Surp Stepanos Manastırı aslına uygun restore edecek

img
VAN - Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi İnanç ve Değerler Komisyonu, Muradiye ilçesinde bulunan ve büyük bir bölümü yıkılmış Surp Stepanos Manastırı'nı aslına uygun restore edecek. Komisyon Başkanı Melice Görmez, "Birlikte yaşamanın kültürünü tekrar inşa etmeliyiz" dedi. 
 
Van'ın Muradiye ilçesi Aksorik Dağı'nın etekleri ile Bend-i Mahi Çayı kenarında bulunan tarihi Surp Stepanos Manastırı, Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) tarafından restore edilecek. 13. yüzyılda inşa edilen ve 1915 yılına kadar ibadete açık kalan manastır, özellikle 1970'li yıllardan sonra büyük bir yıkıma uğradı. Tüm tahribatlara rağmen yüzyıllardır ayakta kalmayı başarabilmiş manastır, son 50 yıl içerisinde özellikle define avcılarının hedefinde. 
 
HİZMETE YENİDEN AÇILACAK 
 
Manastırın eski ihtişamına kavuşturulması ve kente yeniden kazandırılması için harekete geçen Belediye Meclisi İnanç ve Değerler Komisyon üyeleri, yapıda incelemelerde bulunarak, tahribat raporu hazırladı. Komisyon Başkanı Melice Görmez, manastırın büyük tahribatlar gördüğünü ve biran önce restore edilmesi gerektiğini belirtti. Görmez, “2017 yılında Van’ın Edremit Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Atıf Çiçekli’nin talimatıyla Ermeni mezarlıkları üzerinde inşa edilen WC'lerle yapılan saygısızlığı ortadan kaldırmak için manastırı restore edip birlikte yaşamış halkların tarihi gerçekliğini yansıtacağız” dedi.   
 
'BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜNÜ İNŞA ETMELİYİZ'
 
Kentte bulunan tarihi ibadet yerleri ve her türlü yapılar hakkında araştırmalar yapacaklarını ve bu tarihi yerlerin tekrar kente kazandırılması için çalışmalar yapacaklarını ifade eden Görmez, İnanç ve Değerler Komisyonu’nun Türkiye de ilk kez Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulduğunu kaydetti. Komisyon olarak bu güne kadar birçok tarihi yapıyı ziyaret ettiklerini ve birçok rapor hazırladıklarını belirten Görmez, "Birlikte yaşamanın kültürünü tekrar inşa etmeliyiz. Halkımız şunu çok iyi bilmeli ki asıl hazine buradaki tarihi yapılardır. Bu yapıların ayakta kalması bizim için en büyük zenginliktir. Bu konuda herkesten yardım bekliyoruz ve herkesi duyarlılığa davet ediyoruz" diye konuştu.