Baş’tan Garê tepkisi: Siyasi şovunuz yerin dibine batsın

img

ANKARA - Garê’de 13 polis ve askerin yaşamını yitirmesine ilişkin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Çarşamba günü müjde vereceğiz” dediğini hatırlatan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Siyasi şovunuz yerin dibine batsın” dedi. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis’te haftalık basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Garê bölgesinde hayatını kaybeden 13 kişinin yakınlarına baş sağlığı dileyerek başlayan Baş “Gara’da düzenlenen askeri operasyonun ardından yaşanan toplu kıyımı lanetliyorum” dedi.

‘ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ’

Türkiye’de yıllardır süren savaş ortamlarından siyasi rant sağlayan kesimlerin olduğunu vurgulayan Baş, “40 yıldır dökülen kandan nemalananlar var. 40 yıldır sorun büyüyor. Artık yeter. Siyasi mücadelede bazı anlar vardır. Cesur olma gerekir. Halkın bir bölümünün sizden duymak istedikleri ile söylemeniz gereken şeyler, inandıklarınız çelişebilir. Bugün o günlerden birindeyiz. Kolay olan yaşanan acıları politik ranta çevirmek. Kolay olanı yapmayacağız, bizim görevimiz kolay olanı değil zor da olsa doğru olanı yapmak. Cesurca konuşmalı, gerçek soruları sormalı ve çözümleri göstermeliyiz.40 yıllık sorunlar aynı şeyleri yaparak çözülmez, çözmek için cesur olmalıyız, bu sorunları cesaretle çözülebilir, çözmek zorundayız” şeklinde konuştu.

‘6 SENEDE TEK BİR ADIM ATILMADI’

Yoksul çocuklarının canı ve kanı üzerine siyaset yapıldığının altını çizen Baş, “40 yıldır birileri, kan aksın istiyor. 40 yıldır sorunun hamasetle silahla çözülebileceğine bizi inandırmaya çalışıyorlar. 40 yıldır dökülen kandan nemalananlar var. 40 yıldır sorun büyüyor. Artık yeter. AKP hükümeti Gara’da rehine olarak tutulan yurttaşları kurtarmak için yıllardır tek bir adım dahi atmadı. Şunu kayıtlara geçelim: Bu iktidar kendi yurttaşını kurtarmak için 6 senede tek bir adım atmaktan aciz bir iktidardır” diye konuştu. 

‘SİYASİ ŞOV’

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Çarşamba günü bizi mutlaka izleyin müjde vereceğiz” dediğini anımsatan Baş, “İnsanlarımızın canı üzerine oynadıkları oyunu kazanacaklarını ve bunu siyasi ranta çevireceklerini düşünüyorlardı. Olmadı, büyük bir beceriksizlik, askerî açıdan bir rezalet, siyasi açıdan büyük bir skandal ortaya çıktı. Bu sefer gencecik insanların canı ve kanı üzerine şov yapmaya karar verdiler.  Siyasi şovunuz, hesaplarınız yerin dibine batsın. Gara’da hayatını kaybeden Mevlüt Kahveci’nin annesi Ayşe Güler’i Adalet ve Kalkınma Parti’nin kongresinde telefonla arayıp, ‘Böyle bir şeref herkese nasip olmaz’ demek nasıl açıklanabilir?” diye sordu.

HDP’NİN HEDEF GÖSTERİLMESİ

İktidar yetkililerinin HDP’yi hedef göstermesine tepki gösteren Baş, “Bugün parti kapatmaktan bahsedenler, ateşle oynadıklarının farkındalar mı? HDP’ye oy veren 6 milyona yakın yurttaşımızın bu ülkeden umudunu kesmesini mi istiyorsunuz? Biz sizinle birlikte yaşamak istemiyoruz mu diyorsunuz? Bu ülkede Kürtler var. İyi ki varlar ve var olmaya devam edecek. 6 milyon yurttaşı, onların görüşlerini, siyasi tercihlerini gözden çıkarmak isteyenlere açıkça söylüyoruz; siz bölücüsünüz, ayrımcısınız” diye konuştu.

‘YAŞAMAK İÇİN BİR ARAYA GELECEĞİZ’

Garê’de yaşanılanları şeffaf bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunan Baş, devamında şunları söyledi: “Sadece çözüm konuşulmalıdır. Sadece çözümü konuşmaya odaklanmak zorundayız. Hepimiz öfkeliyiz, acılıyız ama siyasete düşen sorumluluk tam da başka acılar yaşanmasın diye adım atmak, görev üstlenmektir. Bu topraklarda yaşayan tüm insanların sadece çözümden yana olduğunu biliyoruz. Ve artık yeter! Herkes ölümden bahsetse bile biz yaşamdan yana olacağız. Herkes ölümü kutsasa bile bedeli ne olursa olsun annelerin, evlatların yanında durmaya devam edeceğiz. Yaşamak için bir araya geleceğiz. En başa yaşamı yazınca her sorunu çözebileceğimize inanıyoruz.Öfkemizi ölüm tüccarlarına, savaştan siyasi rant elde edenlere, bu ülkenin gencecik evlatlarını toprağa düşmesine neden olanlara yönlendireceğiz. Umudumuz barıştadır. Umudumuz bu ülkenin halklarındadır.”