Sancar, Adana’da esnafın sorunlarını dinledi: Halk kuru ekmek bulmakta zorlanıyor

img
ADANA - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Adana’da fırıncı esnafının sorununu dinleyerek, "İnsanlar kuru ekmek bile bulamamaktadır. Bu böyle gitmez. Bunun değişmesi gerekir. Değişecek de. Derdimiz artık ekmek” dedi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Adana’da fırıncı esnafı ve yurttaşlarla bir araya geldi. Sancar ve beraberindeki heyet ilk olarak Seyhan İlçesine bağlı Gülbahçe Mahallesi'nde esnafı ziyaret etti. Sancar, fırın çalışanlarıyla sohbet ederek, sorunlarını dinledi. Fırın sahibi de borç defterini ve kredi ödeme planlarını Sancar'a göstererek, ne durumda olduğunu anlattı.
 
'BORÇLANIYORUZ' 
 
Esnaf tek tek girdi kalemlerini sayarak, borç batağında olup, zararına üretim yaptıklarını söyledi. Unundan, yağına, nakliyesine, vergisinden elektrik faturasına tüm masraflar yüzde 80 arttığını ifade eden fırıncı, “Günlük sadece un maliyeti 8 bin lira. Ben bu fürunun kapısını açtığım zaman günlük toplam masrafım 16 bin lira benim zararım var. Elime geçen 10 bin lira. 6 bin lirası zarar” dedi. Bir buçuk iki yıldan beri borçlanarak ayakta durduğunu anlatan esnaf, bankalardan aldığı kredilere dair belgeleri göstererek, “Tam 9 tane bankadan kredi almışım. Bankadan kredi almasam içeri giriyorum. En son aram vardı onu sattım” diye konuştu. 
 
FİYATLAR SÜREKLİ DEĞİŞİYOR'
 
Devletin ucuz verdiği buğdayları alan un fabrikalarının kendilerinden peşin para istediğini dile getiren fırıncı, “Fiyatlar haftada iki sefer değişiyor. Bir seneden beri una yüzde 200 zam geldi. Ben 26 senedir bu işi yapıyorum. Oldum olası Bağışlar un fabrikası ile çalışıyorum. 2016 yılının birinci ayında fabrikadan 400 torba un almışım. Fiyatı 24 bin 800 lira. Yani torbası 62 lira. 2016’nın 12’inci ayında yine 400 torba un almışım. 25 bin 600 lira ödemişim. Bir torbası 64 lira. Eskiden bir yılda 2 lira zam gelirdi. Şimdi senede yüzde 300 artmış. Her şeye zam geldi, biz zam yapamıyoruz. Ayın birinde 2,250 lira olacak. Bizden çıkışı 1,75, 1,8 lira olacak” diye konuştu. Yılbaşında unun torbasının 350 lirayı geçeceğinin beklendiğini dile getiren Kemal Kocabey, bu zamdan sonra 2,25’in de kendilerini kurtarmayacağını ifade etti. “Yarım saat önce gelmiş olsaydınız burada bayat ekmeği bekleyen insanları görürdünüz” diyen esnaf,  “Biz burada bayat eğmeği 50 kuruşa veriyoruz. Bunun için Saatlerce bekliyorlar” dedi. 
 
DERDİMİZ EKMEK'
 
Döviz kurlarındaki artışın fırınlara yansımasının henüz gerçekleşmediğini hatırlatan Sancar ise, şunları söyledi: “Bir de ithal edilecek buğday var. O maliyetin daha da artması söz konusu.  Elektriğe, akaryakıta, sizin kullandığınız diğer girdilere zam var ve bu da muhtemelen sizin maliyetleri daha da arttır. Buğday büyük ölçüde Rusya’dan ithal ediliyor. Ekim alanları azaldı, araya kuraklık da girdi. Ülkede 6 milyar tok buğday açığı var. Bu miktar ithal edilecek. İthal edildikçe kurdaki artış ve liranın değer kaybı dolayısıyla maliyet yükselecek. Türkiye’de buğday üretimi sistematik olarak düşürülüyor. Rekolte gelecek sene de bu şekilde olursa o zaman ithalat daha da artacak. Yeni hasat dönemine 8 ay var. Bu 8 ayda yapılacak şey ithalat. Biz eskiden slogan olarak ekmek ve özgürlük diyoruz. Bu iktidar somut olarak halkın ekmeğine göz koymuştur. İnsanlar kuru ekmek bile bulamamaktadır. İnsanlar kuru ekmek bile bulamamaktadır. Bu böyle gitmez. Bunun değişmesi gerekir. Değişecek de. Derdimiz artık ekmek” ifadelerini kullandı.
 
Sancar, daha sonra yurttaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Arapça ve Kürtçe sohbet eden Sancar, buradan Mersin’de başlayan mitinge katılmak üzere kentten ayrıldı.