Öztrak: Esnafın çığlığı Sarayın organize çığırtkanlığını bastırdı

img

ANKARA - Mide gurultusunun Sarayın gürültüsüne galip geldiğini belirten CHP Sözcüsü Faik Öztrak, esnafların çığlığının, sarayın ‘organize çığırtkanlığını’ bastırdığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu toplantısı devam ederken CHP Sözcüsü Faik Öztrak basına açıklamada bulundu. Öztrak, “Gündemlerinde, bu sabah açıklanan milli gelir rakamları ve ekonomik kriz, yönetilmeyen salgın, derinleşen devlet krizi ve giderek ağırlaşan toplumsal buhran var” dedi.

“Erdoğan Şahsım Hükümeti, hem kibir sarhoşu, hem de metal yorgunu” diyen Öztrak, devamla “Ülkemiz iç içe geçmiş krizlerden oluşan büyük bir buhranın içinde savruluyor. Yönetilmiyor, patinaj yapıyor. Esnaf, çiftçi, emekçi, emekli, işveren... Bütün bir millet ızrar halinde. Ama Saray’ın keyfi yerinde. Milletin feryatları saraydan duyulmuyor” diye konuştu.

'ZAMLAR OTOMATİĞE BAĞLANDI'

Yılbaşından bu yana doğalgaza üç defa zam geldiğini hatırlatan Öztrak, ‘Karadeniz’de doğalgaz bulundu’ müjdesi verilmesinden bu yana doğalgaz zamlarının otomatiğe bağlandığını söyledi. “Dolar kuru gevşese bile doğalgaza zam yağmuru devam ediyor” diyen Öztrak, sözlerine şöyle devam etti: “Milletimiz hayat pahalılığı ile işsizlik arasında inim inim inletiliyor. Milletin gelecek umudu gençlerimiz, ailelerin bin bir emekle okuttuğu çocukları, 15-29 yaş arasında 5,5 milyon genç, ne okulda okuyor, ne de bir işte çalışıyor. ‘Ev genci’ olarak anasının babasının eline bakıyor. Ülkemiz eğitimde patinaj yapıyor. Bir nesli yitiriyoruz. Bugün çocuklarımız, gençlerimiz, aileler, Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak yüz yüze eğitim kararını bekliyor.”

‘ERDOĞAN'IN ŞAHSIM HÜKÜMETİNDE SESİNİZİ DUYAN YOK’

Esnafların doğrudan desteğe ihtiyacı olduğunu kaydeden Öztrak, “Borç gırtlağı aşmış, faiz ezmiş. Esnaflarımız, ‘Bugün dükkân açsak, İki yıl borçları ödemeye çalışırız’ diyor. Trabzon’da bir esnafımız kapısına, ‘Namuslu bir şekilde battık, devren satılık’ ilanını asıyor. Aynı esnaf devletten ‘Bir lira destek almadığını’  söylüyor. Ve ekliyor: ‘Hani her esnafımızın ardında, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi olacaktı? Lebaleb batırdınız bizi’,  Kayserili esnaf dükkânlarına afiş asıyor: ‘Nefes alamıyoruz, sesimizi duyan var mı?’ diyor. Erdoğan’ın şahsım hükümetinde, sesinizi duyan yok” diye konuştu.

İnsanların yokluktan, yoksulluktan canına kıydığını dile getiren Öztrak, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı; ‘Türkiye’de yoksulluk bitti’ diyebiliyor.  Saray; ‘Açım’ diye bağıran vatandaşı duymazdan gelirse, eve ekmek götüremeyen esnafa ‘abartıyorsun’ deyip kafasına çay atarsa bu hükümetin, milletle irtibatı artık tamamen kopmuş demektir” dedi.

MİLLETİ İŞİNDEN EDEN BÜYÜME

Mide gurultusunun artık Saray’ın gürültüsüne galip geldiğini belirten Öztrak, esnafların çığlığının, sarayın ‘organize çığırtkanlığını’ bastırdığını söyledi. Sokağın gerçekleri ile sarayın söyledikleri arasındaki makasın her gün daha da açıldığını kaydeden Öztrak, “Bugün 2020 yılının dördüncü çeyreğine ait büyüme rakamları yayınlandı. Buna göre Türkiye son çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 5,9 büyüdü. 2020’nin tamamında ise büyüme hızı yüzde 1,8 oldu bu nasıl bir büyümeyse, milleti işinden ediyor. AKP hükümetleri Türkiye’yi, önce ‘İş vermeyen büyüme’ ile tanıştırmıştı. Şimdi de ‘Milleti işinden eden büyüme’ ile tanıştırdı. Ekonomimizin yüzde 1,8 büyüdüğü 2020’de TÜİK'e göre, 1 milyon 272 bin yurttaşımız işini kaybetti. Böyle bir iş kaybıyla ne 1994 krizinde, ne 2001 krizinde, ne de 2009 küresel krizinde karşılaştık. 2020’de gerçek işsiz sayımız 10 milyon 273 bine çıkarken, gerçek işsizlik oranı yüzde 30’a dayandı. Dolayısıyla bu büyüme son derece niteliksiz büyüme” ifadelerini kullandı.