‘Polis şiddetinin önlenmesi’ önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

img
ANKARA - HDP’nin polis şiddetinin araştırılması ve önlenmesi için yol haritası çıkarılması amacıyla verdiği önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), polis şiddetinin araştırılması ve önlenmesi için yol haritasının çıkarılması amacıyla Meclis araştırması istedi. Önergenin gerekçesinde, “Türkiye toplumsal tarihi boyunca polis şiddeti, iktidarların toplumsal, siyasal ve ekonomik taleplere karşı geliştirdiği politikalara bağlı olarak artmış, iktidarların anti-demokratik tutumu ve hukukun dışına çıkma eğilimleri polis şiddetinin kamuoyu gündemine girmesini beraberinde getirmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
‘İTİRAZ EDEN HERKESE UYGULANIYOR’
 
AKP-MHP ittifakının demokratik hak taleplerine karşı tahammülsüz davrandığını ve polis şiddetinin en açık örneklerinin görüldüğü bir dönemin yaşandığına işaret edilen önergenin gerekçesinde, “Polislerin sadece şiddet öznesi değil, aynı zamanda siyasal karar verici pozisyonuna eriştikleri bu otoriter düzende, hemen her gün yeni bir işkence haberi, kaçırma olayı, temel hak ve özgürlüklerin engellenmesi durumu ile karşı karşıya kalmaktayız. Nitekim bu durum sadece nüfusun belli kesimine değil, iktidar yanlısı olmayan ve itiraz eden herkese uygulanır hale gelmiştir” denildi.
 
‘İKTİDARIN TÜMÜNÜN SORUMLULUĞUNDA’
 
Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi: “5 Ağustos 2015 tarihinde Yüksekova’da inşaat işçilerini yere yatıran ve hakaretler eşliğinde tehdit eden polisler ‘Türk’ün gücünü göreceksiniz’ şeklinde ifadeler kullanmıştı. Boğaziçi Üniversitesine rektör atamasına tepki gösteren ve ulusal-uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanan öğrencilere yönelik İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ‘Hiç kimse devletin gücünü sınamasın’ ifadesi ile otoriter tehditler savurmuştur. İçişleri Bakanlığı Sözcüsünün tehditleri ile rotasını gösteren otoriter tutumun uygulama safhasında polisler işlevsel hale gelmiştir. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ters kelepçe ve sokak ortası işkencesi başta olmak üzere her türlü hukuksuzluğu uygulamış, iktidarın bekası uğruna Anayasa’yı ihlal eder pozisyona gelmiştir. Polisin sokak ortasında ve hukuk dışına çıkarak gerçekleştirdiği şiddet, tikel olarak polisten başlamak suretiyle iktidarın tümünün sorumluluğuna varan bir yelpazeyi işaretlemektedir.”
 
Genel Kurul’da oylamaya sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.