Çocuklar için yarın akşam konser düzenleniyor

img

ANKARA - Şubadap Çocuk Orkestrası’ndan Deniz Tezcan, eşit –özgür bir dünya istemlerini çocuklarla paylaştıklarını söyledi. Orkestra 29 Mart’ta bir kez daha internetten çocuklar için konser verecek. 

Dünyanın pek çok farklı noktasında çocuklar için konserler düzenleyen Şubadap Çocuk Orkestrası, şimdiye kadar 5 albümde toplam 35 çocuk şarkısı yayımladı. Barış, özgürlük, eşitlik, toplumsal cinsiyet ve ekoloji gibi konularda yapılan şarkılar albümlerde çocuklar tarafından seslendiriliyor.
 
Farklı şarkılarıyla çocuklar için üretmeye devam eden Şubadap Çocuk, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle okullara ara verilmesi ile beraber evde kalmak durumunda olan çocukları unutmadı. Şubadap Çocuk, 19 Mart’ta internet üzerinden verdikleri konserle binlerce çocuğa ulaştı.
 
Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulunan Şubat Çocuk Orkestrası’ndan Deniz Tezcan, “Konserin etkisi, bizim tahminimizin de üzerinde oldu. Konser anında 4 bin kişi eş zamanlı izledi konseri. Şu anda da 30 bin civarında izlenmiş konser. Tabii biz sayılarla büyülenmek yerine, içeriğimize ve ulaşabilme yeteneğimize bakıyoruz” dedi. 
 
Konsere dair gelen soruları cevaplamalarının üç gün sürdüğüne değinen Tezcan, “Aldığımız dönüşlerden anladığımız kadarıyla çocuklara nefes olan bir etkinlik olmuş. Çocuklu insanların da ev içindeki gündemini biraz olsun ferahlatmış” diye belirtti.
 
‘ŞUBADAP ÇOCUK’U DUYMAYAN KALMASIN’
 
Çocuklar için yarın akşamı saat 18.00’de internet üzerinden bir konser daha vereceklerini söyleyen   Tezcan, “Sonrasında da çocukların bize soracağı sorulara cevap vereceğimiz bir program düşünüyoruz” dedi. 23 Mart - 5 Nisan arasında, Şubadap Çocuk'un çalışmalarını duyurmak ve anlatmak için özel bir çaba harcayacaklarını ifade eden Tezcan şunları dile getirdi: “Şubadap Çocuk’u duymayan kalmasın” adında bir kampanya başlattıklarını belirtti. Tezcan, “Bahsettiğimiz internet konserini de bu kapsam içinde yapıyoruz. Kampanya içerisinde, müzisyenlerin, Şubadap şarkılarını seslendirdikleri videolar, Şubadap kitaplarının okuma videoları, interaktif anketler, yaptığımız turnelerin belgeselleri gibi pek çok içeriği takipçilerimizle buluşturuyoruz. Takipçilerden de Şubadap'ın çalışmalarını duyurmak için sosyal medyada yayınladığımız gönderileri yaygınlaştırmalarını istiyoruz.”
 
ŞARKILARIMIZIN BAŞLIĞI DOĞA VE EKOLOJİ
 
Şimdiye kadar çıkardıkları üç albümün başlığının “Doğa ve Ekoloji Şarkıları” olduğuna dikkati çeken Tezcan, “Bu albümde yer verdiğimiz şarkıların her biri bugün yaşadığımız şeylerle ilgili. Örneğin Kurbağa Korosu şarkısı ekolojik döngüyü anlatıyor, Sivrisinek şarkısı insan merkezliliği tartıştırmaya çalışıyor, Irmaklar Özgür Akacak şarkısı paragözlere karşı çocukların ırmağı savunduğu bir öykü-şarkı, Çekirdeksiz Domates bir GDO hikayesi” şeklinde konuştu. Toplumsal sorunların kaynağının sistem olduğunu düşündüklerini kaydeden Tezcan, bunu çocukların karşılaştıkları durumlarla ilişkilendirerek anlatmaya devam edeceklerini aktardı. 
 
Çocuklar için karar verenlere ilişkin de konuşan Tezcan, eğitim sistemi enkazına zayıf içerikleri ve etkisiz yöntemleriyle 'uzaktan eğitimin' de eklendiğini vurguladı.  Tezcan, “Bu yine de nispeten şanslı çocukların yaşadığı olumsuzluk. Daha yakıcı şeyler var. Hapishanedeki çocukların tahliye edilmesi gerek, sınırda tutulan mülteci çocukların korumaya alınması gerek, sokakta yaşayan çocuklara dair önlemler alınmalı, işçi çocuklar meselesi hasıraltı edilmemeli. Diğer türlüsü 20 Kasım Çocuk Hakları Günü'nde baştan aşağı madde madde çocuk haklarını okumaktır, laf-ı güzaftır. Şarkıda da onu söylüyoruz; ‘Çocuk hakları nerede, göremiyorum nerede?” diye aktardı.
 
EŞİT- ÖZGÜR BİR DÜNYA 
 
Tezcan şarkılarında işledikleri konulara dair de şunları söyledi: “Neticede kültürel varlıklarız. Var olan sosyo-kültürel ortam hepimizi şekillendiriyor. Bu ortamın içerisinde mevcut sistem kendi ihtiyacı olan şeyleri çocuklara aktarmaya çalışıyor. Biz de eşit-özgür bir dünya isteğimizi çocuklarla paylaşıyoruz. Tematik yapıdaki şarkılarımızın pek çoğunun dokunduğu nokta, çocuklarda karşılık buluyor. Örneğin toplumun dayattığı cinsiyet rollerine dair yaptığımız Fasa Fiso şarkısı tüm çocuklar tarafından coşkuyla söylenmesinin yanı sıra, eleştirel düşünmenin geliştirilmesi açısından da isabetli bir eğitim materyali oluyor. Akran zorbalığı ve tüm zorbalık şekillerini konu aldığımız 'Zorba' şarkısı, pek çok okulda derslerde kullanılmaya devam ediyor ve öğretmenlerden aldığımız geri dönüşlerden faydalanarak şunu söyleyebiliriz ki, Şubadap şarkıları çocuklara ulaşıyor ve çeşitli konularda tartışmalar açıyor.”

Konsere https://www.youtube.com/channel/UCJALuxBDRvtjQwtfn9LD2ag linki üzerinden ulaşılabilir.

 
MA / Zemo Ağgöz