AİHM kararı için genel görüşme talebi reddedildi

img
ANKARA - HDP’nin AİHM kararlarının uygulanmamasının yarattığı sorunların çözülmesi amacıyla Meclis’te genel görüşme talebi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ile Saruhan Oluç’un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmamasının yarattığı sorunların çözülmesi amacıyla Meclis’e verdiği genel görüşme talebi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
 
‘HUKUKA GÜVEN ZEDENELİYOR’
 
Meclis Başkanlığı’na sunulan dilekçede, “AİHM’e Türkiye'den yapılan başvurulara ilişkin verilen kararların uygulanmaması hukuka olan güvenin zedelenmesine yol açmış olup, bu zedelenme mevcut yargılamaların objektifliği ve hukukiliği noktasında da kaygıları artırmıştır. Bu durumun yarattığı sorunlar ivedi şekilde çözüm gerektirmekte olup, bu konu hakkında genel görüşme açılmasını arz ve talep ederiz” denildi.
 
DEMİRTAŞ KARARI
 
Dilekçenin gerekçesinde, AİHM Büyük Daire’nin 22 Aralık 2020 tarihinde HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmesine yönelik aldığı karara atıfta bulunarak, “AİHM, 20 Kasım 2018 günkü Selahattin Demirtaş v. Turkey kararında,  Demirtaş’ın tutukluluk halinin sürmesini sözleşmenin ihlali olarak kabul etmiştir. Hükümet, AİHM kararına karşı itiraz hakkını kullanmıştır. AİHM Büyük Daire tarafından tekrar ele alınan yargılama neticesinde ise 22 Aralık 2020 günü ihlal kararlarına hükmedilmiştir” diye belirtti.
 
TALEP REDDEDİLDİ
 
Gerekçenin devamında AİHM kararının üzerinden 70 gün geçtiğinin altı çizilerek, “Henüz kararın uygulanması yönünde bir gelişme yaşanmamıştır. Bu nedenlerle derhal parlamento çatısı altında genel görüşme açılarak, AİHM kararlarının uygulanmamasının yaratacağı etkilerin ortaya çıkarılması ve hukuki krize dönüşen bu duruma acil çözüm üretilmesi sağlanmalıdır” denildi.
 
Genel görüşme talebi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.