Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na acil toplantı çağrısı

img
ANKARA - HDP, askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılan Osman Şiban ve Servet Turgut ile ilgili Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu acil toplantıya çağırdı. 
 
Hakların Demokratik partisi (HDP) Muş milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Murat Sarısaç, Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atılan Osman Şiban ve hayati riski süren Servet Turgut için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu acil toplantıya çağırdı. HDP'li Sarısaç, komisyon başkanlığına verdiği olağanüstü toplantı dilekçesinde, Turgut ve Şiban'dan iki gün boyunca haber alınamadığını, daha sonra işkencelere maruz kalmış bir şekilde, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde olduklarının anlaşıldığını hatırlatan Sarısaç, başvurusunda “Söz konusu iddia, 20 Eylül 2020 tarihli hastanenin epikriz raporunda da teyit edilmiştir. Söz konusu raporda; Osman Şiban’ın 'yüksekten düşme' şikâyetiyle acil servise getirildiği kaydedilirken Şiban’ın 'helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği' bilgisine yer verilmiştir. Bugün Servet Turgut’un hayati tehlikesi devam ederken Osman Şiban ise halen hafıza kaybı yaşamaktadır. Hükümet’in sürekli tekrarladığı 'işkenceye sıfır tolerans' sözleri, yurttaşların 'helikopterden atılması' vahşetiyle anlamsızlaşmaktadır. Çünkü artan işkence ve şüpheli ölüm vakalarına karşı siyasi irade ve yargı hızlı ve gerekli refleksi göstermekten uzaktır. Tam da bu nedenle halkın iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin halk adına devreye girerek oluşturulan bir komisyonla Van’da incelemeler yapması, iddiaları araştırması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
 
HUKUKİ SORUMLULUK 
 
Konuya ilişkin görgü tanıklarının anlatımlarına yer veren Koçyiğit, Van Valiliği tarafından yapılan açıklamalara dair, “Bütün bu ifadeler helikopterden atılmış olmalarının bir ihtimal olmadığını, Valilik açıklamasının gerçek dışı olduğunu ortaya koymuştur” diye belirtti. Osman Şiban hakkında gözaltı olmamasına rağmen askeri hastaneye götürülmesinin yeni soru işaretlerini yol açtığına dikkat çeken Koçyiğit, “Tüm bu yaşanan olayların soruşturulması, faillerin bulunması ve yargılanması için kamuoyunda çeşitli çağrılar yapılmaktadır. İnsan Hakları İnceleme Komisyonun da bu çağrıların gereğini yapması beklenmektedir. İşkence gibi insanlık onurunu zedeleyen bir suçun son bulması için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu üzerine düşen sorumluluğu derhal yerine getirmelidir. İşkencenin sadece yapılana değil, tüm topluma karşı işlenen bir suç olduğu bu sebeple işkence mağdurlarının yaşadığını tüm toplum için çözüme kavuşturmamız insani, vicdani ve hukuki sorumluluğun gereğidir” talebinde bulundu. 
 
ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
 
HDP’li vekil Şevin Coşkun da konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını talep etti. Coşkun, önergenin gerekçesinde Turgut ve Şiban’ın gözaltına alındıktan sonra hastanede işkence görmüş halde bulunduğu anımsatıldı. Van Valiliği’nin hastane raporlarının ortaya çıkmasından sonra sessizliğini bozduğunun altını çizen Coşkun, anayasal düzene ve yurttaşların yaşam hakkına yönelik bu olayın nedenlerinin açığa çıkarılması, bunlara yol açan yapısal nedenlerin önlenmesi ve bu kapsamda tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması talebinde bulundu.