Uca’dan baskı ve yasak yanıtı: Yenilmeye mahkumsunuz

img

BATMAN - Batman'da partisine yönelik süreklileştirilen yasak ve baskı politikalarını eleştiren HDP Milletvekilli Feleknas Uca, AKP’ye “Kimler geldi, yenilip gitti. Siz de yenilmeye mahkumsunuz” sözleriyle seslendi. 

 
Parti olarak “Herkes için adalet” sloganıyla başlattıkları kampanyaya ait afişlerin Batman Valiliği’nin aldığı kararla kentteki billboardlara asılamamasını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istediği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, kentte uygulanan yasaklar ile birlikte işkenceye varan gözaltı uygulamaları ve pandemi cezalarını değerlendirdi.
 
Batman halkının iktidarın izlediği politikalara karşı sergilediği direnişinin önüne geçmek için kentte özel bir konsept devreye konulduğunu dile getiren Uca, 29 Ocak günü düzenlenen ulusal birlik etkinliğindeki kararlı duruşun devlette büyük bir korkuya sebep olduğunu, valiliğin yurttaşların nefes almasını dahi yasaklamak istediğini ifade etti.
 
PANDEMİ CEZALARI
 
Pandemi bahane edilerek halka milyonlarca lira para cezası kesildiğini söyleyen Uca, “Bu halkın cebinden elinizi çekin. Zaten millet ekonomik olarak büyük bir zorluk çekiyor. Kira, vergi, elektrik, su ve gıda… Halka para aktarması gereken iktidar, cebindeki son parayı da ceza keserek alma peşinde” diye konuştu.
 
 
AKP’YE VAR, HDP’YE YOK
 
HDP’li Uca, AKP ve ona yakın partilerin kentte düzenlemek istedikleri her türlü etkinliğe valilik tarafından izin verilirken, partilerine ise izin verilmediğini belirterek, “İl Örgütü binası önünde yapmak istediğimiz bir basın açıklamasına onlarca polis yığıyorlar. Gelen polislerin fiziki mesafe kurallarına, sigara yasağına ve maske kuralına uyduklarını hiçbir zaman görmedik. Kitleye saldırdıkları zamanda fiziki mesafeye uyduklarını görmedik. Ancak yapılan her açıklamanın akabinde arkadaşlarımıza pandemi cezası kesiliyor. Bu durum krizi fırsata çeviren bir aşamaya geçti. Erdoğan'ın malum kongreleri ortada. Onlara 1 TL olsun ceza kesebilirler mi? Tabi ki de hayır” dedi. 
 
MİLYONLARCA LİRA CEZA 
 
Yerel seçimlerde istediği sonucu alamayan iktidarın, ikinci kez halkın oyunu gasp ederek belediyelere kayyım atadığını söyleyen Uca, “Kayyım atanması ile geri adım atmayan halkı, bu defa pandemi cezaları ile yıldırmaya çalışıyorlar. Batman pandemi cezalarının en çok kesildiği yer. Sadece partimizin yönetici ve çalışanlarına dönük milyonları aşan bir pandemi cezası var. Yaptığımız her açıklamada karşımıza çıkarılan polislerin ‘yasak var’ demesi, aslında onların ne kadar korktuğunun bir göstergesi. Süreklileştirdikleri bir yasak hali, başını almış gidiyor. Ancak anlamadıkları bir şey var, ortaya koydukları yasaklar bu halkı korkutmadı. Hiçbir zamanda korkutamaz” ifadelerini kullandı.
 
29 OCAK VE SONRASI
 
Uca, partililerine dönük başvurulan gözaltı, tutuklama ve işkencelere rağmen kentte 29 Ocak günü büyük bir direnişin sahnelendiğini vurguladı. Uca, “Bu kentte büyük bir fark ile önde olan HDP’nin herhangi bir açıklamasına izin verilmeyeceği kararı alınmış. 29 Ocak günü ortaya çıkan direniş gözlerini korkuttu. Daha önce de partimizin önünde bekleyen polisler vardı. Ancak bu günden sonra zırhlı araç ve polisler uzun bir süre parti binası önünde bekletildi. O gün kent merkezindeki tüm cadde ve sokaklarda insanlar ulusal birlik talebinde bulundu. Bu talep ve atılan sloganlar onları korkuttu. Biz bu talepleri dilendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
Bir ihbar üzerine partilerinin İl Örgütü binasına polislerce baskın yapılmasını hatırlatan Uca, bu durumu “iktidarın acizliği ve bitmişliğinin bir göstergesi” olarak yorumladı.
 
‘BİR DİRENİŞ TARİHİ VAR’
 
Ekonomik çöküntü yaşayan AKP-MHP iktidarının milliyetçi duygulara oynama adına yine Kürtlere saldırdığını söyleyen Uca, iktidara “Batman yüzlerce faili meçhulün yaşandığı, köylerin yakıldığı ve insanların sokak ortasında paramiliter güçler tarafından katledildiği bir yer. Sizin yasaklarınız, işkenceleriniz ve gözaltılarınız bu halkı korkutmaz. Batman halkının bir direniş tarihi var. Kimler geldi, yenilip gitti. Siz de yenilmeye mahkumsunuz” sözleriyle seslendi.