralel ittifakın kurulduğunu vurgulayan Kamaç, "Türkiye insan hakları, demokrasi, birlikte yaşam da girdiği çıkmazdan Üçüncü Yol ile çıkılır. Çok renkli ve çok sesli bir toplum Üçüncü Yol için oluşturulmalıdır. Kardeşliğin, barışın yolu bu yoldadır" dedi. 
 
Sancar ise Kürt partileriyle yürütülen ittifak çalışmalarına değinerek, oluşturmak istedikleri Demokrasi İttifakı’nın mazlumları, mağdurları kapsadığını dile getirdi. Mevcut ittifakın kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Sancar, Kurdi İttifak çalışmalarını hatırlatarak, o bu ittifakın sadece seçimlere hedeflenmemiş bir ittifak olmaması nedeniyle bunun kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi. İttifak çalışmalarının istişare edilmesi gerektiğini dile getiren Sancar, “Bu istişareler heyetler düzeyinde devam ediyor. Önümüzde kritik bir dönemeç var. Mevcut iktidarın baskı ve zulmü artırdığı bir dönemdeyiz. Bu baskı ve saldırılar Güney Kürdistan ve Rojava'da savaş politikalarına çevrilme hırsı var. Buna karşı en büyük birlikteliği oluşturma sorumluluğumuz var. En önemli adımları da Kürdi partiler ve Kürdi siyasal çevreleri karşılayacak en büyük savaş karşıtı politikayı oluşturmayı da istişare edeceğiz" diye konuştu.  
 
 ‘KURDİ İTTİFAKI EYLÜL’DE AÇIKLAYACAĞIZ’
 
Barışın tesisini sağlamak istediklerini vurgulayan Sancar, bu konuda en büyük toplumsal destek ve mutabakat oluşturmak istediklerini kaydederek, "Kürt barış hareketinin acil ihtiyaç olduğunu daha önce söylemiştim. Şimdi güçlü bir savaş karşıtı bloğuyla birlikte kapsamlı barış bloğu da oluşmalıdır. Karşılıklı diyalog ve istişare ile Kürtler arası çatışmanın çözülmesi gerekiyor. Bu çatışma en fazla Kürtlere kaybettirir. Bundan sonraki çalışmalarımızda Kürdi İttifak çalışmalarımızı genişletmek zorundayız. Başka parti ve platformlara da ulaşmaya çalışacağız. 25 Ağustos'ta sol sosyalist partilerle oluşturduğumuz ittifakı geliştireceğiz. Şartları olgunlaştırırsak buradaki Kürdi İttifakı da Eylül ayında kamuoyunu ilan etme amacımız var. Yeni dönemde nasıl genişleyebileceğini de birlikte konuşacağız"  şeklinde konuştu. 
 
‘ÖNEMLİ OLAN FARKLILIKLARI BİR ARAYA GETİRMEK’
 
Sancar ve beraberindekiler daha sonra KKP Diyarbakır İl Başkanlığını ziyaret etti. Sancar’ı KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ve beraberindekiler karşıladı. Sancar burada bir kez daha Kürdi İttifak’ın genişletilmesi gerektiğini yineledi. Buradaki ziyaretin ardından Sancar ve beraberindekiler, Azadî Partisini ziyaret etti. Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti tarafından karşılanan Sancar, demokrasi ittifakı ile en geniş kitlelere ulaşmak istediklerini belirterek, “Bu ittifakta farklı inançlar farklı halklardan, kadınlar, emekçiler, mağdur hareketleri, ekoloji hareketleri var. Bir yandan 7'li masa ile ittifak var. Ekoloji gruplarıyla görüşmeler yürütüyoruz. Kadın hareketi ile görüşüyoruz. En önemli gördüğünüz Kurdî partilerle de görüşüyoruz. Amacımıza ulaşmamız için ittifağı genişletmemiz gerektiğine de inanıyoruz. Demokrasi İttifakı bir ayağında sol, sosyalist kesimlerle görüşmek var. Diğer taraftan saydığım Kurdi partiler ve örgütlerle ittifak var. Eylül ayı içinde kamuoyunda Kurdi partilerle olacak çalışmaların sonucunu paylaşmayı düşünüyoruz. Sol, sosyalist yapılarla birlikteliğin sonuçlarını da 25 Ağustos'ta kamuoyuna duyuracağız. Bütün bu parçalar bir arada demokrasi ittifakını oluşturacak. Aynı düşünce de olanların bir araya gelmesi parti olarak biliniyor. Önemli olan farklılıkları bir araya getirmektir, biz de onu istiyoruz" diye kaydetti. 
 
Ziyaret sırasında Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti ise, "Bütün renklerin, bütün seslerin bir araya gelerek istişare etmesi önemlidir" dedi.
 
Sancar son olarak DDKD ziyaret etti. Ziyarette HDP'nin "Demokrasi İttifak'ı programının nasıl geliştirilebileceği ele alındı.