HDP’li Aydemir'den AKP’ye: İlk seçimde ampul patlatılacak

img

ANKARA –  AKP’ye oy verdiği için pişman olan yurttaşların isyanına kürsüden değinen HDP’li Erdal Aydemir, “İlk seçimde ampulü, Gebze'deki pazar esnafı Semra Arslan, koyun üreticisi AKP'li Ali Avcı patlatacak” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ikinci bölüm görüşmelerinde söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, kürsüye maydanoz, boş su bardağı ve ampulle çıktı.

‘BAGER SAYAK’IN YAŞI BÜYÜTÜLDÜ CEZA VERİLDİ’

AKP hükümeti döneminde adaletin, hukukun ve yargının geldiği durumu örneklerle açıklayacağını söyleyen Aydemir, “Kenan Evren ne yaptı? 17 yaşında Erdal Eren'in yaşını büyütüp, idam edildi. AKP Hükûmeti ne yaptı? Aynı Kenan Evren gibi, aynı Kenan Evren gibi Bager Sayak, 17 yaşında olan bu kişinin yaşını büyütüp ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırdı. Kim yaptı bunu? Recep Tayyip Erdoğan'ın yürütmenin başı olduğu hükûmet yaptı” dedi.

‘İLHAN ÇOMAK 28 YILDIR CEZAEVİNDE’

28 yıldır cezaevinde olan İlhan Çomak’ın fotoğraflarını da iktidar sıralarına gösteren Aydemir, “20 yaşında tutuklandı, 28 yıldır cezaevinde; sizlerin de kardeşi var, sizlerin de abisi, akrabası var. Tam 28 yıldır cezaevinde tutuluyor, hiçbir delili yok. 2 defa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden adil yargılanma hakkının ihlal edildiği dolayısıyla dosyası bozulmuş ve yerel mahkemelere gönderilmiş bir kişi, İlhan Çomak şu anda bile cezaevinde. Cezaevinde olurken de yazmış olduğu romanlar ve şiir kitaplarından dolayı defalarca uluslararası alanda ödül almış birisi” diye belirtti.

‘ANANI DA AL GİT DEMEDİ, TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Adıyaman’da katıldığı toplantıya dair de konuşan Aydemir, “Adıyaman'da bir grup başkan vekilinin katılmış olduğu bir toplantıda Ali Avcı diye bir AKP'li sandık başkanı, görevlisi olan bir arkadaşımız ne dedi? Dedi ki: ‘Bu anlattığınızı boş verin, hamaseti boş verin, 'Uçak ürettik, Çanakkale'den daldık, Atlas Okyanusu'ndan çıktık.' bunları boş verin; işsizim, işsizim, açım, açım. Açlığıma çare bulun.’ Ne yapıldı karşılığında? Ama grup başkan vekilini tebrik ediyoruz. Kendi partilisi Ali Avcı'ya şunu demedi: ‘Ananı da al git.’ demedi. Tabii. ‘Seni çıktığın yere kadar kovalarım’ demedi. Tebrik ediyoruz, muazzam tebrik ediyoruz” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise bu sırada “Salondan çıkarılmadı” sözleriyle kendini savundu.

‘BARDAK AKP TARAFINDAN ÜRETİLDİ’

Kürsüye çıkardığı boş su bardağını gösteren Aydemir, “Ama şunu da demedi. 2002 yılına kadar, bu bardak var ya bardak, ey AKP Grubu, Türkiye'de bu bardak üretilmemişti, AKP sayesinde üretildi. Evet, evet, niye? Elbistan'da bardaktan su içilmiyordu. Neyle su içiliyordu? Fötrden su içiliyordu, fötrden” dedi.

MAYDANOZLA ESNAFIN DERDİNİ ANLATTI

AKP’li Ünal maydanozla bağlantıyı merak etti. Ünal’ı fazla merakta bırakmayan Aydemir, maydanoz satan Semra Arslan’ın fotoğrafını göstererek, “Sayın Grup Başkan Vekili iyi bakın. Semra Arslan Gebze'de bir pazar esnafı. Ne satıyor biliyor musunuz? Bu maydanoz var ya maydanoz, bu maydanozu satıyor. Satarken de ne diyor biliyor musunuz? Diyor ki: ‘Bu maydanozun bana maliyeti 2 lira 75 kuruş. Ben bu maydanozdan 2,5 kuruş kazanıyorum.’ Bana dedi ki: ‘Çocuğum, git Mecliste bunu ifade et.’ ‘Ben şimdiye kadar AKP'ye oy verdiğim için pişmanım’ dedi” şeklinde konuştu.

