Şair Ehmed Huseynî için Amed'de taziye kurulacak

Paylaş:
AMED – Kürt Edebiyatçılar Derneği, yaşamını yitiren Kürt Şair Ehmed Huseynî için Amed'de taziye kuracağını açıkladı. 
 
Kürt Edebiyatçılar Derneği, (Komeleya Wêjekarên Kurd) dün yaşamını yitiren şair Ehmed Huseynî' için Amed'de 2 gün sürecek taziye kuracağını açıkladı. 12-13 Mart'ta kurulacak taziyeye ilişkin yazar, şair, oyuncu, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla dernekte, PEN a Kurd adına açıklama yapan yazar Ömer Fidan, "Kürtçenin öncü isimlerinden Huseynî'nin yaşamın yitirişi bizi derinden üzdü. Onun yolundan gitmeye devam edeceğiz. Küçüklüğünden yaşamını yitirdiği güne kadar Kürtçe için büyük direndi. Onun mücadelesine sahip çıkacağız. Yaşamın her alanında onu ve verdiği mücadeleyi yaşatacağız. Nereye gitse orayı Kürdistan'a çeviriyor, Kürtçeye öncülük ediyordu. Örgütlü bir kişiliğe sahipti. Çok sayıda kurumun kurucusu oldu. Yarın ve diğer gün burada onun anısına taziye kuracağız. Tüm dostlarımızı bekliyoruz" dedi.
 
KÜRT HALK İÇİN BÜYÜK KAYIP
 
Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Herdem Merwanî ise Huseynî'nin mücadelesinin Kürt halkı için önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, "Ölümü bizi derinden üzdü. Onun direnişine sahip çıkacağız. 2 gün boyunca burada anması gerçekleştirilecek. Anısı olan, direnişine tanık olan herkesi buraya davet ediyoruz. Kürt halkının, edebiyatının sesiydi. Kürt halkı için büyük bir kayıp. Kürt halkının başı sağ olsun" diye konuştu.
 
Huseynî'nin taziyesi 12-13 Mart tarihleri arasında dernekte kabul edilecek.
 
EHMEDE HASEYNÎ KİMDİR?
 
Bir süredir kanser tedavisi gördüğü İsviçre'de yaşamını yitirdi. 1955'te Kuzey ve Doğu Suriye'nin Amûdê kentinde dünyaya gelen Ehmed Huseynî, ilköğrenimini burada tamamladı. Üniversite eğitimi için Şam'a giden Ehmed Huseynî, felsefe eğitimi gördü ancak rejim diplomasını kullanmasına izin vermedi. Ehmed Huseynî 1989'da İsviçre'ye göç etmek zorunda kaldı. Yaşamı boyunca şiir ve edebiyatla ilgilenen Ehmed Huseynî, ROJ TV başta olmak üzere birçok program yaptı. 
İlgili Haberler
Kürt Sinema Çalıştayı: Kolektif olursak başarabiliriz
Kürt Sinema Çalıştayı: Kolektif olursak başarabiliriz

Kürt Sineması Çalıştayı'na katılan sinemacılar, örgütlü ve kolektif olmanın Kürt sinemasının gelişmesi ve tanınmasında önemli olacağına dikkat çekti.

Kêko Urmiye: Tiyatro her zaman Kürtçe güzeldir
Kêko Urmiye: Tiyatro her zaman Kürtçe güzeldir

Urmiye’de başladığı tiyatro yolculuğunu devam ettiren Kêko Urmiye, tiyatronun kendisi için bir kimlik ve varoluş meselesi olduğunu belirterek, “Tiyatro her zaman Kürtçe güzeldir” dedi.

Mîdyad'ta Aramice yazılı tarihi kitabeler bulundu
Mîdyad'ta Aramice yazılı tarihi kitabeler bulundu

Midyad’a bağlı Hêştek kırsal mahallesinde bir kazıda üzerinde Aramice yazılar bulunan tarihi taşlar ortaya çıktı.

25 yıl sonra Amed’de konser veren Kamkars: Kolektif ruhla üretiyoruz
25 yıl sonra Amed’de konser veren Kamkars: Kolektif ruhla üretiyoruz

Amed’de 25 yıl sonra konser veren Kamkars Grubu’nun üyesi Ardeşîr Kamkar, müziğin insanın ruhu ile doğrudan temas halinde olduğunu belirterek, kolektif ruhla müzik ürettiklerini söyledi.

Jin Dergi'nin yeni sayısı çıktı
Jin Dergi'nin yeni sayısı çıktı

Jin Dergi’nin 169’uncu sayısı “Toplumsal Yeniden Üretim ve Ataerkil Tahakküm” kapağıyla çıktı.