HDP kongresinin mesajları

img

ANKARA - Tüm baskı ve tehditlere rağmen 5. Büyük Kongresi’ni onbinlerin katılımıyla gerçekleştiren HDP, verdiği mesajlarla çözüm gücü olduğunu bir kez daha gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara’da “Çözüm Biz’de” şiarıyla gerçekleştirdiği 5 Büyük Kongresi ile gündeme damgasını vurdu. AKP iktidarının topyekûn savaş kararı aldığı 24 Temmuz 2015’ten sonra siyasi soykırım operasyonlarıyla hedef aldığı HDP, tüm baskılara rağmen “gövde gösterisi” niteliğinde görkemli bir kongre gerçekleştirdi. 2020’de gerçekleştirilen yoğun katılımlı kongrenin üzerinden geçen iki yılı aşkın sürede binlerce üye ve yöneticisi tutuklanan HDP, onbinlerin katılımıyla coşkunun hakim olduğu kongreyle, 8 Mart ve Newroz meydanlarındaki coşkuyu taşıdğı kongre salonunda,  tüm baskı ve saldırılara cevap verdi.

SALDIRILARA KARŞI DİRENİŞ MESAJI

Botan’dan Serhat’a, Ege’den Karadeniz’e renkleriyle, farklılıklarıyla kongreye katılan onbinler, Kobanê Davası, kapatma davası ve siyasi soykırım operasyonlarına karşı HDP’yi sahiplenme mesajını verdi. Güne Ankara’da başlayan onbinler, gün boyunca siyasi soykırım operasyonlarına karşı “HDP halktır, halk burada” sloganlarıyla direniş mesajı verdi.

SORUNLARIN ÇÖZÜM GÜCÜ

Kongrenin sloganını “Çözüm Biz’de” olarak belirleyen HDP, verdikleri mesajlarda da Kürt sorunu başta olmak üzere ülkedeki tüm sorunların çözüm gücü olduğunu ortaya koydu. HDP, çözüm için ise toplumsal mutabakata işaret ederek, bunun demokrasiyi güçlendireceğine vurgu yaptı. Çözümü ilke olarak belirleyen HDP, demokratik birliğin sağlanmasının öneminin altını çizdi.

KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜM ÖCALAN

Ülkenin en önemli sorunu olan Kürt sorununda iktidarın çözümsüzlük politikalarının çok krizler yarattığı belirtilen mesajlarda, çözümün aktörü olarak bir kez daha PKK Lideri Abdullah Öcalan’a gösterildi. AKP-MHP iktidarına bir mesajın çıkmadığı kongrede, muhalefete ve demokrasi güçlerine hem uyarı hem önerilerde bulunuldu. Ancak bu mesajları sadece HDP vermedi, kongreye katılan onbinlerin “Bijî Serok Apo” sloganları da çözüm için İmralı Adası’nı işaret etti.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TEPKİSİ

Bunlarla sınırla kalmayan kongre mesajlarında, renkleriyle salonu dolduran kadınlar, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” ve “Kadına yönelik şiddetle mücadelede çözüm biziz” pankartlarıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı sloganlarıyla tepkilerini bir kez daha ortaya koydu.

GENÇLERİN ÖZGÜRLÜK RUHU

Kongrenin en önemli mesajı olan “Öcalan’a özgürlük” talebini ise salonu hınca hınç dolduran gençler, ilk mesajı sabahın erken saatlerinde çektikleri halaylar sırasında attıkları sloganlarla verdi. “Özgürlük için çözüm biziz sözümüz var” ve “Çözüm bizde, özgürlük ellerimizde” pankartlarının altında tribünlerde yerlerini alan gençlerin coşkusu, daha sonra salon dışına taştı. İçeride süren kongreyi, dışarıda mitinge dönüştüren gençler, “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok jiyan nabe” sloganlarıyla Öcalan’a özgürlük taleplerini gün boyunca sürdürdü. 

SAVAŞ POLİTİKALARINA CEVAP

HDP bileşenlerinin, Demokrasi İttifakı’nda yer alan partilerin, Kürdistan’i partilerin kongreye katılımı ve gönderdiği mesajlar, bir yandan demokrasi güçlerine baskıyı derinleştiren, diğer yandan Federe Kürdistan Bölgesi’ne saldırılarını sürdüren AKP-MHP iktidarının savaş politikalarına karşı önemli bir mesaj oldu.

DAMGA VURAN FOTOĞRAF

Kongreye damga vuran fotoğraf ise HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın, bileşenleri olan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Yeşil Sol Parti, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) temsilcileri ile birlikte on binleri selamlaması oldu.

ULUSLARASI DAYANIŞMA RUHU

Kongrede, HDP ile uluslararası dayanışma ruhu bir kez daha açığa çıktı. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden siyasi parti temsilcileri, HDP ile dayanışmanın mesajı verildi. Türkiye’de HDP olmadan demokrasinin mümkün olmadığının altını çizilen uluslararası mesajlarda, birlikte mücadelenin önemine vurgu yapıldı.