‘BU AMPULÜ SEMRA ARSLAN PATLATACAK’

Son olarak ampulü çıkaran Aydemir, “Bakın, bu kim, bu ne? Bu sizin ampulünüz. Bu ampulü kim patlatacak biliyor musunuz? İlk seçimde, ilk seçimde bu ampulü Semra Arslan Gebze'deki pazar esnafı, koyun üreticisi AKP'li Ali Avcı patlatacak” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “11/2/2021 tarihinde ‘Mahir Ünal'ın 'Türkiye'de bardak yoktu’ sözleri çarpıtıldı; işte gerçek’ diye Halk TV bile kullandı ve sözlerin nasıl bir dezenformasyon aracı hâline getirildiğini Halk TV bile kabul etti o dönemde. Ya, görüntülerde de var, diyorum ki: ‘Güzel kardeşim, konuşmamı bitireyim, seninle konuşacağım’ Dolayısıyla, salondan çıkarılmadı; aynı salonda konuşmam bittikten sonra kendisiyle görüştüm, kendisiyle konuştum ve maalesef -İşte, Sayın Özgür Özel, şimdi ‘Neden Halk TV?’ diye sordu- Halk TV ertesi gün Ali Avcı'yı televizyonlara çıkarıp benimle konuştuğunun aksine, başka beyanlar ortaya koydu. Bu konunun burada tartışılmasını ya da uzatılmasını da istemiyorum. Sayın hatip konuyu açtığı için gerekli açıklamayı yapma gereği duydum” ifadelerini kullandı.

Söz alan Erdal Aydemir, “Şu anda edindiğimiz bir bilgiye göre Ali Avcı 100 tane koyun sahibi, koyunlar isyan etmiş, ‘Sayın Mahir Ünal neden bizi terör örgütü ve Ali Avcı'yı da terör örgütünün lideri olmamakla itham etmediği için.’ Şu anda, bize böyle bir talepleri var, Sayın Meclisle paylaşıyorum” ironisinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, “Birincisi; ‘Halk TV bile yaptı’ diyerek Halk TV'yi eleştiriyor. Oysa Halk TV şunu söylemiş, hemen açtım baktım. Süleyman Soylu'nun bana kazandırdığı bir özellik var; bir AK PARTİ'li ne derse desin, akla çok yakın da gelse kaynağına git bak. Yalan bitmeden doğru konuşmuyorlar. Döndüm baktım, sekiz saniyelik kısmı ‘Bizden önce bırakın suyu, bardak bile yoktu’ dediği kısmı kırpmışlar. Halk TV diyor ki: ‘Bulun, dönün tamamına bakın’ Tamamında diyorsunuz ki: ‘Bardağın yüzde 70'i dolu, 30'u boş. Hep boş tarafa bakıyorsunuz ama biraz da doluyu konuşalım. Bırakın bardağı, bizden önce su bile yoktu.’ Halk TV, esas ironiyi, sizin savunduğunuz kısmın üzerinden, olmayana ergi yöntemiyle sizin yapmaya çalıştığınız bir saptırmayı... Bakın, dediği gibi, ‘Sekiz saniyeyi değil, tamamını yayınlayalım’ demiş. Okuyunca insan daha çok ürperiyor” dedi.

Ali Avcı’nın AKP il başkanlığında Anadolu Ajansı’nın gözleri önünde sorgulandığını kaydeden Özel, “Ondan sonra Halk TV gidip mikrofon uzatacak, o zaman ‘Orada başka bir şey var.’ Eğer bir baskı varsa AKP Grup Başkan Vekilinin AKP il binasında devletin ajansını kullanarak vatandaşı sorguya çektiği anda baskı vardır, Halk TV'nin röportajında değil” dedi.

Genel Kurul kanun teklifine görüşülmesine devam etmek üzere yarın saat 14.00’a kadar ertelendi.